Ανερχόμενο συγκρότημα Ελληνοκαναδών κυκλοφορεί άλμπουμ με αυτοχρηματοδότηση

Τορόντο, Καναδάς.– Σε συγκρότημα-φαινόμενο αναδεικνύονται οι Motion Device, μία ομάδα νεαρών (Ελληνοκαναδών) μουσικών από το Τορόντο που έχουν βάλει στόχο να αποδείξουν στο κοινό πως το μοναδικό που χρειάζεται κανείς για να επιβιώσει στη σημερινή μουσική βιομηχανία είναι… οι οπαδοί!

Και καθώς φαίνεται το καταφέρνουν και με το παραπάνω. Η διαδικτυακή εκστρατεία χρηματοδότησης για το επερχόμενο διπλό άλμπουμ τους, Wide Awake, έφτασε τον αρχικό στόχο των US $20.000 μέσα στις τρεις πρώτες μέρες από την έναρξή της και ξεπερνά μέχρι στιγμής τα $31.000.

Δεδομένου ότι η καταληκτική ημερομηνία της καμπάνιας έχει οριστεί η 6η Μαρτίου, δεν είναι απίθανο τα κονδύλια να αυξηθούν ακόμη περισσότερο.

Η μέθοδός τους μάλιστα είναι δοκιμασμένη. Μεταξύ 2014 και 2015 κατάφεραν να χρηματοδοτήσουν μέσω του λεγόμενου «crowdfunding» όχι ένα αλλά δύο μουσικά άλμπουμ, με τίτλο Welcome to the Rock Revolution και Eternalize.

Το «crowdfunding» που αποδίδεται στα ελληνικά με τον δόκιμο όρο «διαδικτυακή μικροχρηματοδότηση» αποτελεί μια νέα μορφή χρηματοδότησης που τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει κατά πολύ τα δεδομένα του οικονομικού παιχνιδιού σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Πρόκειται ουσιαστικά για ιστοσελίδες που παρέχουν τη δυνατότητα στους χρήστες να παρουσιάσουν ένα επιχειρηματικό σχέδιο, μια ιδέα για την υλοποίηση ενός προϊόντος, μιας καλλιτεχνικής δημιουργίας ή ό,τι άλλο βάζει ο νους σας, ζητώντας χρηματοδότηση από το κοινό.

Στη συνέχεια, εναπόκειται στο κοινό να αξιολογήσει την προτεινόμενη ιδέα και να προωθήσει την πραγματοποίησή της μέσω χρηματικών συνεισφορών. Τα προσφερόμενα ποσά μπορεί να κυμαίνονται γενικά από $1 έως και χιλιάδες δολάρια, ενώ η διαδικασία χρηματοδότησης θυμίζει το σκεπτικό της επένδυσης, καθώς ο εκάστοτε υποστηρικτής λαμβάνει με την λήξη της καμπάνιας αντάλλαγμα για την μικροεπένδυσή του, όπως για παράδειγμα αποστολή προϊόντων, εισιτηρίων και διαδικτυακών εφαρµογών.

Αυτό συμβαίνει, βέβαια, με την προϋπόθεση ότι η εκστρατεία χρηματοδότησης θα στεφθεί από επιτυχία, δηλαδή θα καλύψει τον στόχο της μέχρι μια προκαθορισμένη ημερομηνία. Διαφορετικά, εάν το ποσό που θα συγκεντρωθεί μέχρι τότε δεν καταφέρει να αγγίξει τον στόχο, τα χρήματα δεν εκταμιεύονται για την μερική υλοποίηση του διαφημιζόμενου σχεδίου, αλλά επιστρέφονται στους μικροεπενδυτές. Με απλά λόγια, το crowdfunding διέπεται από τον απαράβατο κανόνα «όλα ή τίποτα».

Για τα μέλη του συγκροτήματος Motion Device, πάντως, το στοίχημα έχει κερδηθεί χάρη στην υποστήριξη που έχουν λάβει από τους θαυμαστές τους και σύμφωνα με το σχέδιο, η ηχογράφηση θα ξεκινήσει μέσα στους επόμενους μήνες και το άλμπουμ θα είναι έτοιμο στα μέσα του 2017.

