Το Συνέδριο της ΑΗΕΡΑ Αυστραλίας για τα εθνικά μας θέματα

Βρισβάνη.- Έληξαν οι εργασίες ενός ακόμη επιτυχημένου παναυστραλιανού Συνεδρίου της ΑΧΕΠΑ που έγινε στην Βρισβάνη από τις 8 έως τις 14 Οκτωβρίου 2016. Με τη συμμετοχή εκπροσώπων από όλες τις Πολιτείες της Αυστραλίας καθώς και με αρκετούς επισήμους όπως η ύπατη αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Ιωάννα Μαλλιώτη, ο επίτιμος πρόξενος της Ελλάδας στο Μπρίσμπαν κ. Δημήτριος Ράπτης (που εκπροσώπησε την πρέσβη της Ελλάδας στην Αυστραλία, κ. Αικατερίνη Ξαγοράρη), ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μπρίσμπαν, κ. Μιχάλης Ανάστας, ο πρόεδρος της Κυπριακής Κοινότητας κ. Στάθης Ζαμπάς, εκπρόσωποι Τύπου και άλλοι φιλοξενούμενοι.

Στιγμιότυπο από τις εργασίες του Συνεδρίου

Στιγμιότυπο από τις εργασίες του Συνεδρίου

Μετα τον εκκλησιασμό των συνέδρων στον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου, την επίσημη έναρξη του συνεδρίου κήρυξε η κ. Ιωάννα Μαλλιώτη, η οποία ενημέρωσε ευθύς αμέσως τους συνέδρους για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, ενώ ο κ. Δ. Ράπτης διάβασε το μήνυμα της κ. Α. Ξαγοράρη.

Το Συνέδριο ενέκρινε ομόφωνα Ψηφίσματα για το Μακεδονικό, το Κυπριακό, την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, την γενοκτονία σε βάρος των Ποντίων και την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής Χάλκης.

Στις εργασίες του συνεδρίου ενεκρίθησαν ορισμένες τροποποιήσεις: στο Καταστατικό του οργανισμού ώστε να καταστεί πιο λειτουργικός, η μελέτη του νεοεκλεγέντος Δ.Σ. για τη νεολαία, για την ελληνομάθεια όπου τονίστηκε παράδειγμα του επιτυχημένου ελληνικού απογευματινό σχολείο ΑΧΕΠΑ στη Μελβούρνη, την προώθηση του ελληνικού πολιτισμού καθώς και τη συνεργασία με άλλους φορείς σε διάφορα πολιτιστικά και εκπαιδευτικά θέματα.

Φέτος η οικονομική βοήθεια προς διάφορους φιλανθρωπικούς οργανισμούς και άτομα ξεπέρασε τις $90.000, τα οποία μοιράστηκαν στον Ερυθρό Σταυρό, την Κύπρο, νοσοκομεία, ορφανοτροφεία, ιδρύματα ιατρικών ερευνών, υπηρεσίες για παιδιά με ειδικές ανάγκες κ.ά.

Τέλος έγινε η ορκωμοσία του νέου Εθνικού Συμβουλίου, με νέο πρόεδρο τον Παναγιώτη Γιαννούδη, αντιπρόεδρο τον Χρίστο Γιωρκά καθώς και τα υπόλοιπα 16 μέλη, παρουσία της δικαστή Anthea Philippides, της Dr Sia Athanasas, Research Manager του Burns,Trauma and Critical Care Research Centre του Dr Stephen Wallis και άλλων επισήμων.

Στην πρόεδρο του πολιτειακού συμβουλίου Κουίνσλαντ κ. Βούλα Καστάν επιδόθηκε το Βραβείο Επιτεύγματος «Θυγατέρες της Πηνελόπης», για τις υπηρεσίες της στα γυναικεία τμήματα. Το βραβείο ΑΧΕΠΑ της χρονιάς δόθηκε στην Μαρία Αλεξάνδρου από τη Ν.Ν.Ουαλία, και οι δύο ασπίδες προσφοράς στα τμήματα «Αθηνά» και «Ποσειδών» Μελβούρνης.

Τέλος, αποφασίστηκε το ερχόμενο συνέδριο της ΑΧΕΠΑ να γίνει τον Οκτώβριο του 2017 στη Μελβούρνη.

ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

To 62° Εθνικό Συνέδριο ΑΧΕΠΑ Αυστραλασίας υιοθέτησε το ακόλουθο ψήφισμα για την Κύπρο:

Το Συνέδριο,

Υπενθυμίζοντας όλα τα προηγούμενα ψηφίσματα για το Κυπριακό πρόβλημα και έχοντας υπόψη την παρούσα κατάσταση πραγμάτων που επικρατεί στην Κύπρο,

1. Επαναβεβαιώνει όλα τα προηγούμενα ψηφίσματά του περί Κύπρου.

2. Επαναβεβαιώνει τη θέση του ότι η συνεχιζόμενη Τουρκική στρατιωτική κατοχή του 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι απαράδεκτη.

3. Καταγγέλλει την αλλαγή του δημογραφικού χαρακτήρα των κατεχομένων περιοχών με την παρουσία χιλιάδων παράνομων εποίκων προερχομένων από την Τουρκία.

4. Καταγγέλλει την συνεχιζόμενη καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου που βρίσκεται στις κατεχόμενες περιοχές.

5. Καταγγέλλει την άρνηση από Τουρκοκυπριακής πλευράς του δικαιώματος των Ελληνοκυπρίων να εκτελούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα σε εκκλησίες που βρίσκονται στις κατεχόμενες περιοχές.

6. Καλεί την Τουρκική πλευρά να συνδράμει θετικά στο ανθρωπιστικό ζήτημα των αγνοουμένων της Κύπρου.

7. Καλεί για την επιστροφή όλων των εκτοπισθέντων προσώπων στα σπίτια και τις περιουσίες τους.

8. Διακηρύσσει τη θέση του ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση έχει το αποκλειστικό δικαίωμα να εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων που βρίσκονται στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, όπως προβλέπεται από το διεθνές δίκαιο.

9. Επαναβεβαιώνει την υποστήριξη του στις συνεχιζόμενες προσπάθειες του Προέδρου Αναστασιάδη για εξεύρεση μιας δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό πρόβλημα, η οποία να επανενώνει το έδαφος, τον λαό, την οικονομία και τους θεσμούς της χώρας, σύμφωνα με τα ψηφίσματα των HE και τις αρχές της ΕΕ, σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία.

10. Αποφασίζει ότι όλα τα μέλη της ΑΧΕΠΑ Αυστραλασίας συνεχίσουν να προωθούν το Κυπριακό στις χώρες διαμονής τους, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

 

πηγή:neoskosmos.com