Μοσκοβισί: Με λίγη προσπάθεια από όλες τις πλευρές, πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε στο Eurogroup

Αθήνα
Το μήνυμα ότι η Ελλάδα έχει επιτύχει δημοσιονομική υπεραπόδοση και πλέον θα πρέπει να επικρατήσει η λογική και όχι η εμμονή στη λιτότητα έστειλε, εν όψει του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντηση που είχε με τον Πιέρ Μοσκοβισί.

«Ελπίζουμε η Κομισιόν να είναι σύμμαχός μας, στην ομάδα των λογικών» είπε ο πρωθυπουργός στον ευρωπαίο επίτροπο σχετικά με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και τόνισε: «Φτάνει πια με τη λιτότητα».

«Χρειάζονται λίγα ακόμη βήματα· στο Eurogroup μπορεί να υπάρξει συμφωνία» τόνισε ο κ. Μοσκοβισί και τάχθηκε υπέρ ενός ισορροπημένου σετ μεταρρυθμίσεων, ώστε και οι δημοσιονομικοί στόχοι να επιτευχθούν και η οικονομία να γίνει αξιόπιστη και ελκυστική για επενδύσεις.

Πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ/ΜΠΕ αναφέρουν ότι σε επικοινωνία μεταξύ του Πιέρ Μοσκοβισί και του προέδρου του Eurogroup, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μετέφερε στον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων ότι το «παράθυρο» της 20ης Φεβρουαρίου δεν έχει χαθεί.

Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους σχετικά με τις θέσεις του ΔΝΤ, ο Επίτροπος απάντησε αφενός ότι οι προβλέψεις της Κομισιόν είναι ρεαλιστικές, αφετέρου ότι «θέλουμε το ΔΝΤ να είναι στο πρόγραμμα», κάτι που είναι και προς όφελος της Ελλάδας. Σημείωσε, δε, ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν έως τις 20 του μηνός και πως κάθε μέρα η συμφωνία έρχεται πιο κοντά.

Κατά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην «εντυπωσιακή υπεραπόδοση» της ελληνικής οικονομίας σε ό,τι αφορα τους στόχους για το πλεόνασμα και τα έσοδα το 2016, καθώς και τις ιδιαίτερα θετικές προβλέψεις για το 2017 – 2018 για να επισημάνει ότι πρέπει όλοι «να σεβαστούν τις θυσίες του ελληνικού λαού· Φτάνει πια με την λιτότητα».

Ο ίδιος σημείωσε: «Να συζητήσουμε για μεταρρυθμίσεις, για ένα μίγμα πολιτικών, αλλά με μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο. Δεν χρειαζόμαστε περισσότερο φορτίο, αλλά ανακούφιση» και αναφέρθηκε στην ελάφρυνση του χρέους.

Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε: «Να δημιουργήσουμε ένα μέτωπο λογικής, μια συμμαχία της λογικής», στην οποία κάλεσε την Κομισιόν να πρωτοστατήσει, ενώ πρόσθεσε ότι «ο χρόνος είναι σημαντικός στη δική μας στρατηγική».

Από την πλευρά του, ο Πιέρ Μοσκοβισί επιβεβαίωσε ότι τα αποτελέσματα της Ελλάδας είναι πολύ ικανοποιητικά και πως οι προβλέψεις της Κομισιόν δείχνουν εντυπωσιακή ανάπτυξη για το 2018, της τάξης του 3%.

Υπήρξε δημοσιονομική υπεραπόδοση, τα πράγματα πήγαν πολύ καλά και το ίδιο αναμένουμε για το 2017 και το 2018, σημείωσε ο Επίτροπος.
«Ό,τι κι αν αποφασιστεί θα πρέπει να συνάδει με τα πραγματικά στοιχεία, τους πραγματικούς αριθμούς» της ελληνικής οικονομίας, υπογράμμισε ο Πιέρ Μοσκοβισί και επισήμανε: «Με λίγη προσπάθεια από όλες τις πλευρές, πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε στο Eurogroup».

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της λιτότητας, ο κ. Μοσκοβισί σημείωσε: «Θέλω οι Έλληνες να δουν φως στο τούνελ της λιτότητας», πρόσθεσε επίσης ότι θα πρέπει να υπάρξει ισορροπία μεταξύ δημοσιονομικών στόχων και ανάπτυξης.

Newsroom ΔΟΛ