Γνώμη: Δύο ευχάριστες εκπλήξεις για την ΡΗΡ

ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Δύο ευχάριστες εκπλήξεις μας επεφύλασσε το πρωϊνό της σημερινής Κυριακής. Άσχετης αιτιολογίας η μία από την άλλη, αλλά το ίδιο και οι δύο καλοδεχούμενες, αν και περιέχουν –σε μικρή δόση- και το στοιχείο της «αυτοπροβολής» που ούτε συχνά χρησιμοποιούμε, ούτε προσφιλές μας είναι. Το αντίθετο.

Εξηγούμαστε.

Η πρώτη ευχάριστη έκπληξη αφορά ομιλία του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, στην ενότητα «Οι συνέπειες του Brexit στην ελληνική και ευρωπαϊκή οικονομία» του πολυσυνεδρίου Capital + Vision.

Η δεύτερη σε μία «ανακάλυψη» που κάναμε ανατρέχοντας στο αρχείο της Panhellenic Post!

Στην πρώτη: Τι είπε ο κ. Παπαδημούλης; Κάτι που η Panhellenic Post από τους πρώτους μήνες της «πρώτη φορά αριστερά» κυβέρνησης σημείωνε,  στα πολιτικά του άρθρα,  ο εκδότης της. Ότι, δηλαδή:

Είπε ο κ. Παπαδημούλης, «Και όλο το χρέος να μας χαρίσουν, αν δεν αντιμετωπίσουμε τις παθογένειες της χώρας, δεν θα τα καταφέρουμε»!

Όπως, μάλιστα, αναφέρει ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πολυσυνεδρίου με σημεία της ομιλίας του κ. Παπαδημούλη, και αναμετέδωσε το ΑΠΕ, στη συνέχεια αναφέρθηκε στο πελατειακό κράτος, τη φοροδιαφυγή, τη διαφθορά, την αργή απονομή δικαιοσύνης, την έλλειψη σταθερών κανόνων στη φορολογία, τις χρήσεις γης, την ενέργεια και το τεράστιο, όπως είπε, έλλειμμα ανταγωνισμού στην οικονομία.

Τι γράφαμε εμείς από την πρώτη μέρα που ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας «υποσχέθηκε» να φορέσει γραβάτα «όταν θα ρυθμιστεί το χρέος»;

Γράφαμε: “Το «να τα δώσει όλα» για να ρυθμιστεί το χρέος, είναι το λάθος του”!

Και τα έδωσε –δυστυχώς- όλα! Η επιδίωξή του αυτή συνέβαλε στο τρίτο Μνημόνιο. Η προσπάθειά του να πείσει τους εταίρους να μειώσουν το χρέος υποθήκευσε για 99 χρόνια την ελληνική δημόσια περιουσία στο “υπερταμείο» και τόσα άλλα…

Ιδού τι ακριβώς γράφαμε την τελευταία φορά τον περασμένο Μάϊο, έξι ολόκληρους μήνες πριν την ομιλία Παπαδημούλη: (https://www.panhellenicpost.com/2016/05/13/τισμπηματα-με-ή-χωρίς-γραβάτα/)

Γράφαμε: <<Στον αιμοδιψή βωμό του χρέους, η κυβέρνηση κυριολεκτικά «τα δίνει όλα». Παρουσιάζει την όποια μείωσή του ή την όποια αναδιάρθρωσή του, ως πανάκεια που θα βγάλει οριστικά την Ελλάδα από την κρίση. Για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, όμως, το χρέος δεν είναι παρά οι συμπληγάδες πέτρες που πάνω τους συνθλίβεται κάθε προσπάθειά του για  λιγότερο απαιτητικούς στόχους,  οι οποίοι έχουν φέρει σε απόγνωση τους Έλληνες.

Η  Wall Street Journal γράφει σήμερα κάτι που και μεις –και πολλοί έγκριτοι οικονομολόγοι, πολιτικοί κλπ- έχουν διακηρύξει. Ότι, δηλαδή, μπροστά στο ελληνικό οικονομικό δράμα «η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους είναι ένα θέμα δευτερεύουσας σημασίας»!

