ΝΥΤ: O ομογενής Ρινς Πρίμπους Προσωπάρχης του Τραμπ στον Λευκό Oίκο

Νέα Υόρκη.– Ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επέλεξε τον ελληνικής κατατωγής Ρινς Πρίμπους, πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής των Ρεπουμπλικανών και στενό συνεργάτη του κατά την προεκλογική εκστρατεία, ως προσωπάρχη (chief of staff) στο Λευκό Οίκο, έγραψε η New York Times.

Το άρθρο έκανε για μία επιλογή που δείχνει πως  κ. Τραμπ στρέφεται σε έναν γνώστη της Ουάσιγκτον, του οποίου η φιλία με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Πολ Ράιαν, μπορεί να φέρει νομοθετικές νίκες από νωρίς.

Επιλέγοντας τον κ. Πρίμπους ο εκλεγμένος πρόεδρος «προσπέρασε» τον Στίβεν Μπάνον, τον δεξιό μεγιστάνα τον ΜΜΕ, ο οποίος επέβλεπε την προεκλογική του εκστρατεία. Αν ο κ. Τραμπ επέλεγε τον κ. Μπάνον, που έχει επικρίνει σφόδρα το ρεπουμπλικανικό κατεστημένο, θα είχε επιδείξει συνεχιζόμενη περιφρόνηση προς το ένα κόμμα το οποίο είχε απέναντί του σε μεγάλο μέρος της εκστρατείας του.

Η επιλογή του κ. Πρίμπους είναι βέβαιο ότι θα οργίσει ορισμένους από τους πιο συντηρητικούς υποστηρικτές του, πολλοί από τους οποίους περιμένουν πως θα πολεμήσει το κατεστημένο της Ουάσιγκτον για θέματα, όπως φορολογίας, μετανάστευσης, εμπορίου, υγείας και περιβάλλοντος.

Θεωρούν πως ο κ. Πρίμπους είναι ένας ικανός να συνάπτει συμφωνίες που θα ωθήσει τον κ. Τραμπ σε συμβιβασμό.

Ο ελληνικής καταγωγής αξιωματούχος αναμένεται να έχει πολλούς αναπληρωτές, μεταξύ των οποίων η Κάτι Γουολς, η προσωπάρχης του στην Εθνική Επιτροπή των Ρεπουμπλικανών. Είναι κοντινή του συνεργάτης και βοήθησε να διασφαλιστεί μία στενή εργασιακή σχέση μεταξύ της λειτουργικής δομής του κόμματος και της εκστρατείας του κ. Τραμπ.

Και άλλοι σύμβουλοι από τον εσωτερικό κύκλο του κ. Τραμπ θα είναι τα «αυτιά» του, μεταξύ των οποίων ο σύζυγός της κόρης του, Τζάρεντ Κούσνερ, ο οποίος φέρεται ότι θα έχει σημαντική επιρροή στο νέο πρόεδρο, ανεξάρτητα από το αν φέρει κάποιο τίτλο ή όχι. Ο κ. Κούσνερ, που δεν έχει καμία εμπειρία στην πολιτική ή την διακυβέρνηση, είναι συχνά ο τελευταίος στον οποίο καταφεύγει ο κ. Τραμπ για μία συμβουλή.

Ως προσωπάρχης, ο κ. Πρίμπους θα είναι αυτός στον οποίο αρκετές εκατοντάδες εργαζόμενοι στον Λευκό Οίκο θα αναφέρουν. Θα αποτελεί το πρωταρχικό «φύλακα» του κ. Τραμπ και το πιο υπεύθυνο άτομο για να καθοδηγήσει την ατζέντα του προέδρου στο Κογκρέσο.

Ο ρόλος αυτός θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμος για τον κ. Τραμπ, που δεν έχει υπηρετήσει ξανά σε κυβέρνηση και έχει λίγες διασυνδέσεις με σημαντικές πολιτικές προσωπικότητες.

