Το Der Spiegel για το ελληνικό Σχολείο Μονάχου

Μόναχο.- Μία άλλη άποψη για την ενέργεια του Δήμου Μονάχου να ζητήσει πίσω το οικόπεδο στο οποίο είχε ξεκινήσει η ανέγερση του Ελληνικού Σχολείου, δίνει αναλυτικό άρθρο, το περιοδικό Der Spiegel, στην στη νέα έκδοση του. Σύμφωνα με την άποψη αυτή, «Η άσχημη κατασκευή στην ανατολική πλευρά του Μονάχου είναι ένα είδος μνημείου, αφιερωμένου όχι στην απληστία των επενδυτών, αλλά στην παρακμή του ελληνικού κράτους και στις αντοχές των πολιτών του».

Το Spiegel, σημειώνει ακόμη ότι η οικονομική κρίση «έπληξε και τα σχέδια ανέγερσης του ελληνικού σχολείου του Μονάχου, εμποδίζοντας την έγκαιρη ολοκλήρωση του έργου. Γι΄ αυτό και ο δήμος ζητά την επιστροφή του οικοπέδου». Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, ενώ στόχος ήταν το νέο σχολείο να συμβάλει στην αλληλοκατανόηση των δυο λαών, το ζήτημα μπορεί εντέλει «να επιδεινώσει περαιτέρω τις ήδη τεταμένες διμερείς σχέσεις (…).

Μάλιστα το περιοδικό υποστηρίζει ότι “οι εργασίες ανέγερσης καθυστέρησαν και εξαιτίας των αντιδράσεων των κατοίκων της περιοχής όπου επρόκειτο να χτιστεί το σχολείο”.

Πάντα κατά το Der Spiegel και την ομογενειακή Ιστοσελίδα http://europolitis.eu που αναδημοσιεύει στα ελληνικά το άρθρο του γερμανικού περιοδικού,  η ελληνική πλευρά αποδίδει τις καθυστερήσεις σε «ανωτέρα βία» και προειδοποιεί με αγωγή. «Ίσως όμως να υπάρχει και μια εντελώς διαφορετική λύση. Ο υπουργός Εξωτερικών Σταϊνμάγερ θέλει να προτείνει στους Έλληνες μια εναλλακτική λύση προκειμένου να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης. Το νέο οικόπεδο έχει μάλιστα βρεθεί (…). Βρίσκεται επίσης στη συνοικία Μπεργκ αμ Λάιμ».

Στο θέμα αυτό και στην ανάγκη η ελληνική Κυβέρνηση να κινηθεί αποφασιστικά ώστε να μην χαθεί η δυνατότητα να αποκτήσουν οι Απόδημοι Έλληνες της Γερμανίας το  Ελληνικό Σχολείο, αναφέρθηκε κατά την τελευταία συνεδρίαση της Μόνιμης Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τον Ελληνισμό της Διασποράς (sic) ο Αν. Τομεάρχης της ΝΔ για τον Απόδημο Ελληνισμό, Βουλευτής Θεσσαλονίκης Σάββας Αναστασιάδης επισημαίνοντας  χαρακτηριστικά πως “αν αυτή τη μάχη τη χάσουμε, θα είναι ντροπή για όλους μας”.