Στοχασμοί: Εκείνες οι στιγμές‏

Συγγραφέας

Πως τις λένε αυτές τις ημέρες που σχεδόν τίποτα δεν πηγαίνει όπως ήλπιζες; Που όσο και να βάζεις τα νούμερα κάτω, οι λογαριασμοί δεν βγαίνουν; Που ότι και να έχεις προγραμματίσει, δείχνει να κολλάει πίσω από μια αόρατη γιγαντιαία σφαλιάρα; Τότε που αισθάνεσαι ότι το σύμπαν φοράει ένα μικρό και σατανικό χαμόγελο στρεφόμενο εναντίον σου;
Αυτές οι μέρες, είναι οι πιο σημαντικές. Είναι αυτές, που καλείσαι στον εαυτό σου να αποδείξεις τη στόφα από την οποία αποτελείσαι. Είναι αυτές, που θα μετρήσεις την ποιότητα του ατσαλιού που έχει η ψυχή σου. Είναι αυτές, που η διαχείρισή τους θα κρίνει όλη την έκβαση της διαδρομής σου. Είναι αυτές, που οι πράξεις που θα κάνεις θα συνεχίσουν να χτίζουν ή θα γκρεμίσουν την πορεία σου. Είναι αυτές, που στο μέλλον θα αναφέρεσαι με περηφάνια για τη στάση που κράτησες, ή που ντροπιασμένος θα τις σβήνεις από το μνημονικό σου.
Τέτοιες μέρες, να δημιουργείς συνέχεια, μέχρι που το σώμα σου να κλάψει ζητώντας έλεος. Να στρέψεις το μυαλό σου στην ενσυνείδητη δημιουργία, και με χαρά να εκτελέσεις τα καθήκοντά σου ακόμα και αν αυτό είναι να πλύνεις τα δόντια σου ή τα πιάτα. Τέτοια μέρα, μην τεμπελιάσεις ούτε στιγμή! Ο χρόνος έχει μεγάλη βαρύτητα και σε αυτές τις στιγμές θα δείξεις το πόσο καλά τον διαχειρίζεσαι. Από το ποτήρι της ζωής μην αφήνεις να χαθεί ούτε μια στάλα.
Τέτοιες μέρες, συλλογίσου διπλά! Υπάρχουν αυτά που δεν πάνε καλά, αλλά υπάρχεις και εσύ που είσαι καλά. Διαχώρισέ τα, για να δώσεις στον εαυτό σου την αξία που του πρέπει, και στα γεγονότα τη θέση που τους αναλογεί. Θυμήσου, ο κίνδυνος είναι πάντα πραγματικός, αλλά το πώς θα τον διαχειριστείς είναι θέμα της επιλογής σου. Το χαμόγελο, η εμπιστοσύνη για την τελική έκβαση, η δράση, και το πυρωμένο βλέμμα, είναι αποφάσεις που οφείλεις να διατηρήσεις όχι για αυτά που σου συμβαίνουν, αλλά για το ποιος είσαι.
Και τότε, στη δύση μιας τέτοια μέρας, θα ανακαλύψεις με γαλήνη πως ακόμα και εσύ, μετά από όλες αυτές τις κακουχίες, μπορείς να πιεις ένα ποτήρι κρασί κραδαίνοντάς το προς τα ψηλά, επειδή το χαμόγελό σου θα είναι η απόδειξη ότι το μπόι σου φτάνει ίσαμε με το σύμπαν.