ΚΡΙΣ ΣΠΥΡΟΥ: Κυπριακό: Αντί να κλαίει το γαϊδούρι, κλαίει το σαμάρι του!

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΧΡΗΣΤΟ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Ενώ ακόμη, Αθήνα, Λευκωσία και Ευρωπαϊκή Ένωση ερίζουν για τα αποτελέσματα της ατέρμονης συνδιάσκεψης της Γενεύης, και ενόψει της επανέναρξης των συζητήσεων στις 18 Ιανουαρίου, η Panhellenic Post -γνωρίζοντας από πρώτο χέρι τους αγώνες και την συνεισφορά σε κορυφαία επίπεδα του κ. Χρήστου (Κρις) Σπύρου, π. προέδρου της Βουλής, π. Γερουσιαστή και π. προέδρου των Δημοκρατικών για την Πολιτεία του ΝΗ, έσπευσε να του ζητήσει τη γνώμη του για τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού.

Ρanhellenic Post: Κύριε Σπύρου, προσφάτως έληξε μία φάση της συνδιάσκεψης στη Γενεύη για την επίλυση του Κυπριακού. Ποιο είναι το σχόλιό σας;

Ο κ. Χρήστος Σπύρου.

Ο κ. Χρήστος (Κρις) Σπύρου.

Κρις Σπύρου: Το θέμα της επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος, ήταν και παραμένει η κάθε πολιτική ηγεσία της Κύπρου! Θυμάμαι πολύ καλά όταν επισκέφθηκα την Κύπρο το 1979, απεσταλμένος από την κυβέρνηση του Προέδρου Κάρτερ, να ρωτήσω τον τότε πρόεδρο της Κύπρου Σπύρο Κυπριανού εάν θα δεχόταν να γίνει μία μίνι-Camp David συνδιάσκεψη, όπως είχε γίνει το 1978 μεταξύ Ισραήλ, Αιγύπτου και Ηνωμένων Πολιτειών.

Η απάντηση του Προέδρου Κυπριανού σε μένα ήτανε: Κύριε Σπύρου, να πεις στον Πρόεδρο Κάρτερ ότι εγώ έχω 21% στο Κοινοβούλιο. Το ΚΚΚ έχει το 23%. Δεν μπορώ να περάσω καμιά συμφωνία για την επίλυση του Κυπριακού από την κυβέρνησή μου. Και αυτήν την απάντηση διαβίβασα στον τότε Αντιπρόεδρο του Κάρτερ, τον Γουόλτερ Μοντέηλ, ο οποίος μου είχε

ζητήσει να επισκεφθώ την Κύπρο και να κάνω την πρόταση στον Προέδρου Κυπριανού.

Panhellenic Post. Και τώρα κ. Πρόεδρε; Τι γίνεται;

Κρις Σπύρου: Τώρα αυτό που γίνεται, ο λαός το λέει παραστατικά με την παροιμία «τα ίδια Παντελάκη μου τα ίδια Παντελή μου»! Από ό,τι γνωρίζω, κ. Μαλασπίνα είναι ολόκληρη η Κύπρος Ανατολή, Δύση, Βορράς και Νότος, που έχει ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν είπε η Ευρώπη αναγνωρίζω 61% ελληνική και 39% τουρκική είσοδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση!

Αντί οι Ευρωπαίοι ηγέτες και οι Κύπριοι πολιτικοί ηγέτες ταυτόχρονα να αναρωτιούνται και να ασχολούνται με το τι ζητούν τα ρωσικά στρατεύματα στα σύνορα Ρωσίας – Ουκρανίας, θα έπρεπε να ασχολούνται και να αναρωτιούνται γιατί να υπάρχουν Τουρκικά κατοχικά στρατεύματα μέσα στην Ευρώπη, μέσα στην Κύπρο.