Το συγκρότημα σχηματίστηκε με την σημερινή του μορφή το 2010 από τον 23χρονο κιθαρίστα Josh Marrocco και τα τρία ξαδέρφια του ελληνικής καταγωγής της οικογένειας Μενουδάκη, την μπασίστρια Andrea, τον ντράμερ David και την μόλις 15 ετών Sara η οποία είναι και η κύρια τραγουδίστρια της μπάντας.

Ξεκινώντας εκτελώντας διασκευές γνωστών ροκ και μέταλ τραγουδιών και αναρτώντας τις στη διαδικτυακή πλατφόρμα Youtube, η μουσική τετράδα γνώρισε γρήγορα μεγάλη δημοσιότητα και απέκτησε με τα χρόνια μέσω του ίντερνετ σταθερό κοινό οπαδών της μουσικής τους, που αριθμεί σήμερα περισσότερους από 78.000 θαυμαστές.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα των μελών του συγκροτήματος, τους έχουν ήδη προσεγγίσει εκπρόσωποι της μουσικής βιομηχανίας, όπως η δισκογραφική εταιρεία Universal Music προτείνοντας στη Sara να εγκαταλείψει τη μπάντα και να ακολουθήσει σόλο καριέρα, αλλά ακόμη και τηλεοπτικοί παραγωγοί με προτάσεις συνεργασίας στην παραγωγή reality show λόγω των δεσμών συγγένειας μεταξύ των μελών.

Όμως, όπως εξηγούν, απέρριψαν όλες τις προτάσεις, καθώς πιστεύουν ότι ο έλεγχος που ασκείται από τις εταιρείες σε τέτοιες συμφωνίες καταστέλλει τη δημιουργικότητα και μετατρέπει την τέχνη της μουσικής σε εμπορικό προϊόν.

Γι’ αυτό και αποφάσισαν να στραφούν στους θαυμαστές τους για την αναγκαία υποστήριξη ώστε να κυκλοφορήσουν τα άλμπουμ τους.

«Η μουσική ανήκει στον κόσμο όχι στις εταιρείες.

«Προτιμάμε να δώσουμε τον έλεγχο σε αυτούς που τον αξίζουν – εσάς (τους οπαδούς)», τονίζει στο βίντεο που συνοδεύει την διαδικτυακή εκστρατεία η Sara.

Ο επερχόμενος δίσκος τους, Wide Awake, είναι ένα αφιέρωμα σε θρύλους της ροκ σκηνής που έχουν επηρεάσει σημαντικά τη μουσική εξέλιξη του συγκροτήματος όπως οι Black Sabbath, Rush και Dream Theater.

Το συγκρότημα προσφέρει διάφορες «ανταμοιβές» στους οπαδούς που συνεισφέρουν χρηματικά στην κυκλοφορία του δίσκου, όπως μουσικά αντικείμενα που φέρουν την υπογραφή των μελών, συλλεκτικές εκδόσεις του άλμπουμ και εισιτήρια για την επερχόμενη συναυλία τους, ενώ όλα τα έσοδα θα διοχετευθούν στις εργασίες ηχογράφησης και παραγωγής.

Είκοσι χρόνια πριν, το να συγκεντρώσει ένα συγκρότημα το κεφάλαιο για να κυκλοφορήσει δίσκο ήταν σχεδόν ακατόρθωτο, όμως σήμερα όπως αποδεικνύουν οι Motion Device εκπροσωπώντας τη νέα γενιά μουσικών τα πάντα είναι δυνατά εάν υπάρχει η υποστήριξη του κοινού.

«Υπάρχει μια ενέργεια στον ήχο που δημιουργούμε, κάτι το οποίο είναι δύσκολο να περιγράψει κανείς με λόγια, όμως οι οπαδοί το καταλαβαίνουν και αυτό έχει τη μεγαλύτερη σημασία», αναφέρει σχετικά ο κιθαρίστας Josh.

*Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το συγκρότημα Motion Device και για να δείτε πώς μπορείτε να στηρίξετε την εκστρατεία τους επισκεφθείτε την ιστοσελίδα https://www.kickstarter.com/projects/1990626762/motion-device-wide-awake-album

πηγή:neoskosmos.com