ΓΝΩΜΗ: “Κόφτες” και “αντι-κόφτες”

ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται στην Ιστοσελίδα newsit.gr, η Κυβέρνηση, προκειμένου να κλείσει -επιτέλους- την δεύτερη αξιολόγηση και από τη στιγμή που οι δανειστές μένουν ανυποχώρητοι στο θέμα των πλεονασμάτων 3,5% μετά το 2018 και τη νομοθέτηση μέτρων 4,5 δισ. ευρώ, εξετάζει σοβαρά την πιθανότητα ενός «αντι-κόφτη».

Σε αυτόν,  θα συμπεριληφθεί, σύμφωνα με το δημοσίευμα, τουλάχιστον η μείωση του αφορολόγητου και σε αντίβαρο στη νομοθέτηση του “κόφτη” θα ζητήσει η κυβέρνηση την νομοθέτηση εκ των προτέρων της δυνατότητας να διαθέτει τυχόν πλεονάσματα σε κοινωνικές ή άλλες παροχές ή σε μείωση φόρων και γενικώς όπου εκείνη θα επιλέγει κάθε φορά, χωρίς καμία δυνατότητα από τους δανειστές να αντιταχθούν!

Αυτό με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει υπεραπόδοση και πλεονάσματα, κάτι για το οποίο το οικονομικό επιτελείο εμφανίζεται σίγουρο..

Επιπλέον, στην προσπάθεια να περιορίσει τυχόν αντιδράσεις από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ή των ΑΝΕΛ, θα βάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και το αίτημα να περιγραφούν με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που θα ληφθούν για τη μείωση του χρέους.

Το σχέδιο αυτό, εάν και εφόσον φυσικά αντικατοπτρίζει τις σκέψεις της Κυβέρνησης, εκτός του ότι μοιάζει με παρτίδα ¨πόκερ” δεν έχει πολλές πιθανότητες να γίνει αποδεκτό από τους εταίρους. Ακόμη και εάν, όμως, το αποδεχθούν, ακόμη και εάν θεωρήσουμε ότι μπορεί ενδεχομένως (αν και δύσκολα) να ανοίξει το δρόμο στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, δεν παύει να είναι, και έωλο και άδικο!

Έωλο, γιατί με μία Αμερική που κλυδωνίζεται από τις πρώτες κιόλας μέρες της Προεδρίας Τραμπ, με μία Ευρωπαϊκή Ένωση όπου η Αγγλία αποχωρεί, η Ιταλία βυθίζεται, η Τουρκία κλυδωνίζεται και κλυδωνιζόμενη απειλεί, το να εμφανίζεται η Ελλάδα με πεποίθηση ότι θα επιτύχει μεγάλα πλεονάσματα το 2018 ακούγεται μάλλον περισσότερο ως ευχή παρά ως “υπολογισμένο ρίσκο” (calculated risk).

Άδικο, διότι θα φορτωθούμε –και αυτά θα είναι τελεσίδικα- τα επιπλέον επώδυνα μέτρα (4,5 δις,) για να λάβουμε «αντίβαρο», την «αποδοχή» των δανειστών ότι τα τυχόν (άδηλα και μη σίγουρα) πλεονάσματα θα τα διαθέσει όπως επιθυμεί η κυβέρνηση!!!

Το δε αφορολόγητο, δεν είναι παρά το τυράκι στη φάκα των πρόσθετων νέων μέτρων (για να καμφθούν οι αντιδράσεις των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) και σε κάθε περίπτωση θα γυρίσει μπούμερανγκ,  αφού ακόμη και εάν επιτύχουμε υπεραποδόσεις, η διάθεση «τυχόν πλεονασμάτων σε κοινωνικές ή άλλες παροχές ή σε μείωση φόρων» θα υπονομεύσει αν δεν θα ανατρέψει άρδην το όποιο θετικό οικονομικό αποτέλεσμα θα έχουμε (υποτίθεται!) επιτύχει!

Το «σχέδιο», κατά την γνώμη μας, ένα πράγμα αποδεικνύει: Ότι η μόνη έγνοια που απασχολεί την Κυβέρνηση μπροστά στην οικονομική κατάσταση της χώρας, είναι πως θα μπορέσει να μοιράσει το 2018 πάλι «καθρεφτάκια στους Ιθαγενείς» –κατά το πρότυπο της «13ης σύνταξης»!-για να ξανακερδίσει (όπως ονειρεύεται) τις εκλογές!