Αυτό που τους καίει φαίνεται, είναι το πώς να νομιμοποιήσουν την κατάκτηση ενός κομματιού ενός μέλους τους, της Κύπρου!  Φαντασθείτε, κ. Μαλασπίνα, να αποφάσιζε η Τουρκία να εισβάλλει στην Γερμανία με την δικαιολογία ότι πήγε να προστατεύσει τα 5 εκατομμύρια Τούρκων πολιτών που ζουν σήμερα στην Γερμανία. Και στην διαπραγμάτευση που θα κάνανε για να αποσύρουν τα στρατεύματα, να έλεγε στους Ευρωπαίους και στους Γερμανούς ηγέτες ο Πρόεδρος Ερντογάν, ότι τα Τουρκικά στρατεύματα θα παραμείνουν εσαεί στο Γερμανικό έδαφος, όπως διαμήνυσε προχθές στην σύσκεψη της Γενεύης για την Κύπρο…

Φαντάζεται κανείς να συζητάνε οι Ευρωπαίοι το πώς θα συμμετέχουν στο Κυβερνητικό σχήμα της Γερμανίας εκ περιτροπής οι εκπρόσωποι των Τούρκων υπηκόων της Γερμανίας;

Η Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της Δημοκρατίας της Κύπρου, πρόσφατα έβαλε κυρώσεις στον Πρόεδρο Πούτιν και στην χώρα του την Ρωσία. Γιατί προώθησε κατοχικά ρωσικά στρατεύματα σε τμήμα της Ουκρανίας, χώρας που δεν ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Γιατί λοιπόν η Ευρώπη δεν βάζει κυρώσεις στον κατακτητή μιας χώρας-μέλους, την Κύπρο, κατακτητή που λέγεται Τουρκία με ηγέτη τον Ταγίπ Ερντογάν και βάζει κυρώσεις στον Πούτιν, στον κατακτητή ενός κομματιού μιας χώρας που δεν είναι Ευρώπη; Γιατί; Τυγχάνει ειδικών προνομίων ο κ. Ερντογάν και η χώρα του είναι πιο ισχυρή από την Ρωσία;

Γιατί η Ευρώπη δείχνει να εφαρμόζει δύο μέτρα και δύο σταθμά; Και γιατί η κυβέρνηση της Κύπρου δεν λέει στους υπόλοιπους Ευρωπαίους εταίρους της, «Από εδώ και πέρα, ό,τι έχει σχέση με την Τουρκία και την Ευρώπη, εμείς θα ασκήσουμε veto έως ότου τα κατοχικά στρατεύματά της παραμένουν στο κυπριακό έδαφος, το οποίο ταυτόχρονα είναι Ευρωπαϊκό έδαφος.» Μια ψήφο έχει η Γερμανία, μία ψήφο έχει η Γαλλία μία ψήφο έχει και η Κύπρος. Αυτή είναι η ισότητα της Ευρώπης. Όχι το πλήθος των αρμάτων μάχης και το μέγεθος του πληθυσμού της κάθε χώρας-μέλους.

Panhellenic Post:  Γιατί πιστεύετε ότι φέρεται έτσι η Ευρώπη και η Τουρκία;

