Αναστασιάδης – Δημοσχάκης στον Καμίνη για το Σχολείο Μονάχου

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Αθήνα.- Την ανάγκη να μην χαθεί το Ελληνικό Σχολείο του Μονάχου και να συνεχιστούν οι προσπάθειες για να ανατραπεί η απόφαση του οικείου γερμανικού Δήμου να επανακτήσει την κυριότητα του οικοπέδου, υπογράμμισαν στον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Γιώργο Καμίνη οι Τομεάρχες της Νέας Δημοκρατίας,  Εξωτερικών για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης κ. Σάββας Αναστασιάδης και Αν. Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας, Βουλευτής Έβρου κ. Αναστάσιος Δημοσχάκης.

dimosxakiskaminis

Φωτογραφία, Από Αριστερά, Αναστάσιος Δημοσχάκης, Γιώργος Καμίνης, Σάββας Αναστασιάδης.

Οι δύο βουλευτές ζήτησαν από τον Δήμαρχο να αποστείλει σχετική επιστολή στον ομόλογό του, Δήμαρχο του Μονάχου, με την οποία θα ζητάει την απενεργοποίηση της ρήτρας επιστροφής του οικοπέδου στο Δήμο της πρωτεύουσας της Βαυαρίας, εκεί όπου θα στεγαζόταν το ελληνικό σχολικό συγκρότημα, του οποίου, δυστυχώς, η Ολομέλεια του Δήμου Μονάχου, με συντριπτική πλειοψηφία (78-2), αποφάσισε την κατεδάφιση.

Η προγραμματισμένη συνάντηση έγινε στο δημαρχιακό Μέγαρο την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου και ο κ. Καμίνης αφού ενημερώθηκε λεπτομερώς από τους κ.κ. Αναστασιάδη και Δημοσχάκη για το θέμα της ανέγερσης του Ελληνικού Σχολείου στο Μόναχο, δεσμεύτηκε να προβεί σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες από την πλευρά του, έτσι ώστε να ανακαλέσει ο Δήμαρχος Μονάχου την απόφασή του και να συνεχιστεί η κατασκευή του Ελληνικού Σχολικού Συγκροτήματος.

Επιστολή Δημοσχάκη προς την Ομογένεια

Αναφορικά με την σημασία της συμμετοχής του στη συνάντηση με τον Δήμαρχο, αφού πλέον δεν είναι Αν. Τομεάρχης Εξωτερικών για θέματα Απόδημου Ελληνισμού (τη θέση του ανέλαβε ο κ. Σάββας Αναστασιάδης) αλλά εν είδη “απολογισμού” για τη σύντομη θητεία του στον τομέα Αποδήμνου Ελληνισμού, όσο και ενόψει της αναλήψεως εκ μέρους του των νέων του καθηκόντων ως Αν. Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας, ο κ. Δημοσχάκης, σε επιστολή του προς την Ομογένεια, τονίζει τα ακόλουθα:

«Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, χιλιάδες ελληνόπουλα ανά τον κόσμο αναβιώνουν τα ελληνικά έθιμα των καλάντων, κρατώντας ζωντανή την παράδοσή μας στα πέρατα της υφηλίου. Όταν θα τις διαβάζετε, ήδη θα έχουμε αφήσει πίσω μας μια δύσκολη, επίπονη και, δυστυχώς σε ορισμένες περιπτώσεις, αποτροπιαστική χρονιά, εξαιτίας των κυβερνώντων. Μια χρονιά, όμως, που είχα και την τιμή να αναλάβω από τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, την πρώτη θητεία του Τομεάρχη Απόδημου Ελληνισμού. Μια ευθύνη χαρμολύπης: Από τη μία είχα τη χαρά να βρεθώ με Έλληνες από κάθε γωνιά της γης, από την άλλη γνώρισα από κοντά τις ελλείψεις και τα προβλήματα στον σχεδιασμό της Ελληνικής Πολιτείας για την εξασφάλιση βιώσιμων και ωφέλιμων σχέσεων με τον Οικουμενικό Ελληνισμό.

Η χρονιά σημαδεύτηκε από τον σημαντικό αγώνα που δώσαμε για το Ελληνικό Σχολείο του Μονάχου, μοναδικής σημασίας πρεσβευτή των Ελληνικών ιδεών και συμφερόντων στην καρδιά της Ευρώπης, ένα έργο που τορπίλισε με περισσή ανευθυνότητα η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Οι Έλληνες χάσαμε έναν φάρο της Παιδείας μας και ζημιωθήκαμε οικονομικά. Τραγική απόδειξη πως οι βερμπαλισμοί της αριστεράς ποτέ δεν μπορούν να προσφέρουν ρεαλιστικές λύσεις, καθώς τα μεγάλα λόγια που ακούστηκαν πολλάκις στη Βουλή, δεν μπόρεσαν να σώσουν το έργο που ξεκίνησε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και αναβίωσε ο Αντώνης Σαμαράς.