Η επιλογή του κ. Πρίμπους έρχεται μετά από μία αν μη τι άλλο «δυναμική» χρονιά για το κόμμα των Ρεπουμπλικανών, που είδε τον κ. Τραμπ να ξαναγράφει πολλές πολιτικές «ορθοδοξίες», να συγκρούεται με τους ηγέτες του στο Κογκρέσο και να κακολογεί τη δυναστεία των Μπους.

Καθώς ο κ. Τραμπ αποκήρυξε την προκριματική διαδικασία στο κόμμα ως χειραγωγούμενη, κατά περιστάσεις και απείλησε να παραιτηθεί από το κόμμα και να κατέβει μόνος στις εκλογές, ο κ. Πρίμπους παρέμεινε ουδέτερος. Οταν ο κ. Τραμπ εξασφάλισε το χρίσμα, ο κ. Πρίμπους στάθηκε στο πλευρό του.

Ο ομογενής εργάστηκε με τον κ. Τραμπ, στενά σε σχέση με τις προεδρικές πολιτικές, προσπαθώντας να εξομαλύνει τις «‘ακρες» σε απόψεις/προτάσεις και παρέμεινε κοντά, καθώς μία εκστρατεία χωρίς πολλά εφόδια ετοιμαζόταν να συγκρουστεί με την καλοστημένη μηχανή της κ. Κλίντον.

Επιφανειακά, οι δύο άντρες δύσκολα θα μπορούσαν να είναι περισσότερο διαφορετικοί. Ενώ ο 70χρονος κ. Τραμπ είναι γνωστός, έγραψε η ΝΥΤ, για την θρασύτητά του και μερικές φορές κακία του, ο πολύ νεότερος κ. Πρίμπους (44 ετών) θεωρείται ως χαμηλού προφίλ και ταπεινός.

Γεννημένος στο Ουισκόνσιν, δικηγόρος στο επάγγελμα, ο ελληνικής καταγωγής κ. Πρίμπους δεν είχε ποτέ αντίστοιχη θέση. Αλλά έχει υπηρετήσει ως πολιτειακός υπουργός Οικονομικών και ανήλθε στο κόμμα των Ρεπουμπλικανών στο Ουισκόνσιν έως τη θέση του προέδρου, θέτοντας έτσι υποψηφιότητα για την Εθνική Επιτροπή, όπου έγινε κάποια στιγμή γενικός σύμβουλος του επικεφαλής τότε, Μαικλ Στιλ.

Πλέον, ο μακροβιότερος πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής των Ρεπουμπλικανών, κ. Πρίμπους, εξελέγη το 2011, διαδεχόμενος τον κ. Στιλ, υποσχόμενος να εκσυγχρονίσει το κόμμα και να εξυγειάνει τα οικονομικά του.

Με την προσοχή του στραμένη σε θέματα χορηγιών και οικονομικά ζητήματα, ο κ. Πρίμπους άφησε τους Ρεπουμπλικανούς ηγέτες του Κογκρέσου να είναι οι φωνές του κόμματος κατά την αρχή της θητείας του. Το προφίλ του ανήλθε καθώς η εκστρατεία του 2016 επιτάχυνε.

Κατά διαστήματα ο κ. Πρίμπους έδωσε μάχη για να υπερασπιστεί τον κ. Τραμπ, αλλά έδειξε την πίστη του φροντίζοντας για τους πόρους της εκστρατείας αλλά και πιέζοντας τους Ρεπουμπλικανούς να στηρίξουν τον υποψήφιο παρά τις επιφυλάξεις τους.

Οταν άλλωστε ο κ. Τραμπ πήρε τον λόγο κατά τον επινίκιο λόγο του, νωρίς την Τετάρτη, εξέφρασε τη σαφή εκτίμησή του προς τον κ. Πρίμπους, διαψεύδοντας φήμες για ένταση μεταξύ τους.

«Δεν είχα ποτέ ούτε δευτερόλεπτο κακή σχέση μαζί του» είπε ο κ. Τραμπ και συμπλήρωσε: «Είναι ένας απίστευτος αστέρας».

NYT/ekirikas.com