Ο Ερντογάν, η τουρκική υπηκοότητα και οι μεθοδεύσεις του

ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Αθήνα.- Μετά την “εξυπηρέτηση” προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τον Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, να χορηγήσει, στο πρόσφατο παρελθόν, τουρκική υπηκοότητα στους Έλληνες Ιεράρχες της Ομογένειας και των λεγόμενων Νέων Χωρών, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν ανακοίνωσε, την Παρασκευή (6 Ιανουαρίου 2017), ότι θα δοθεί η τουρκική υπηκοότητα σε ένα μέρος των Σύρων και Ιρακινών προσφύγων που βρίσκονται στη χώρα.

«Μεταξύ των προσφύγων βρίσκονται άνθρωποι με πολλά προσόντα, υπάρχουν μηχανικοί, δικηγόροι, γιατροί. Ας τους εκμεταλλευτούμε», πρόσθεσε. «Αντί να τους αφήσουμε να εργάζονται παράνομα δεξιά κι αριστερά, ας τους δώσουμε την ευκαιρία να εργαστούν ως πολίτες, ως παιδιά του έθνους μας», υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Στην Τουρκία βρίσκονται κοντά 3 εκατ. πρόσφυγες. Με τη μέθοδο της υπηκοότητας ο Ταγίπ Ερντογάν ελπίζει να κερδίσει συμπάθειες ανάμεσα στους πρόσφυγες προς τους οποίους περνάει την εικόνα του “στοργικού ηγέτη” και να “αυξήσει” την εκλογική του βάση την ώρα που ο ίδιος αμφισβητείται στο εσωτερικό της χώρας του ενώ η γη “τρέμει” κάτω από το “θρόνο” του από τις αλλεπάλληλες τρομοκρατικές επιθέσεις που έχουν σκορπίσει αίμα και φόβο στην γείτονα χώρα.

Οφέλη, και μάλιστα σημαντικά, ανέμενε (και ακόμα αναμένει) να κερδίσει ο κ. Ερντογάν και από την χορήγηση της τουρκικής υπηκοότητας σε Έλληνες Ιεράρχες που διακονούν στην ελληνική Ομογένεια.  Όπως έχει γίνει γνωστό, εδώ και χρόνια, περισσότεροι από δεκαπέντε Ιεράρχες, Μητροπόλεων της Ομογένειας, έχουν ήδη λάβει και την τουρκική υπηκοότητα με την μεσολάβηση του Οικουμενικού Πατριαρχείου το οποίο υποστηρίζει ότι έτσι “εξασφαλίζεται η διαδοχή στον Οικουμενικό Θρόνο”.

Αν και η θέση αυτή ελέγχεται ως προς την ορθότητά της, ακόμη και εάν όμως ευσταθούσε ως εξασφαλίζουσα όντως την διαδοχή στο θρόνο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, κάτι που σύμφωνα με το Καταστατικό του 1836 που διέπει τις σχέσεις του Πατριαρχείου,  ΔΕΝ ισχύει,   πάλι  -σύμφωνα με θρησκευτικές πηγές στην Αθήνα- προκαλεί πικρία το γεγονός ότι έχουν λάβει και την τουρκική υπηκοότητα οι Μητροπολίτες που υπάγονται στο Φανάρι, δηλαδή οι Ιεράρχες του Απόδημου Ελληνισμού και των λεγομένων Νέων Χωρών. Υπενθυμίζεται ότι ήδη από τριετίας, περίπου,  πολλοί Μητροπολίτες και της ελληνορθοδόξου Εκκλησίας στις Επαρχίες του Φαναρίου, έχουν λάβει και την τουρκική υπηκοότητα…

Την …απόκτηση της τουρκικής υπηκοότητας από Έλληνες Ιεράρχες έχει επιχειρήσει, μάλιστα, να την …εξαργυρώσει ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας κ. Ταγίπ Ερντογάν, προβάλλοντάς την ως παραχώρηση (!) έναντι της οποίας, όπως κατά το παρελθόν έχει δηλώσει, η ελληνική πλευρά θα έπρεπε να έχει ικανοποιήσει τουρκικά αιτήματα όπως η ανέγερση τζαμιού στην Αθήνα και η εκλογή μουφτή στην Ξάνθη!..

Αυτά για να μην ξεχνιόμαστε…