Όμως, δεν σταμάτησε εκεί η ανευθυνότητα της παρούσας συγκυβέρνησης στην αντιμετώπιση των Ελλήνων του Εξωτερικού. Άφησε μετέωρη την πρώτη Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού, χωρίς νομοθετική ρύθμιση και επίσημη υποστήριξη. Παράτησε το κατοχυρωμένο από το Σύνταγμα Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού στη μοίρα του, ακέφαλο και, ουσιαστικά, ανύπαρκτο. Και, φυσικά, έκλεισε την πόρτα της ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού: Στους Έλληνες πολίτες που μας κάνουν περήφανους στις κοινωνίες του κόσμου, στους Έλληνες φοιτητές, ερευνητές και επιστήμονες που εκπροσωπούν επάξια την Ελλάδα στον ακαδημαϊκό και επιστημονικό στίβο, στους Έλληνες ναυτικούς που ζωοδοτούν χιλιάδες οικογένειες πίσω στην πατρίδα.

Κλείνοντας τον κύκλο μου σε αυτήν την ιδιαίτερη θέση αισθάνομαι πιο πλούσιος, χάρη στους ανθρώπους και τα κατορθώματα του Οικουμενικού Ελληνισμού που είχα την τύχη να γνωρίσω. Όμως αισθάνομαι ακόμα πιο υπόχρεος σε όλους τους Έλληνες, εντός και εκτός συνόρων, να συνεχίσω να αγωνίζομαι για να διατηρηθούν και να ενισχυθούν οι αμοιβαία επωφελείς δεσμοί της Μητέρας Πατρίδας με τα παιδιά της που βρίσκονται μακριά της. Λίγες χώρες, ελάχιστα έθνη ανά τον κόσμο μπορούν να αισθάνονται τόσο περήφανα όσο η Ελλάδα για το πόσο μπολιάστηκαν οι ιδέες και οι αρχές τους στις παγκόσμιες κοινωνίες, χάρη στη Διασπορά τους.

Για αυτό και προσωπικά έχω ιεραρχήσει ψηλά στις πολιτικές μου προτεραιότητες τα σημαντικά εκείνα ζητήματα που ανιχνεύσαμε και αναδείξαμε τη χρονιά αυτή: η ψήφος των Ελλήνων του Εξωτερικού, το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, η Ελληνική Γλωσσομάθεια, το Οικουμενικό Ελληνικό Επιχειρηματικό Επιμελητήριο, η εξυπηρέτηση εξ αποστάσεως των Ελλήνων που διαβιούν ή βρίσκονται στο εξωτερικό και τόσα άλλα.

Τιμώντας, τέλος, τον Τομέα και τους συνεργάτες μου σε αυτόν και αναγνωρίζοντας έναν άξιο συνεχιστή των προσπαθειών μας στο πρόσωπο του συναδέρφου Βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης κ. Σάββα Αναστασιάδη, νέου Τομέαρχη Απόδημου Ελληνισμού της Ν. Δ., παρέστην την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου σε προγραμματισμένη συνάντηση με τον Δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη. Κύριο θέμα μας ήταν να του ζητήσουμε να αποστείλει σχετική επιστολή στον ομόλογό του, Δήμαρχο του Μονάχου, με την οποία θα ζητάει την απενεργοποίηση της ρήτρας επιστροφής του οικοπέδου στο Δήμο της πρωτεύουσας της Βαυαρίας, εκεί όπου θα στεγαζόταν το ελληνικό σχολικό συγκρότημα, του οποίου, δυστυχώς, η Ολομέλεια του Δήμου Μονάχου, με συντριπτική πλειοψηφία (78-2), αποφάσισε την κατεδάφιση.

Επίσης του προτείναμε να αποστείλει επιστολή και στους ομολόγους του των πρωτευουσών της Ε.Ε. για να ζητήσει τη συμπαράστασή τους και να τους εξηγήσει τη σπουδαιότητα του συγκεκριμένου έργου, το οποίο αποτελεί φάρο πολιτισμού, που αντανακλά τις αξίες και τις αρχές όχι μόνο της ελληνικής αλλά και της ευρωπαϊκής παιδείας, ώστε να πιέσουν και αυτοί, από την μεριά τους, για την υλοποίηση του.

Εύχομαι η νέα χρονιά που διανύουμε να αφήσει τη χώρα μας απαλλαγμένη από την ανεύθυνη πολιτική των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στο σύνολό της και με την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη να βάλουμε τα θεμέλια για μια πραγματικά Οικουμενική Ελλάδα!».