Παρουσίαση του βιβλίου του Ευρυπίδη Στυλιανίδη για τη Θράκη

O Βουλευτής Έβρου και Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αν. Δημοσχάκης, παραβρέθηκε στην παρουσίαση του βιβλίου του πρώην Υπουργού και Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Ευρυπίδη Στυλιανίδη, «Θράκη, το επόμενο βήμα», που έγινε χθες Παρασκευή (21/10) στις 19:00, στο μεγάλο Αμφιθέατρο της Πρυτανείας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, παρουσία θεσμικών παραγόντων.

vivliostilianidi

O Βουλευτής Έβρου και Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αν. Δημοσχάκης, στο βήμα. Στο άκρο αριστερά ο πρώην υπουργός και συγγραφέας του βιβλίου Ευριππίδης Στυλιανίδης.

Την παρουσίαση του βιβλίου παρακολούθησε πλήθος κόσμου, που γέμισε την αίθουσα, ενώ η όμορφη βραδιά έκλεισε με τραγούδια του γνωστού ερμηνευτή και συνθέτη Μιχάλη Χατζηγιάνννη.

Ακολουθεί ο χαιρετισμός του Βουλευτή, ο οποίος προσκάλεσε τον Ευρυπίδη Στυλιανίδη να παρουσιάσουν μαζί το εξαιρετικό αυτό βιβλίο στην Αλεξανδρούπολη:

«Φίλες και φίλοι

04

Το εξώφυλλο του βιβλίου.

Το βιβλίο του Ευριπίδη Στυλιανίδη για τη Θράκη προσφέρει άφθονη τροφή για προβληματισμό σε μια κρίσιμη εποχή για τα εθνικά θέματα. Περιγράφει με την πολιτική διαύγεια που τον διακρίνει τις απεριόριστες δυνατότητες του τόπου του, αλλά και την αδιαφορία διαχρονικά των κυβερνήσεων γι’ αυτήν την ευαίσθητη περιοχή.

Αποτελεί μια μελέτη που απλώνεται σαν βεντάλια σε διάφορα θέματα, οικονομικά, κοινωνικά, μειονοτικής πολιτικής και αποτελεί ιδανικό εγχειρίδιο για όσους θέλουν να μάθουν αλήθειες για την περιοχή. Ως παιδί προσφυγικής οικογένειας ο Ευριπίδης Στυλιανίδης θεωρεί ως χρέος του να αποκαταστήσει τις αδικίες που υπέστη ο προσφυγικός ελληνισμός.

Αναφέρεται διεξοδικά στο τι προσέφεραν οι πρόσφυγες για την ανοικοδόμηση της Νέας Ελλάδας, μεταφέροντας κομμάτια του πολιτισμού τους, τεχνογνωσία σε γράμματα, εμπόριο, τέχνες. Καταθέτει την πείρα του ως εκλεγμένος εκπρόσωπος της Ροδόπης και της Θράκης για πολλά χρόνια στο ελληνικό κοινοβούλιο έχοντας ως στόχο να αφυπνίσει την θρακιώτικη κοινωνία, την Ελληνική Πολιτεία, την Εκκλησία, τον πνευματικό κόσμο, την Ομογένεια.

Και αυτή η κατάθεση γνώσεων, βιωμάτων ή καλύτερα κατάθεση ψυχής, όπως αναφέρει κι ο ίδιος εύστοχα στον πρόλογό του, έρχεται την πιο κατάλληλη στιγμή. Τώρα που ακούγονται οι ιαχές της νεοοθωμανικής άδικης και ανιστόρητης βουλιμίας από τους γείτονές μας οι οποίοι θα πρέπει να σέβονται την ιστορία και τους Διεθνείς Κανόνες, Συμβάσεις και Συνθήκες!

Δεν περνάει όμως πλέον μέρα που οι θεσμικοί παράγοντες που να μην αμφισβητήσουν τη Συνθήκη της Λωζάννης, βγάζοντας από τη ναφθαλίνη εθνικές πολιτικές ,αθεράπευτα ιδιοκτησιακές που έχουν ξεπεραστεί και αντί αυτών έχει επικρατήσει Ειρήνη , η κανονικότητα και η νομιμότητα στην περιοχή !

Μια Συνθήκη της Λωζάννης που ήταν επώδυνη κα επαίσχυντη για τα συμφέροντά μας, ενώ ήταν για τα τουρκικά συμφέροντα η «διόρθωση» της Συνθήκης των Σεβρών , που ως γνωστόν με αυτήν ικανοποιείτο το όραμα μας της Μεγάλης Ιδέας , του Ελληνικού Κράτους των δύο ηπείρων και των 5 θαλασσών !

Μέσα από την ώριμη και κοφτερή ματιά του ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης πραγματεύεται θέματα, που έχουν αφήσει σημαντικά αποτυπώματα στην Ιστορία της Θράκης, αλλά και του τόπου μας γενικότερα.

Φίλες και φίλοι

Καλή περιήγηση στις σελίδες αυτού του εξαιρετικού βιβλίου .

Το βιβλίο αυτό το έχω διαβάσει και σας το συστήνω . Είναι εξαιρετικό!

Αγαπητέ Ευριπίδη

Εύχομαι ,κατ’αξίαν το βιβλίο σου να έχει καλό οδοιπορικό και να κοσμήσει τις βιβλιοθήκες των Θρακιωτών αλλά & όλων των Ελλήνων!».