Η Τουρκία απειλεί την Ελλάδα με κατάργηση της συμφωνίας επανεισδοχής- Τι απαντά το Μαξίμου

Άγκυρα.- Με ακύρωση της διμερούς συμφωνίας επανεισδοχής απειλεί την Ελλάδα η Τουρκία, στον απόηχο της απόφασης του Άρειου Πάγου για μη έκδοση των οκτώ τούρκων στρατιωτικών.

Δίνοντας νέα διάσταση στο ζήτημα, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πως η Άγκυρα είναι διατεθειμένη να λάβει δέσμη μέτρων, ανάμεσά τους και την κατάργηση της συμφωνίας επανεισδοχής, η οποία επιτρέπει στην Ελλάδα να στέλνει στην Τουρκία οικονομικούς μετανάστες που έχουν ταξιδέψει μέσω τουρκικού εδάφους.

Σημειώνεται πως η ελληνοτουρκική συμφωνία επανεισδοχής είναι διαφορετική από την ευρύτερη συμφωνία της Τουρκίας με ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το μήνυμα Τσαβούσογλου
δίνει σάρκα και οστά στη χθεσινή προειδοποίηση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών πως θα αναθεωρήσει συνολικά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις υπό τη σκιά της απόφασης του Άρειου Πάγου, την οποία και χαρακτήρισε παράνομη.

Το τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης εν τω μεταξύ έχει ήδη στείλει και δεύτερο αίτημα για την έκδοση των οκτώ στρατιωτικών, τους οποίους η Άγκυρα κατηγορεί για συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου.

Το νέο αίτημα έκδοσης φαίνεται πως απορρέει από το νέο ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε χθες, ερήμην των οκτώ στρατιωτικών, δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης.

Εν τω μεταξύ, μεγάλη δημοσιότητα δίνει ο γερμανικός Τύπος στην ιστορική απόφαση του Άρειου Πάγου, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η απόφαση θα δυσκολέψει τις διμερείς σχέσεις Ελλάδος – Τουρκιάς.

ΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ

Μαξίμου: Αποκλειστικός αρμόδιος για τις συναφείς κρίσεις είναι η ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη

«Η ελληνική κυβέρνηση καταδίκασε απερίφραστα από την πρώτη στιγμή την απόπειρα πραξικοπήματος και στήριξε τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, καθώς και την τήρηση της συνταγματικής νομιμότητας στη γείτονα μας», αναφέρει σε σχόλιό του για την απόφαση του Αρείου Πάγου, το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού.

«Υπογραμμίζουμε σήμερα, όπως και τότε, ότι οι υπαίτιοι του πραξικοπήματος δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην χώρα μας.

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, με συνταγματικά κατοχυρωμένη και αδιαμφισβήτητη την αρχή της διάκρισης των εξουσιών και με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου και του συνόλου των διεθνών συμβάσεων που δεσμεύουν τη χώρα» αναφέρει το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού και υπογραμμίζει.

«Εντός της Ελλάδας αποκλειστικός αρμόδιος για τις συναφείς κρίσεις είναι η ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη, της οποίας οι αποφάσεις είναι αυτονόητα δεσμευτικές».