ΣτΕ: ΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ με 16-9 οι προσφυγές των καναλιών για τις τηλεοπτικές άδειες

Αθήνα.- Ισχυρή πλειοψηφία υπέρ των τηλεοπτικών σταθμών και των αιτήσεων που υπέβαλλαν σε βάρος του νόμου Παππά, καταγράφηκε σήμερα στην πρώτη επίσημη καταμέτρηση δυνάμεων στο συμβούλιο επικρατείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι σύμβουλοι Επικρατείας τάχθηκαν υπέρ του παραδεκτού των αιτήσεων των τηλεοπτικών σταθμών με ψήφους 16-9. Δηλαδή, παρά την αρνητική εισήγησή του συμβούλου επικρατείας Γιώργου Παπαγεωργίου θεωρήσαν πως οι αιτήσεις είναι νόμων βάσιμες συνεπώς τώρα μπαίνουν στην ουσία της υπόθεσης αφού θα κριθεί αν είναι συνταγματικός ο νόμος Παππά.

Ουσιαστικά η εξέλιξη αυτή αποτελεί πρώτη νίκη για τα κανάλια και σηματοδοτεί το πέρασμα της διαδικασίας στο επόμενο στάδιο, δηλαδή στην εξέταση της υπόθεσης επί της ουσίας που αφορά το θέμα της συνταγματικότητας ή μη του νόμου Παππά. 

Εκεί πλέον τα πράγματα κατά νομικές πηγές είναι πιο ξεκάθαρα αφού υπάρχουν εμφανείς, κατά τις ίδιες πηγές, παθογένειες, όπως η παράκαμψη του εθνικού συμβουλίου ραδιοτηλεόρασης. 

Η πλειοψηφία δεν πείστηκε από την εισήγηση του Γιώργου Παπαγεωργίου που είχε ταχθεί υπέρ της απόρριψης των προσφυγών. Μάλιστα, πληροφορίες θέλουν τον κ. Παπαγεωργίου να επανήλθε σήμερα και με νέα τοποθέτηση του να στήριξε και πάλι τις θέσεις του. 

Ακολούθως ο εισηγητής πήρε και πάλι τον λόγο για να εισηγηθεί εκ νέου για τη συνταγματικότητα, κάτι που σηματοδοτεί την είσοδο του Ανωτάτου Δικαστηρίου στην ουσία της υπόθεσης. Παραμένει άγνωστο πότε θα πραγματοποιηθεί η επόμενη διάσκεψη.

Οι σύμβουλοι της Επικρατείας τάχθηκαν υπέρ του παραδεκτού των προσφυγών με ισχυρή πλειοψηφία 16-9, κρίνοντας ότι όλες οι αιτήσεις των καναλιών είναι βάσιμες και οι ιδιοκτήτες τους έχουν έννομο συμφέρον να προσφύγουν στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο.

Στην επόμενη διάσκεψη θα κριθεί το ζήτημα της συνταγματικότητας και της νομιμότητας του νόμου που μετέφερε τις αρμοδιότητες του ΕΣΡ στα αρμόδια κυβερνητικά όργανα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κρίσιμη τρίτη διάσκεψη, η οποία ξεκίνησε λίγο μετά τις 17:30, διεξήχθη μέσα σε βαρύ κλίμα στη σκιά της πειθαρχικής έρευνας που διατάχθηκε από τον υπουργό Δικαιοσύνης  σε βάρος μέλους της Ολομέλειας με αφορμή δημοσιεύματα που αφορούσαν θέματα που άπτονται της προσωπικής του ζωής.