Ο “Νέος Κόσμος” της Αυστραλίας γίνεται 60 ετών!

Σήμερα ο «Νέος Κόσμος» γίνεται 60 χρόνων! Μεγάλο επίτευγμα για μια εφημερίδα! Και ακόμα μεγαλύτερο για μια «μεταναστευτική εφημερίδα». Δικαιολογημένα αισθανόμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι γι’ αυτό το επίτευγμα, αλλά και για το γεγονός ότι ο «Νέος Κόσμος» δεν είναι απλώς η μεγαλύτερη ελληνική εφημερίδα της Αυστραλίας. Είναι η μεγαλύτερη εφημερίδα του απόδημου ελληνισμού και μια από τις μεγάλες ελληνικές εφημερίδες, πλέον, συγκρινόμενη και με αυτές που κυκλοφορούν εντός του ελλαδικού χώρου.

Η επιτυχία αυτή ανήκει στον ελληνισμό της Αυστραλίας που από την αρχή αγκάλιασε το «Νέο Κόσμο», τον στήριξε και τον έκανε «δική του εφημερίδα». Σήμερα η πρώτη γενιά μπορεί πλέον να είναι μειοψηφία αλλά ο «Νέος Κόσμος» εξακολουθεί να είναι η εφημερίδα της παροικίας αφού διαβάζεται από την δεύτερη και τρίτη γενιά τόσο λόγω της θεματολογίας της, όσο και λόγω της χρήσης της αγγλικής γλώσσας.

Χαρακτηριστική περίπτωση πιστού αναγνώστη του «Νέου Κόσμου» είναι αυτή του Παναγιώτη Καραμήτσου, όπως μας την μετέφερε η κόρη του, Βάσυ Πέτρου, με την ευκαιρία της καταχώρησης του μνημόσυνου του πατέρα της που πέθανε πρόσφατα.

«Ο πατέρας μου έφθασε στη Μελβούρνη στις αρχές της δεκαετίας του ’50» μας γράφει η κ. Πέτρου και συνεχίζει:

«Γνωρίστηκε τότε με τον νεαρό εκδότη του «Νέου Κόσμου» Δημήτρη Γκόγκο, και συχνά έπιναν καφέ στο ελληνικό Tivoli Cafe στην Bourke Street. Ο πατέρας μου δεν έχανε έκδοση του «Νέου Κόσμου».

Στα τελευταία του χρόνια, του πήγαινα εγώ την αγαπημένη του εφημερίδα στο σπίτι. Ήταν κάτι που απολαμβάναμε από κοινού. Την διάβαζε από την αρχή ως το τέλος, πίνοντας τον πρωινό του καφέ.

Τελευταία φορά του έδωσα το «Νέο Κόσμο» όταν τον αποχαιρέτησα, πριν λίγες εβδομάδες, για πάντα. Του την έβαλα στα χέρια μαζί με την αγαπημένη του πίπα.

Τώρα κάνω το ίδιο μαζί με την μητέρα μου. Παίρνουμε το «Νέο Κόσμο», τον διαβάζουμε μαζί και θυμόμαστε τον πατέρα μου.

Ο «Νέος Κόσμος» δεν είναι απλά μια εφημερίδα που ενημερώνει την παροικία. Κάνει και κάτι άλλο σημαντικό: Φέρνει πιο κοντά και την ίδια την οικογένεια. Μιλάμε μαζί για θέματα που έχει η εφημερίδα, είτε στα ελληνικά, είτε στα αγγλικά και μας ενδιαφέρουν».

Η κ. Πέτρου μας θύμισε ότι ο πατέρας της ήταν στις εκδόσεις που βγάλαμε για τα 50 χρόνια της εφημερίδας μας.

Ψάξαμε και βρήκαμε εκείνη την αναφορά. Το κείμενο το είχε γράψει η …εγγονή του Παναγιώτη Καραμήτσου, Κατίνα Πέτρου. Η ίδια ήταν τότε 15 ετών και ο τίτλος ανέφερε: «Είμαι 15 ετών, αλλά η ιστορία μου ξεκινά το 1950». Και η ιστορία της ήταν για τους παππούδες και τις γιαγιάδες της που έφθασαν, νέοι τότε, στην δεκαετία του ’50 για να κτίσουν την Αυστραλία που χαιρόμαστε σήμερα.

Σήμερα η Κατίνα Πέτρου είναι 25 ετών και η περίπτωσή της αναδεικνύει περίτρανα αυτό που αναφέραμε στην αρχή: Ο «Νέος Κόσμος» είναι η εφημερίδα και το σημείο αναφοράς για όλες τις γενιές των συμπαροίκων, ανεξάρτητα αν μιλούν Ελληνικά ή Αγγλικά.

ΣΧΟΛΙΟ Ρanhellenic Post: Να τα χιλιάσετε, συνάδελφοι! Ο Νέος Κόσμος, μαζί με τον “Εθνικό Κήρυκα” της Νέας Υόρκης -εκείνος είναι 101 ετών!- είναι σήμερα οι αρχαιότερες εφημερίδες του Απόδημου Ελληνισμού.

Από τον Νέο Κόσμο πέρασαν γνωστοί δημοσιογράφοι, όπως ο Κώστας Νικολόπουλος, που είχα την χαρά να έχουμε συνεργαστεί στην ΕΡΤ world. Και από τον Εθνικό Κήρυκα ο αλησμόνητος Μπάμπης Μαρκέτος και πολλοί άλλοι.

Οι ομογενειακές εφημερίδες δεν είναι απλά εμπορικές επιχειρήσεις. Όπως έλεγε ο Μπάμπης Μαρκέτος, “…η εφημερίδα του απόδημου ελληνισμού, δεν ανήκει ουσιαστικά στον εκδότη της. Ανήκει στην Ιδέα του ιδιότυπου προορισμού της. Υποχρεωμένη να είναι άγρυπνος φύλακας, προστάτης και προβολέας πραγμάτων, ιδεών, θεσμών και θέσεων ξένων για την τοπική αντίληψη”.

Κάθε χρόνος ζωής μιας τέτοιας εφημερίδας, πιστής στην αποστολή της, είναι άθλος. Και είναι προσφορά και στην ομογένεια και στην πρώτη πατρίδα.