Κρις Σπύρου: Η Τουρκία, κύριε Μαλασπίνα, θέλει να νομιμοποιήσει την παράλογη και παράνομη κατάκτησή της Κύπρου. Γιατί οι Τούρκοι θεωρούν ότι το κατακτημένο κομμάτι της Κύπρου είναι ιδιοκτησία τους. Αλλά το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο, με την υπόθεση Λοιζίδου, είπε ότι η κατοχή δεν συνιστά ιδιοκτησία! Και τα Ηνωμένα Έθνη τους έχουν διατάξει 5 φορές να φύγουν από την Κύπρο άνευ όρων. Αυτές τις αποφάσεις φοβάμαι ότι δεν έχουν διαβάσει ποτέ οι Ευρωπαίοι ηγέτες. Αλλά αυτά θα ισχυριζόταν η Ευρώπη αν η Τουρκία είχε κατακτήσει μέρος άλλου κράτους- μέλους, πέραν της Κύπρου. Και έτσι φτάσαμε να ζούμε το πολιτικά παράλογο: Οι πολιτικοί ηγέτες της Κύπρου, αντί να καταγγέλλουν την Τουρκία για εγκλήματα πολέμου και να ζητούν αποζημιώσεις, για καταστροφές και κατοχή, κάθονται και συζητάνε το πώς θα βρουν τον κατάλληλο τρόπο να νομιμοποιήσουν την κατοχή.  Παγιδεύοντας, έτσι,  Έλληνες, Κυπρίους και Ευρωπαίους σε έναν ιστορικό παραλογισμό!

Δεν έχω καταλάβει κάτι κ. Μαλασπίνα. Η ισότητα του Τουρκοκύπριου πολίτη κυρίου Ακιντζί ως πολιτικό ηγέτη από πού προέρχεται; Πως αναρτήθηκε η προσωπικότητα του κ. Μουσταφά Ακιντζί στο επίπεδο να διαπραγματεύεται επι ίσοις όροις με Ευρωπαίους πολιτικούς ηγέτες, είτε Έλληνες, είτε Γερμανούς, είτε Βούλγαρους, είτε Γάλλους, είτε Κύπριους? Η ύπαρξη του κ. Ακιντζί  προέρχεται μόνο από την κάννη των Τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων κι από πουθενά αλλού. Κι όταν η Ευρώπη δέχεται να διαπραγματεύεται με κατακτητές ενός κομματιού του εδάφους της, και να βάζει κυρώσεις σε κατακτητές χωρών έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τότε κάτι δεν πάει καλά.

Panhellenic Post: Τι προβλέπετε κ. Πρόεδρε; Ποια θα μπορούσε να είναι η εναλλακτική πολιτική;

Κρις Σπύρου: Το θέμα είναι απλό. Η Κύπρος είναι ενταγμένη ολόκληρη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Χωρίς υποσημείωση εάν οι κάτοικοί της είναι Έλληνες, Τούρκοι, Αρμένιοι, Αιγύπτιοι ή άλλοι. Η κυπριακή κυβέρνηση, με την δική μου ταπεινή άποψη, έπρεπε να έχει μόνο ένα στόχο: Να απαιτήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να διατάξει την Τουρκία pronto «άρον τον κατοχικό στρατό σου και περιπάτει από την Κύπρο»…

Ειδάλλως κ. Μαλασπίνα, φοβάμαι πως το επόμενο παράλογο που θα απαιτήσει η Τουρκία από την Ευρώπη είναι μηνιαίο κατοχικό επίδομα προστασίας. Αυτό το επιτρέπει η παγκόσμια νομοθεσία του 1912. Τότε, οι χώρες που σκοπεύανε να κατακτήσουν άλλες χώρες είχαν επιβάλλει τη ρήτρα ότι η κατεχόμενη χώρα πρέπει να αποδίδει μηνιαίο τίμημα στον κατακτητή ούτως ώστε να προστατεύει τους κατακτημένους πολίτες από τον κατακτητή! Έτσι, η Ελλάδα μας στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο πλήρωνε στον Γερμανό και Ιταλό κατακτητή μηνιαίο επίδομα κατοχής για να προστατεύει τον υπό κατοχή ελληνικό λαό από τους Ναζί του Χίτλερ και τους φασίστες του Μουσολίνι.

Νομίζω, κ. Μαλασπίνα, ότι έχει έρθει η ώρα να διαμηνύσουμε στους Ευρωπαίους και τους ηγέτες της Δύσης, ότι είναι παράλογο αυτό που γίνεται με το Κυπριακό. Αντί να κλαίει το γαϊδούρι, να κλαίει το σαμάρι του!