Σε Σύνοδο Κορυφής καλεί τον Τραμπ η ΕΕ

Βρυξελλες.- Κάλεσμα προς τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ να επισκεφθεί το συντομότερο δυνατό την Ευρώπη ώστε να συμμετάσχει σε μια ιδιότυπη Σύνοδο Κορυφής μεταξύ ΗΠΑ-ΕΕ απηύθυναν σήμερα με επιστολή τους ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Οι δύο πρόεδροι εξέφρασαν τα ειλικρινή τους συγχαρητήρια στον Ντόναλντ Τραμπ για την εκλογή του, επισημαίνοντας παράλληλα την στρατηγικής σημασίας συνεργασία μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ η οποία βασίζεται στην κοινή πίστη, στις αξίες της ελευθερίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και της πίστης στην οικονομία της αγοράς.

Με το πέρασμα των χρόνων η ΕΕ και οι ΗΠΑ έχουν μαζί δουλέψει ώστε να διασφαλίσουν την ειρήνη και την ευημερία των πολιτών τους αλλά και των ανθρώπων ανά τον κόσμο.

Σήμερα είναι πιο σημαντικό από ποτέ να ενισχυθούν οι υπερατλαντικές σχέσεις και αυτό θα γίνει μόνο αν συνεχιστεί η στενή συνεργασία ώστε ΕΕ και ΗΠΑ να συνεχίσουν να κάνουν τη διαφορά όταν διαπραγματεύονται σημαντικά ζητήματα όπως είναι το Ισλαμικό Κράτος, οι απειλές της Ουκρανίας και η εδαφική ακεραιότητα, η κλιματική αλλαγή και η μετανάστευση.

Ευτυχώς, η στρατηγική συνεργασία ΕΕ-ΗΠΑ είναι ευρεία και βαθιά: από τις κοινές μας προσπάθειες για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ως τη συνεργασία ΕΕ-ΗΠΑ στην αντιμετώπιση των απειλών στην ασφάλεια της γειτονίας της Ευρώπης στην ανατολή και στο νότο και ως τις διαπραγματεύσεις για τη Διατλαντική Συμφωνία Ελευθέρου Εμπορίου και Εpενδύσεων (TTIP), δεν χρειάζεται να προσπαθήσουμε για να διασφαλίσουμε ότι οι δεσμοί που μας συνδέουν παραμένουν ισχυροί και διαρκείς.

Θα πρέπει να παγιώσουμε τις γέφυρες που έχουμε χτίσει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Οι ευρωπαίοι πιστεύουν ότι η Αμερική, της οποίας τα δημοκρατικά ιδεώδη ήταν πάντοτε φάρος ελπίδας για όλο τον κόσμο, θα συνεχίσει να επενδύει στις εταιρικές της σχέσεις με φίλους και συμμάχους.

Για να βοηθήσουν να φέρουν μεγαλύτερη ασφάλεια και ευημερία στους πολίτες μας και σε όλο τον κόσμο. Δράττουμε αυτήν την ευκαιρία και σας καλούμε να επισκεφθείτε την Ευρώπη για μια Σύνοδο ΕΕ-ΗΠΑ όσο το δυνατό συντομότερα, η οποία θα μας επιτρέψει να προσδιορίσουμε τις σχέσεις μας τα επόμενα τέσσερα χρόνια”.

Νωρίτερα, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνιδήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση «θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τις Ηνωμένες Πολιτείες». «Οι δεσμοί ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ είναι ισχυρότεροι από κάθε πολιτική αλλαγή. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί, ξαναβρίσκοντας τη δύναμη της Ευρώπης», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς εξέφρασε στο γαλλικό ραδιόφωνο «Europe1» την «έκπληξη και την απογοήτευσή του» για το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών, αναγνωρίζοντας ότι «μετά το Brexit ένα κύμα διαμαρτυρίας και στην Αμερική έφερε τελικά τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο».

Ο Μάρτιν Σουλτς είπε παράλληλα ότι είναι απογοητευμένος, «διότι οι δυνάμεις των Δημοκρατικών δεν έπεισαν και δεν κινητοποίησαν όπως έπρεπε τις μειονότητες ώστε να εμποδιστεί η νίκη Τραμπ», ωστόσο τόνισε ότι είναι δυνατή η μελλοντική συνεργασία με τον Ντόναλντ Τραμπ εφ’ όσον υπάρξει σεβασμός στις δημοκρατικές αρχές της ΕΕ.