Διαδρομή στο παρόν και στη μνήμη των Ελλήνων της Σικελίας και Καλαβρίας

Messina 19.10.2016

Η Ομοσπονδια των Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτητων Ιταλίας, σε συνεργασία με τοπικές ελληνικές και ελληνοφωνες κοινότητες οργανώνει εκδηλώσεις, υπό την Υψηλή Αιγίδα της Ελληνικής Βουλής και της Γενικής Γραμματείας του Απόδημου Ελληνισμού, που θα πραγματοποιηθούν στη Σικελία και Καλαβρία, από τις 21 μέχρι 23 Οκτωβρίου 2016, με τίτλο

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ ΜΑΣ

Διαδρομή στο παρόν και στη μνήμη των Ελλήνων της Σικελίας και Καλαβρίας

21 – 23 ΟΚΤΩΒΡΊΟΥ 2016

Messina, Calabria greca, Capo d’Orlando, Nebrodi, Palermo

Οι εκδηλώσεις έχουν ως σκοπό να αξιοποιήσουν τη μνήμη και την ελληνική παρουσία στη Σικελία και την Καλαβρία που από την κλασική εποχή έχουν φθάσει ουσιαστικά και αδιάλειπτα ως τις μέρες μας. Τα ίχνη αυτής της μεγάλης παράδοσης βρίσκονται όχι μόνο στην τεράστεια παρουσία μνημείων και έργων τέχνης αλλά και στην καθημερινή ζωή, στη γλώσσα, στα επίθετα των σικελών, στα τοπονύμια, στα αρώματα και στην τοπική γαστρονομία. Η πολιτιστική, πνευματική, επιστημονική και λογοτεχνική προσφορά των ελλλήνων είναι ανεκτίμητη και φθάνει να θυμηθούμε τον Αρχιμήδη, τον Δικαίαρχο, τον Ευήμερο, τον Ιωσήφ τον εικονογράφο, το Αγ. Ηλία, τον Αγ. Κόνο, τον Φραγκίσκο Μαυρόλυκο, τον Ιωσήφ Βίντσι και την μεγάλη λογοτεχνική και εικονογραφική παραγωγή που αντανακλάται και στον σύγχρονο κόσμο. Όταν κάποιος κοιτάει τη σημερινή Ελλάδα θα πρέπει έχει βαθειά χαραγμένα στο νού του όλα αυτά.invitonostrogrecoquotidiano231016retro-1

Η ιστορικο πολιτιστική διαδρομή, στην οποίαν θα πάρει μέρος και η Βουλευτής Χρυσούλα Κατσαβριά ως επίσημος εκπρόσωπος του ελληνικού Κοινοβουλίου, είναι οργανωμένο στα εξής στάδια: Bova στην Καλαβρία; Capo d’Orlando, Nebrodi και Palermo στην Σικελία.

Το πιο σημαντικό μέρος της διαδρομής θα πραγματοποιηθεί στη Μεσσήνη, το Σάββατο 22 Οκτ στις 11 το πρωί, υπό την αιγίδα του Δήμου Μεσσήνης και με την παρουσία των πολιτικών και θρησκευτικών αρχών, με η επίσημη τελετή ονομασίας ενός σημαντικού δημόσιου χώρου ως “Πλατεία Ελλήνων”, με την εναποθέτηση δίγλωσσης πινακίδας. Η περιοχή βρίσκεται στην zona Falcata, λίγα βήματα μακριά από το “Φανάρι” του Montorsoli, το οποίο επι πολλά χρόνια τροφοδοτείτο με το λάδι που προσφέρονταν από μιά γυναίκα απο την Κρήτη που ζει στη Μεσσήνη. Το νέο όνομα είναι μια συμβολική αποζημίωση για την παραμέληση που ακολούθησαν την καταστροφή του 1908 στη Μεσσήνη. Πρίν από το σεισμό, υπήρχαν οι “Οδός των Ελλήνων» (σημερινή via Concezione), η “Πλατεία των Ελλήνων» και, μέχρι το τέλος του δέκατου έκτου αιώνα, μια ολόκληρη γειτονιά που ονομαζόταν “Grecìa” (Ελλάδα).

invitonostrogrecoquotidiano231016-1

προγραμμα

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ ΜΑΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ 21 – MESSINA

10,30 ۞ ΔΗΜΟΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ, ΑΙΘΟΥΣΑ “OVALE”– ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ.

12,00 ۞ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ.

ΣΑΒΒΑΤΟ 22– ΜΕΣΣΗΝΗ

11,00 ۞ ZONA FALCATA – ΕΠΙΣΗΜΗ ΤΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΕΝΟΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΩΡΟΥ ΣΕ “ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ”, ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΑΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΠΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗΣ ΔΙΓΛΩΣΣΗΣ ΠΛΑΚΑΣ.

ΣΑΒΒΑΤΟ 22– ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΛΑΒΡΙΑ

16,00 ۞ BOVA CHORA – ΕΠΙΣΗΜΗ ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΤΟΥ ΒΡΑΒΕΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΑΛΑΒΡΙΚΗΣ ΠΟΙΗΣΗΣ “AGOSTINO SIVIGLIA”.

18,00 ۞ BOVA CHORA – ΤΑ ΓΡΑΙΚΑΝΙΚΑ ΓΙΑΤΡΟΣΟΦΙΑ ΣΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ, ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΚΑΘ. ANTONIO PUGLIESE ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ.

19,00 ۞ BOVA MARINA – “ΜΟΥΣΙΚΟΦΙΛΙΑ” ΘΕΑΜΑ ΜΕ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΚΑΙ ΧΟΡΟΥΣ ΤΗΣ ΚΑΛΑΒΡΙΑΣ.

ΚΥΡΙΑΚΗ 23 – ΚΑΠΟ ΝΤ’ ΟΡΛΑΝΤΟ ΚΑΙ ΝΕΒΡΟΝΤΙ

10,30 ۞ CAPO D’ORLANDO – ΕΠΙΣΗΜΗ ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΗΣ ΠΛΑΚΑΣ ΣΤΟ SAN CONO PELLEGRINO ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΟΠΟΥ ΥΠΗΡΞΕ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ SAN NICOLA DEL CAPO (ΆΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΚΡΩΤΗΡΙΟΥ).

11,00 ۞ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ – “Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΙΚΕΛΙΑ”, ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΡΙΖΕΣ ΣΤΗ ΣΙΚΕΛΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΑΡΧΩΝ.

13,00 ۞ SAN MARCO D’ALUNZIO – ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΑΓ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ.

16,00 ۞ NASO – ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΑΓΑΘΗΡΝΟ.

ΚΥΡΙΑΚΗ 23 – ΠΑΛΕΡΜΟ

19,00 ۞ CANTIERI DELLA ZISA, PALERMO – ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΣΙΚΕΛΙΑΣ ΤΡΙΑΚΡΙΑ.