Απενεργοποιήθηκε η βόμβα στο Κορδελιό

Θεσσαλονίκη.- Ολοκληρώθηκε, από τους πυροτεχνουργούς της ειδικής ομάδας του στρατού, η απενεργοποίηση της βόμβας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που βρέθηκε στην περιοχή του Ευόσμου – Κορδελιού.

Μετά την προπαρασκευή και το σήμα της αστυνομίας ότι ολοκληρώθηκε η εκκένωση της περιοχής από κατοίκους, έγινε η ελεγχόμενη αφαίρεση του πυροκροτητή.

Στη συνέχεια τα μέλη της ειδικής ομάδας κατέβηκαν στο σκάμμα όπου βρίσκεται η βόμβα και επιβεβαίωσαν ότι ολοκληρώθηκε η επιχείρηση απενεργοποίησης.

Ακολουθούν τα στάδια της μεταφοράς της και της εξουδετέρωσής της στο πεδίο βολής Ασκού – Προφήτη όπου θα γίνει ελεγχόμενη έκρηξη.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Σε εφαρμογή τέθηκε στο Κορδελιό Θεσσαλονίκης, το σχέδιο οργανωμένης μετακίνησης πληθυσμού, το μεγαλύτερο που έγινε ποτέ σε περίοδο ειρήνης στην σύγχρονη Ελλάδα, προκειμένου έξι πυροτεχνουργοί να αφαιρέσουν τον πυροκροτητή και να μεταφέρουν την βόμβα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που βρέθηκε στην περιοχή.

Ήδη δύναμη του Τάγματος Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς έχει δημιουργήσει ανάχωμα γύρω από το σημείο.

Είναι η πρώτη φορά που οι Αρχές απομακρύνουν 72.000 ανθρώπους από τις εστίες τους.

Ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία μεταφοράς από το ΕΚΑΒ ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού σε δομές, όπου θα διανυκτερεύσουν και θα φιλοξενηθούν μέχρι να λήξει η όλη επιχείρηση.

Η βόμβα που βρίσκεται θαμμένη σχεδόν 74 χρόνια στα έγκατα της δυτικής Θεσσαλονίκης δεν είναι ιστορικό «ενθύμιο» των Γερμανών κατακτητών, αλλά των Βρετανών συμμάχων.

Πρόκειται για ένα μεγάλο λάθος που έκαναν το βράδυ της 5ης Δεκεμβρίου 1943 τα συμμαχικά αεροπλάνα, που είχε ως επίπτωση περί τους 500 νεκρούς και μια σειρά από ογκώδεις βομβιστικούς μηχανισμούς που διασώθηκαν μέχρι σήμερα.

Δηλώσεις του δημάρχου

«Η εκκένωση του πληθυσμού είναι υποχρεωτική. Δεν γίνεται για να υποβοηθήσουμε το έργο του στρατού, της ελληνικής αστυνομίας ή της δημοτικής αρχής. Γίνεται για την ασφάλεια των πολιτών» τόνισε ο δήμαρχος Ευόσμου-Κορδελιού, Πέτρος Σούλας.

Ο δήμαρχος απηύθυνε έκκληση προς όλους να απομακρυνθούν από την ακτίνα επικινδυνότητας των 1.900 μέτρων που έχει οριστεί.

Ήδη, οι τηλεφωνικές γραμμές του Δήμου δέχτηκαν 3.500 κλήσεις.

Κάλεσε τους πολίτες να ακολουθήσουν πιστά τις οδηγίες των στρατιωτικών και αστυνομικών αρχών προκειμένου να γίνει με ασφαλή τρόπο η μεταφορά τους το πρωί της Κυριακής με τα λεωφορεία που θα διαθέσει ο ΟΑΣΘ.

Στα σημεία συγκέντρωσης θα υπάρχουν εθελοντικές ομάδες, αστυνομικοί και υπάλληλοι του δήμου για να γίνεται με τάξη η επιβίβαση στα λεωφορεία. Παράλληλα θα διεξάγονται κανονικά τα δρομολόγια του ΟΑΣΘ μέχρι τις 9 το πρωί για όποιον θέλει να μετακινηθεί.

Η επιχείρηση απενεργοποίησης της βόμβας θα αρχίσει στις 10 το πρωί της Κυριακής και ο «συναγερμός» προβλέπεται να λήξει σε 6 έως και 8 ώρες.

Ο κ. Σούλας είπε ότι οι περιουσίες των πολιτών θα προστατευτούν από την αστυνομία, καθώς 1.000 αστυνομικοί θα περιπολούν στη ζώνη επικινδυνότητας και ότι είναι επαρκής η φύλαξη από την ΕΛ.ΑΣ. στον χώρο όπου βρίσκεται η βόμβα.

Η παροχή φυσικού αερίου θα διακοπεί σε μία μικρή απόσταση (περίπου 300 μέτρα) γύρω από το χώρο όπου βρίσκεται η βόμβα, όπως επίσης και η ηλεκτροδότηση και από τον ΟΣΕ ανακοινώθηκε ότι θα σταματήσει η διέλευση των τρένων.

Ο δήμαρχος Ευόσμου – Κορδελιού είπε ότι είναι θετικό το γεγονός ότι δεν επικρατεί πανικός και ο κόσμος αντιμετωπίζει με χιούμορ την επιχείρηση.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