Ισχυρός σεισμός 5,2 Ρίχτερ στα Γιάννενα

Γιάννενα.- Ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ταρακούνησε τα Γιάννενα το βράδυ του Σαββάτου.

Ο σεισμός σημειώθηκε στην περιοχή κοντά στα χωριά Πωγωνίου και της Ζίτσας στις 23:14 περίπου και είχε διάρκεια αρκετών δευτερολέπτων (20 με 30, σύμφωνα με πληροφορίες), ενώ προηγήθηκε βοή.

Σύμφωνα με την αυτόματη, προκαταρκτική λύση του Γεωδυναμικού Ινστιοτούτου, ακολούθησαν με διαφορά 6 λεπτών άλλες δύο δονήσεις, μεγέθους 4,1 και 3,5 Ρίχτερ, ενώ οι μετασεισμοί συνεχίζονταν για πολλή ώρα.

Δεν υπήρξαν αναφορές για σοβαρές ζημιές ή τραυματίες. Οι κάτοικοι στα χωριά βγήκαν στις πλατείες, ενώ η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας κινητοποιήθηκε και κατευθύνθηκε προς τις περιοχές όπου βρίσκεται το επίκεντρο.

Ο σεισμός έγινε αισθητός σχεδόν σε όλη τη δυτική Ελλάδα, αλλά και σε περιοχές της κεντρικής χώρας. Ιδιαίτερα αισθητός έγινε στην Κέρκυρα, στην Πρέβεζα, στην Άρτα και στη Θεσπρωτία, ακόμα και σε Λάρισα και Τρίκαλα. Το εστιακό βάθος του σεισμού, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ήταν 5 χλμ.

Μιλώντας στο epirusgate, ο δήμαρχος Πωγωνίου, Κώστας Καψάλης, ανέφερε ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί στα χωριά του δήμου σοβαρές ζημιές από τη σεισμική δόνηση. Ωστόσο, όπως τόνισε, οι πολίτες στον δήμο Πωγωνίου είναι έντρομοι από το μέγεθος του σεισμού και όπως όλα δείχνουν θα περάσουν την αποψινή νύχτα στο ύπαιθρο.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Πολιτικής Προστασίας, κ. Δημήτρη Μαυρογιώργο, ο σεισμός προκάλεσε πτώσεις βράχων και προβλήματα στο οδόστρωμα σε πολλά σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου του νομού Ιωαννίνων, στους δήμους Πωγωνίου και Ζίτσας.

Οπως μεταδίδει το epiruspost.gr, ανάστατοι είναι οι κάτοικοι στο μεγαλύτερο μέρος του νομού Ιωαννίνων, ενώ μέχρι τώρα έχουν καταγραφεί πάνω από δεκαπέντε μετασεισμικές δονήσεις. Η Εθνική Οδός Ιωαννίνων-Κοζάνης έκλεισε από καταπτώσεις, ενώ ανάλογα προβλήματα σημειώθηκαν προς τα Πράμαντα και τους Κήπους.

Την ίδια ώρα, εικόνες πανικού εκτυλίχθηκαν και στην πόλη των Ιωαννίνων, με δεκάδες κατοίκους να βγαίνουν στους δρόμους και τα μαγαζιά να αδειάζουν μέσα σε λίγα λεπτά. Τα τηλεφωνικά κέντρα της Πυροσβεστικής αλλά και της Αστυνομίας πήραν φωτιά από πολίτες που προσπαθούσαν να πληροφορηθούν στοιχεία για τον σεισμό και να εκφράσουν την αγωνία τους.

Στις πλατείες οι κάτοικοι

Οι κάτοικοι Πωγωνίου και Ζίτσας βρίσκονται στις πλατείες, ενώ η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας έχει κινητοποιηθεί και κατευθύνεται προς τις περιοχές όπου βρίσκεται το επίκεντρο.

Μιλώντας στο epirusgate, ο δήμαρχος Πωγωνίου, Κώστας Καψάλης, ανέφερε πως δεν υπάρχουν σοβαρές ζημιές αλλά πως θα περάσουν τη νύχτα στο ύπαιθρο καθώς είναι έντρομοι από το μέγεθος του σεισμού.

Οι κάτοικοι των Ιωαννίνων βγήκαν στους δρόμους. Αντικείμενα έπεσαν μέσα στα σπίτια και η διάρκεια του σεισμού τρόμαξε τους Γιαννιώτες που αναζήτησαν «ανοιχτά» σημεία σε δρόμους και πλατείες.

Πολλοί ήταν εκείνοι που κατευθύνθηκαν προς τον μόλο και τον παραλίμνιο ειδικά μετά τους δύο μετασεισμούς που έγιναν και αυτοί ιδιαίτερα αισθητοί. Ωστόσο η ηρεμία έχει αρχίσει να επανέρχεται καθώς η ακολουθία των μετασεισμών δείχνει ότι τα 5,2 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός.

Η πυροσβεστική υπηρεσία δεν έχει μέχρι στιγμής κλήσεις για ζημιές ή απεγκλωβισμούς.

Τσελέντης : Καλό νέο η σεισμική ακολουθία

Το NewsIt επικοινώνησε με τον καθηγητή Άκη Τσελέντη για μια πρώτη εκτίμηση:

“Το καλό είναι ότι έχουμε μια πλούσια μετασεισμική ακολουθία, βέβαια είναι πάρα πολύ νωρίς ακόμα. Πάντως πρέπει να το παρακολουθήσουμε το φαινόμενο. Δεν είναι και τόσο μεγάλος σεισμός, δεν είναι σοβαρός. Εγώ έχω εκφράσει μια άποψη εδώ και πολύ καιρό ότι στην Ελλάδα έχει συσσωρευτεί ενέργεια και πρέπει κάποια στιγμή αυτή η ενέργεια να βγει γι αυτό ας έχουμε το νου μας.”

 

Ζημιές

Ζημιές στο επαρχιακό οδικό δίκτυο του νομού Ιωαννίνων, στους δήμους Πωγωνίου και Ζίτσας προκάλεσε η ισχυρή σεισμική δόνηση των 5,2 Ρίχτερ, η οποία σημειώθηκε στις 23.14 βορειοδυτικά της πόλης των Ιωαννίνων.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Πολιτικής Προστασίας Δημήτρη Μαυρογιώργο, ο σεισμός προκάλεσε πτώσεις βράχων και προβλήματα στο οδόστρωμα σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου.

Προς το παρόν δεν έχουν αναφερθεί θύματα ή ζημιές σε οικισμούς.

Η σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην Κέρκυρα, στην Πρέβεζα, στην Άρτα και στη Θεσπρωτία, καθώς και στην Κοζάνη και σε περιοχές του νομού Θεσσαλονίκης.

Στην Κέρκυρα, που επίσης ταρακουνήθηκε από την ισχυρή σεισμική δόνηση, δεν έχουν αναφερθεί, ευτυχώς, ζημιές.

Όπως ανάφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιονίων Νήσων Ευθύμης Γεωργακόπουλος, «ο σεισμός έγινε έντονα αισθητός σε όλο το νησί, αλλά μέχρι αυτή την ώρα δεν έχουν αναφερθεί στην πυροσβεστική υπηρεσία έκτακτα περιστατικά».