Παρέμβαση Κουίκ – Κόκκινου για να παραμείνουν τα γραφεία ΣΑΕ στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Αθήνα.- Με συνεννόηση του Υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για τον Απόδημο Ελληνισμό κ. Τέρενς Κουίκ και του επικεφαλής της Γενικής γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού Μιχάλη Κόκκινου με την Υπουργό Μακεδονίας Θράκης Μαρία Τσαρουχά, διευθετήθηκε, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της ΡΗΡ,  το θέμα με τη στέγαση των δύο διοικητικών υπαλλήλων του Ιδρύματος Απόδημου Ελληνισμού που στεγάζονται προσωρινά στο ΥΠΜΘ.

Σύμφωνα με άλλες δημοσιογραφικές πληροφορίες από την συμπρωτεύουσα, με αφορμή την ανακατάταξη υπηρεσιών του Υπουργείου, τέθηκε ζήτημα μετακίνησης των δύο υπαλλήλων του ΙΑΕ, που εξυπηρετούν το ΣΑΕ, σε άλλους χώρους του υπουργείου.

Ενημερωτικά το υπουργείο απέστειλε σχετική επιστολή στον Υφυπουργό κ. Τέρενς Κουίκ και στον Γενικό Διευθυντή της ΓΓΑΕ Μιχάλη Κόκκινο. Στην επιστολή ετίθετο το θέμα της μετακίνησης των δύο διοικητικών υπαλλήλων σε άλλο χώρο του Υπουργείου. Να σημειωθεί  ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο έγιναν εργασίες στο εν λόγω γραφείο προκειμένου να εγκατασταθεί άλλη Διεύθυνση του Υπουργείου.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ κι ο Επικεφαλής της Γ.Γ.Α.Ε., Μιχάλης Κόκκινος

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ κι ο Επικεφαλής της Γ.Γ.Α.Ε., Μιχάλης Κόκκινος

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, σήμερα Τρίτη 22 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ της Υπουργού Μακεδονίας Θράκης κας Μαρίας Τσαρουχά, του Υφυπουργού Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, της διευθύντριας του γραφείου του και του Γενικού Διευθυντή Της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού Μιχάλη Κόκκινου. Στην επικοινωνία αποφασίστηκε να παραμείνουν αμετακίνητες οι δύο υπάλληλοι μέχρις  ότου σχηματισθεί νέο προεδρείο στο Ίδρυμα Απόδημου Ελληνισμού (ΙΑΕ) όπως έχει γνωμοδοτήσει το Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης.

Υπενθυμίζεται ότι η θητεία του τελευταίου Προεδρείου του Ιδρύματος, που ήταν ταυτόσημο με το προεδρείο του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), είχε διορισθεί το 2006 και τυπικά έληξε το 2010 όταν  οι προσπάθειες  για την νομοθετική ανασύσταση του ΣΑΕ δεν είχαν καρποφορήσει.  Για το λόγο αυτό, από την τότε ηγεσία του Υφυπουργείου Απόδημου Ελληνισμού, είχε δοθεί παράταση μέχρι, το Δεκέμβρη του 2012, όπου και είχε προγραμματισθεί η Γενική Συνέλευση του «νέου» ΣΑΕ, που, ωστόσο, ούτε και αυτή πραγματοποιήθηκε ποτέ, καθώς ο ανασχηματισμός της τότε κυβέρνησης της ΝΔ σταμάτησε την νομοθετική ρύθμιση του όλου θέματος.

Οι δύο υπάλληλοι του ΙΑΕ μετακινήθηκαν από το κτήριο Δωρεά Μακρίδη, που είχε παραχωρηθεί από το Δήμο για τη στέγαση του ΣΑΕ, στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης το 2013 όταν ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης αποφάσισε να το ανακτήσει και να εγκαταστήσει σ΄ αυτό υπηρεσίες του Δήμου.