Οι Έλληνες μετανάστες αρωγοί στη διαμόρφωση της αυστραλιανής κουλτούρας

Μελβούρνη.- Στον κεντρικό κινηματογράφο Palace Nova Eastend πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη 15 Νοεμβρίου η παρουσίαση του βιβλίου «Ελληνικά Καφέ και Μιλκ Μπαρ της Αυστραλίας», του ιστορικού Λέοναρντ Ζανιζέφσκι και της φωτογράφου Έφης Αλεξάκη με χορηγό την κατασκευαστική εταιρία «Maras Group», η οποία ανήκει στην οικογένεια του ομογενή επιχειρηματία Θεοφάνη Μάρα.

Την βραδιά άνοιξε ο κ. Παναγιώτης Φωτάκης, με επίσημο προσκεκλημένο τον διαπρεπή ομογενή νομικό, Χριστόφορο Κουράκη, ο οποίος καλωσόρισε τους προσκεκλημένους και προλόγισε το βιβλίο.

Αμέσως μετά τον λόγο πήρε ο διευθυντής του Ομίλου Μάρα, Στηβ Μάρας, ο οποίος μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τους δύο συγγραφείς του βιβλίου και την τιμή που κάνουν στον ελληνισμό να προσφέρουν ένα νοσταλγικό κομμάτι της παροικιακής ιστορίας στις νεότερες γενιές ενώ δήλωσε ιδιαίτερα χαρούμενος που οι συγγραφείς δεν περιορίστηκαν μόνο στις επιχειρήσεις που διέπρεψαν στη Νέα Νότια Ουαλία και την Βικτώρια αλλά συμπεριέλαβαν και πολλά από τα ιστορικά καφέ της Νότιας Αυστραλίας.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, οι προσκεκλημένοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα πολύ ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ διανθισμένο με φωτογραφίες εποχής από τα δεκάδες ιστορικά ελληνικά οικογενειακά καφέ που, ουσιαστικά, «μεταμόρφωσαν» την αυστραλιανή ποπ κουλτούρα και οδήγησαν στην «χρυσή» περίοδο των ελληνικών καφέ και γαλακτοπωλείων που διήρκησε από τα μέσα της δεκαετίας του ’30 μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’60.

«Πρόκειται για τους Έλληνες εκείνους οι οποίοι μετά την παραμονή τους ή την επίσκεψη τους στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, ήρθαν στην Αυστραλία και έφεραν μαζί τους πρωτοπόρες και καινοτόμες ιδέες, οι οποίες με γοργό ρυθμό εξαπλώθηκαν σε όλες τις πολιτείες της Αυστραλίας», εξήγησε ο ιστορικός Λέοναρντ Ζανιζέφσκι.

Στιγμιότυπο από την παρουσίαση. Διακρίνονται από αριστερά: Janiszewski, Φωτάκης, Γούρας και Μάρας

Στιγμιότυπο από την παρουσίαση. Διακρίνονται από αριστερά: Janiszewski, Φωτάκης, Γούρας και Μάρας

Στις σελίδες του βιβλίου ξεδιπλώνεται ένας φωτογραφικός θησαυρός που αποδεικνύει ότι ακόμα και το ελληνικό φαγητό και η ελληνική παραδοσιακή κουζίνα άρχισαν δειλά-δειλά μέσα από πειραματισμούς να κάνουν την εμφάνιση τους μέσα στα art deco μαγαζιά των μικρών επαρχιακών πόλεων της Αυστραλίας και μετέπειτα των πιο πολυσύχναστων δρόμων που φιλοξενούσαν ουρές Αυστραλών και ικανοποιούσαν την δίψα τους για παρεΐστικη ατμόσφαιρα, δροσερά Milkshakes αλλά και ζεστά φαγητά που ξέφευγαν από την κουλτούρα του φαγητού που έως τότε είχαν συνηθίσει να προτιμούν οι Αυστραλοί και περιλάμβανε συνήθως φρέσκα στρείδια και αλκοολούχα ποτά.

«Μου δίνει ιδιαίτερη χαρά να βρίσκομαι απόψε εδώ και θέλω να συγχαρώ τους συγγραφείς αυτού του μοναδικού βιβλίου που κατάφεραν μέσα από το φωτογραφικό υλικό που συνέλεξαν να τιμήσουν τους ομογενείς επιχειρηματίες εκείνης της εποχής που αποτέλεσαν αναπόσπαστο κομμάτι της κουλτούρας της εποχής και διαμόρφωσαν ώς έναν βαθμό την αυστραλιανή ιστορία», δήλωσε στο «Νέο Κόσμο» ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας, κ. Ανδρέας Κωνσταντίνος Γούρας μετά το πέρας της εκδήλωσης.

πηγή:neoskosmos.com