Το σημαντικό είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές. Και τέτοιες, εσχάτως, ψηφίζονται μεν, δεν εφαρμόζονται δε!  Άρα, μηδέν εις το πηλίκο…

Η αύξηση του εγχώριου προϊόντος, η ανάπτυξη, δεν θα έλθουν ποτέ όσο παίρνουμε επώδυνα μέτρα, αλλά ΔΕΝ  συμφωνούμε να εγκαταλείψουμετο αποτυχημένο οικονομικό μοντέλο των τελευταίων δεκαετιών. Κι αν –υποθετικά ομιλούντες- μας σβήσουν το σύνολο του χρέους, πάλι την άλλη μέρα το πρωϊ θα είμαστε έξω από την πόρτα της «κακιάς μητριάς», της ΕΕ ζητώντας νέα δανεικά για να επιβιώσουμε!

Δυστυχώς και αυτή η Κυβέρνηση έχει πέσει στη «λούμπα» των εντυπώσεων. Έχει επενδύσει τα πάντα στο χρέος, για την επιβίωσή της. Για να φορέσει γραβάτα ο πρωθυπουργός! Για να κερδίσει τις νέες εκλογές. Όχι, όμως και για να σώσει τη χώρα από το οικονομικό της δράμα. Αυτό θα συνεχίσει να διαιωνίζεται με ή χωρίς γραβάτα>>.

Είπε κάτι διαφορετικό ο κ. Παπαδημούλης, ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, που μόνο για «αντιπολιτευτική τακτική» δεν μπορεί από κανέναν να κατηγορηθεί;

Και περνάμε στη δεύτερη ευχάριστη έκπληξη. Αυτήν την «ανακαλύψαμε» ψάχνοντας στο αρχείο της Pasnhellenic Post να βρούμε αυτά που, για το χρέος, γράφαμε.

Η έκπληξη αφορά στο εύρος της αναγνωσιμότητας των άρθρων του εκδότη της Panhellenic Post! «Γνώμη», «Τσιμπήματα», «Αναλύσεις», «Σατιρίζοντας». Αυτά είναι και τα περισσότερο διαβασμένα άρθρα της ηλεκτρονικής έκδοσης της Panhellenic Post και, μάλιστα, με συντριπτική υπεροχή έναντι όλων των άλλων δημοσιευμάτων.

Θα πει κάποιος. Δεν το ξέρατε; Όχι. Δεν παρακολουθείτε τα “analytics”;  Όχι . Δεν έχουμε μπει στο καθημερινό φθοροποιό «κυνήγι» της αναγνωσιμότητας. Δημοσιεύουμε και γράφουμε αυτά που πιστεύουμε ότι ενδιαφέρουν την Ομογένεια και αρθρογραφούμε -κάποτε κριτικά, αλλά αμφίπλευρα καλοπροαίρετα και επικοδομητικά, πάντα- υπέρ της Ομογένειας και του Απόδημου Ελληνισμού. Επίσης αυτά που ενδιαφέρουν και τους γηγενείς,  σε σχέση και με την Ομογένεια, και αρθρογραφούμε με γνώμονα το καλό της Ελλάδος, όπως εμείς τουλάχιστον το αντιλαμβανόμαστε.

Το ίδιο ακριβώς θα εξακολουθούσαμε να κάναμε (και φυσικά θα συνεχίσουμε και στο μέλλον όσο μας επιτρέπουν οι περιστάσεις) έστω και εάν μας διάβαζε ένας μόνον αναγνώστης, 500 αναγνώστες, χίλιοι ή και ακόμη περισσότεροι.

Τυχαία, μόνον, σαν σήμερα, ψάχνοντας για το πιο πάνω άρθρο, του οποίου δεν θυμόμασταν τον τίτλο, υποχρεωθήκαμε να ανατρέξουμε όλα τα άρθρα της στήλης «PHP ΘΕΜΑ– Απόψεις Χ. Μαλασπίνα» μέρα-μέρα πίσω μέχρι το Μάϊο και εκπλαγήκαμε! Διότι είδαμε πως η αναγνωσιμότητα ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ με εντυπωσικούς ρυθμούς και όταν το θέμα, λόγω επικαιρότητας, «φεύγει» από «μπροστά» και πλέον πρέπει να το αναζητήσει  ο αναγνώστης στις ειδικές κατηγορίες… Και αυτό συμβαίνει.

Δεν είναι μικρό πράγμα να δικαιώνεται η «άποψή» σου από τα «υψηλά» πολιτικά κλιμάκια, ούτε το να ανακαλύπτεις πως σε διαβάζουν χιλιάδες μάτια, και, μάλιστα, γνωρίζοντας εσύ πως τεχνικά δεν καταγράφονται όσοι μπαίνουν στην ΡΗΡ από κινητά ή tablets.

Σας ευγνωμονούμε!