Τρόμος στον Καναδά μετά την επίθεση σε τζαμί, 6 νεκροί, 8 τραυματίες

Μόντρεαλ

Εξι νεκροί και 8 τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός του χτυπήματος ενόπλων σε τζαμί στο Κεμπέκ στον Καναδά.Δύο ύποπτοι συνελήφθησαν, ο ένας μετά από καταδίωξη κοντά στο l’île d’Orléans. Η αστυνοιμία έχει αποκλείσει την περιοχή γύρω απ’ το τζαμί.

Όσον αφορά στους τραυματίες πληροφορίες σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας είναι 8, άγνωστο όμως παραμένει πόσοι από αυτούς είναι σε σοβαρή κατάσταση. Σύμφωνα με την ίδια εκπρόσωπο δεν υπάρχουν στοιχεία που να δηλώνουν ότι οι δράστες ήταν περισσότεροι. Η αστυνομία δεν έχει περισσότερα στοιχεία για τους υπόπτους, καθώς η έρευνα για την επίθεση, μόλις άρχισε.

Η επίθεση σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής. Στο τέμενος βρίσκονταν 30 άτομα.

Την επίθεση καταδίκασε ο πρωθυπουργος του Καναδά, Τζάστιν Τριντό.

Μαρτυρία

«Ο ένας ένοπλος πυροβολούσε και φώναζε Allahu Akbar», δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Radio Canada ένας επιζών της επίθεσης.

«Οι σφαίρες έβρισκαν ανθρώπους που ήταν εκεί για να προσευχηθούν, άνθρωποι που προσεύχονταν, έχασαν τη ζωή τους», συμπλήρωσε ο επιζών από την επίθεση στο τζαμί στην καναδική πόλη.

«Μία σφαίρα πέρασε ξυστά από το κεφάλι μου», συμπλήρωσε ο αυτόπτης μάρτυρας, ο οποίος υποστήριξε ότι οι δράστες μιλούσαν και πολύ καλά γαλλικά.

Η αστυνομία

Η αστυνομία του Κεμπέκ γνωστοποίησε με ανάρτησή της στο Twitter, ότι η κατάσταση έχει τεθεί υπό έλεγχο στο τέμενος.

Σύμφωνα με την ίδια ανάρτηση, οι εγκαταστάσεις του τεμένους βρίσκονται υπό τον έλεγχο της αστυνομίας, ενώ αυτό, έχει εκκενωθεί.

«Οι σκέψεις μου είναι με τα θύματα και τις οικογένειές τους», έγραψε στο twitter ο πρωθυπουργός της χώρας Τζάστιν Τριντό χαρακτηρίζοντας την επίθεση τρομοκρατική. «Καταδικάζουμε την τρομοκρατική επίθεση κατά των μουσουλμάνων σ’ ένα κέντρο προσευχής και καταφυγίου», δήλωσε σε ανακοίνωσή του, ο Τριντό.

Εντείνονται τα μέτρα ασφαλείας

Μετά την επίθεση οι δήμοι του Μόντρεαλ και του Γκατινό ανακοίνωσαν ότι θα ενισχύσουν τα μέτρα ασφαλείας ιδιαίτερα γύρω από τεμένη. Το Ισλαμικό Πολιτιστικό Κέντρο του Κεμπέκ υπήρξε στόχος βανδάλων στο παρελθόν. Τον περασμένο Ιούνιο, στη διάρκεια του Ραμαζανιού, άγνωστοι άφησαν μια γουρουνοκεφαλή στο κατώφλι του τεμένους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το τέμενος έγινε στόχο και στο παρελθόν και συγκεκριμένα τον περασμένο Ιούνιο, κατά τη διάρκεια του ιερού μήνα του Ραμαζανιού, όταν άγνωστοι άφησαν από έξω ένα κεφάλι γουρουνιού. Εβδομάδες αργότερα, μία ισλαμοφοβική επιστολή διανεμήθηκε στην περιοχή. Από την πλευρά του πάντως ο πρόεδρος του τεμένους, είπε σε εφημερίδα του Έντμοντον ότι το τζαμί δεν είχε δεχτεί πρόσφατα απειλές. Έχουμε μία πολύ καλή σχέση με τους γείτονες, με την κοινότητα» είπε. «Υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός -και σήμερα έχουμε αυτό το δραματικό γεγονός», συμπλήρωσε.

Φωτογραφία: Eικόνα από το σημείο της επίθεσης   (Φωτογραφία:  Reuters )

πηγή: Newsroom ΔΟΛ/enikos.gr/i efimerida.gr