Επί τάπητος τα θέματα Γλώσσας, Διδασκαλίας και Εκπαιδευτικών της ομογένειας

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Αθήνα.- Ευθύβολη τοποθέτηση έκανε ο  Αντιπροέδρος της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς (sic), Βουλευτήs Ν.Δ. Β΄ Θεσσαλονίκης Σάββας Αναστασιάδης στη συνεδρίαση της Επιτροπής, την Πέμπτη (26 Ιανουαρίου 2017) τοποθετούμενος επί όλων των θεμάτων αιχμής που απασχολούν την Εκπαιδευτική Κοινότητα της Ομογένειας.

Ξεκινώντας από την καθιέρωση Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας, όπου χαρακτήρισε ως “αδόκιμο” τον όρο “Ελληνοφωνία” με τον οποίο επιχειρεί η Κυβέρνηση να αντικαταστήσει την πρόταση της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας (ΟΕΚΑΙ) και του π. προέδρου της Γιάννη Κορίνθιου, περί καθιέρωσης “Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού”, μέχρι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και σε άλλες περιοχές του πλανήτη, φυσικά και το κρίσιμο θέμα του Ελληνικού Σχολείου Μονάχου, ο κ. Αθανασιάδης, με την εισήγησή του, αλλά και αλλεπάλληλες παρεμβάσεις κατά τη συζήτηση, έθεσε τον δάκτυλο επί τον τύπο των ήλων, όχι μόνο αναδεικνύοντας τα προβλήματα, αλλά προτείνοντας και συγκεκριμένες λύσεις.

Παρόν στην Συνεδρίαση της Επιτροπής και ο Υφυπουργός Παιδείας και αρμόδιος για την εκπαίδευση των Αποδήμων Ελλήνων, Κώστας Ζουράρις.

Στην εισήγησή του, αναφορικά με την “ελληνοφωνία” ο κ. Αναστασιάδης επεσήμανε:

«Νομίζω, κύριε Πρόεδρε, ότι ο όρος ελληνοφωνία για την καθιέρωση της παγκόσμιας ημέρας είναι αδόκιμος, διότι στη χώρα μας, στο ελληνικό έθνος μάλλον, δεν υπήρχαν ποτέ ελληνόφωνοι. Υπήρχαν και υπάρχουν και σήμερα, Έλληνες υπήκοοι, οι οποίοι ομιλούν την ελληνική γλώσσα. Δεν είχαμε, δηλαδή, ποτέ ως έθνος, που ως κράτος και ως λαός, υπηκόους άλλων χωρών όπως έχουν οι Γάλλοι τους Καναδούς υπηκόους από τις αποικίες τους που μιλάνε την γαλλική και ονομάζονται γαλλόφωνοι. Εμείς, έχουμε Έλληνες που ομιλούν την ελληνική γλώσσα. Εκτιμώ ότι αν δεν καθιερώσουμε τον όρο παγκόσμια ημέρα της ελληνικής γλώσσας, ίσως να έχουμε θέματα και προβλήματα και με την UNESCO, διότι η UNESCO δεν θα καθιερώσει μία ημέρα για να τιμήσει κάποιους που ομιλούν μια γλώσσα. Θα καθιερώσει μία ημέρα για να τιμήσει ή για να ενισχύσει την αξία και την προσφορά της συγκεκριμένης γλώσσας στον παγκόσμιο πολιτισμό» , κατέληξε ο κ.  Σάββας Αναστασιάδης.

Εξάλλου, σχετικά με την ευθύνη που έχει το κράτος με βάση και το σύνταγμα ,με το άρθρο 108, να παρέχει μόρφωση και παιδεία στους Έλληνες Απόδημους ο κ. Αναστασιάδης υπογράμμισε, «Άρα, πρέπει να ξεκινήσουμε από εκεί κύριε Υπουργέ. Έχουμε υποχρέωση και καθήκον διαχρονικό, να στηρίξουμε την εκπαίδευση των αποδήμων και, πολύ σωστά είπατε στην τοποθέτησή σας, ότι μέχρι την 2η γενιά διατηρείται η γλώσσα, από κει και πέρα χάνεται. Ακούσαμε τον κ. Υπουργό πριν μερικές μέρες να λέει, νομίζω σε μια τηλεοπτική συνέντευξη, ότι οι ομογενείς- οι απόδημοι- πρέπει να αναλάβουν οι ίδιοι τις δαπάνες της εκπαίδευσής τους. Δεν ξέρω τι εννοούσε, δεν κατάλαβα τι εννοούσε, αλλά νομίζω ότι η δήλωση ήταν ατυχής, το Ελληνικό Κράτος έχει αυτή την υποχρέωση »

«Είναι ελάχιστοι οι εκπαιδευτικοί που αποσπώνται από την Ελληνική Πολιτεία στις Ηνωμένες Πολιτείες και εκεί έχουν το εξής πρόβλημα. Εκεί δεν υπάρχουν εκπαιδευτικοί με ικανότητες και προσόντα, δηλαδή δεν υπάρχουν αρκετοί δάσκαλοι από την Ελλάδα για να διδάξουν σωστά τη γλώσσα. Ο ομογενής, που προφανώς εκπαιδεύτηκε και έμαθε εκεί την γλώσσα, δεν μπορεί να τη μεταφέρει σωστά στον μαθητή, άρα χρειάζονται δάσκαλοι- εκπαιδευτικοί από την Ελλάδα », τόνισε στη συνέχεια της συνεδρίασης ο κ. Αναστασιάδης.

Αναφερόμενος στα προβλήματα των ομογενών στη Γερμανία ο κ. Αναστασιάδης επεσήμανε: «Εκεί βέβαια στη Γερμανία κύριε Πρόεδρε, το γνωρίζετε πολύ καλά, έχουμε το πολύ σημαντικό θέμα του σχολείου του Μονάχου, που πρέπει να λύσουμε. Θα είναι ντροπή για όλους μας, αν αυτή τη μάχη τη χάσουμε».

Τέλος, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής της ΝΔ Σάββας Αναστασιάδης, ασκώντας κριτική στην νοοτροπία της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας να συγκαλεί επιτροπές για την εκπαίδευση των Αποδήμων χωρίς τη συμμετοχή κανενός Απόδημου ειδικού, πρότεινε:

«Να πάμε στη Γερμανία, θα πάμε στην Ευρώπη, να συζητήσουμε με τους απόδημους, να συμμετέχουν και αυτοί που ξέρουν καλύτερα τα προβλήματα, να μην γίνονται όλα από Ελλαδίτες, οι οποίοι τα γνωρίζουμε θεωρητικά. Αυτοί που αντιμετωπίζουν τα προβλήματα στην πράξη πρέπει να μας καταθέσουν τις απόψεις τους και πάνω σ’ αυτή τη βάση να κάνουμε έναν μακροχρόνιο σχεδιασμό, για να αντιμετωπιστεί αυτό το θέμα. Αν το αφήσουμε και μείνουμε στις συζητήσεις, όπως μένουμε όλα αυτά τα χρόνια, σε μερικά χρόνια θα κλαίμε γιατί δεν θα μιλούν την ελληνική γλώσσα, δυστυχώς και οι απόδημοι στην Ευρώπη, όπως συμβαίνει στις υπερατλαντικές Αμερική και Αυστραλία».

ΡΗΡ: Αργότερα οι θέσεις του Υπουργού κ. Ζουράρι και άλλων Βουλευτών.