ΠΡΟΕΔΡΙΚΑ: Η φάκα!

Επιμέλεια Χρήστος Μαλασπίνας

Κόσμος πάει κι έρχεται, νομοσχέδια περνούν  “εν κρυπτώ και παραβύστω” από τη Βουλή σε ημερησία διάταξη, ταξίδια με νόημα ή και χωρίς νόημα γίνονται, απειλές, διλήμματα και χρησμοί δίνουν και παίρνουν ένθεν κακείθεν και, εν γένει, ο προ του τέλους του έτους (μόνο;) μήνας,  δείχνει μια κινητικότητα περίεργη και κάπως …άβολη!

Ωσάν να εγκυμονεί η γη την έκρηξη ενός ηφαιστείου ή το ξέσπασμα ενός τεκτονικού σεισμού και το έδαφος κάτω από τα πόδια σου βρίσκεται σε υποχθόνια αναταραχή! Και μόνον κάποια ηλεκτρικά σήματα, σαν αυτά που προσπαθούσε να ανιχνεύσει το Van του Βαρώτσου φθάνουν μέχρι το …Μαξίμου και τη γύρω «καλά φυλασσόμενη» περιοχή!..

Ούτως εχόντων των πραγμάτων καταφύγαμε, πάλι, που αλλού; Στον Πρόεδρο! Αυτός, τουλάχιστον, όσο και να είναι φορτωμένος με έγνοιες δικές του επαγγελματικές ή ξένες κοινωνικές,  είναι ο μόνος που απαντά πάντα το τηλέφωνο! Και είναι ο μόνος, ίσως, που θα μπορούσε να ανταγωνιστεί επάξια την Πυθία σε …χρησμούς!

-Πρόεδρε, να ξέρεις. Και το λέω και το γράφω: Είσαι ο μόνος που σηκώνει  το τηλέφωνο αυτοπροσώπως, όποια μέρα, όποια ώρα!..

-Ε, όχι και όποια ώρα!

-Που λέει ο λόγος, Πρόεδρε… Για πες μου, πως βλέπεις τα πράγματα; Πολύς τζερτζελές γίνεται και κάτι δεν μ΄ αρέσει…

– Δεν έχεις άδικο κ. δημοσιογράφε!  Ούτε και γερή μνήμη, όμως…

-Τώρα, αυτό γιατί το λες; Με έχεις «τσεκάρει»;

-Όχι βέβαια, και ο δικός μου λόγος που το λέει!  Θέλω απλά  να πω πως τα ίδια είχαμε και πέρυσι με την δεύτερη αξιολόγηση που δεν έκλεισε και περάσαμε, έτσι, σε τρίτο Μνημόνιο!

-Τι λες τώρα; Εδώ πάμε να «κουρέψουμε» το χρέος, εσύ λες ότι δεν θα περάσουμε ούτε την δεύτερη αξιολόγηση;

-Αν θέλεις να κουρευτείς, πήγαινε στον κουρέα! Πώς σου ήλθε ότι πάμε να κουρέψουμε το χρέος;

-Μα έτσι  λέει η κυβέρνηση…

-Τα ίδια έλεγε και πέρυσι…

-Πρόεδρε, σοβαρά λες τώρα;  Εδώ περιμένουμε την 5η Δεκέμβρη με τη λαχτάρα που παρακολουθούμε κλήρωση του Τζόκερ, μετά από δεκαπέντε  απανωτά  τζακ-ποτ!  Περιμένουμε την «απομείωση» του χρέους για να φορέσουμε τις γραβάτες που έχουν σχηματίσει σορό στο ντουλάπι του Μαξίμου!

-Και  ‘γω σου λέω ότι καμία συζήτηση για το χρέος δεν πρόκειται να γίνει!

-Μα, πως; Αφού όλοι για το χρέος μιλούν…

-Άκου, λοιπόν πως θα εξελιχθούν τα πράγματα, για να ξέρεις:  Πρέπει πρώτα να περάσουν όλα εκείνα που έχουν υπογράψει με το τρίτο μνημόνιο  ότι θα κάνουν.  Με πράξεις, όμως, όχι με λόγια! Πρέπει, έπειτα, να περάσει ο προϋπολογισμός του 2017 ισοσκελισμένος! Που σημαίνει όπου τα νούμερα ενδεχομένως δεν θα βγαίνουν, θα ενεργοποιήσουν τον «κόφτη», για να μην ξεχνιόμαστε και το τι έχουν υπογράψει οι αριστεροί πολέμιοι των μνημονίων!  Όταν τα κάνουν όλα αυτά, τότε μόνον θα συζητήσουν όχι για «κούρεμα» του χρέους, αλλά για χρονική επιμήκυνση, τοκοχρεολυτικές διευκολύνσεις κλπ. Γιατί να ξέρεις κάτι:  Στα δημοσιονομικά, το μόνο τζάμπα φαγητό που μπορείς να βρεις, είναι μέσα στη φάκα!

-Δηλαδή δεν θα μας μειώσουν το χρέος; Μα τότε πως θα επιβιώσει η κυβέρνηση που αναπνέει, κινείται και ονειρεύεται ρύθμιση του χρέους;

– Το φετινό Δεκέμβρη δεν θα τελειώσει μόνο ο χρόνος…  Αυτό να ξέρεις.  Σου είπα ήδη που μπορείς να βρεις τζάμπα φαγητό. Όπου αλλού θα το πληρώσεις… Ήδη ψάχνουν να βρουν τρόπους να σηκώσουν το μοχλό που έπεσε και έκλεισε τη φάκα! Εκεί μέσα βρίσκονται…

-Πρόεδρε, γι αυτό έχουμε τόσα σούρτα-φέρτα; Μέχρι και τον Κάστρο θυμηθήκαμε…

-Στο τέλος του!

-Και τώρα τι θα γίνει;

-Το be Continue…