ΣΧΟΛΙΟ: Μήπως ξεχάσαμε κάτι για τις εκδηλώσεις της Νάπολη;

ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Οι γιορτές στην Ιταλία για την ελληνική Γλώσσα δεν βρήκαν την οφειλόμενη ανταπόκριση στην Αθήνα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μα ούτε και από τον πνευματικό της κόσμο.  Ασχέτως της «παραδίπλα» δήλωσης του Υφυπουργού Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ, με τα συγχαρητήρια στους διοργανωτές, κανείς δεν μπήκε στην ουσία, που είναι το γεγονός ότι εκατοντάδες μαθητές μιας  ξένης  χώρας –εν προκειμένω της Ιταλίας- ασχολήθηκαν με τη διοργάνωση και τη συμμετοχή τους σε εκδηλώσεις για να τιμήσουν την ελληνική Γλώσσα!

Μαθητές που δεν ήξεραν ελληνικά, διατράνωσαν την αγάπη τους γι αυτά!

Και μεις; Τι ανταποδώσαμε; Μήπως ξεχάσαμε κάτι;

Ίσως κάποιοι εδώ στην Ελλάδα, θεωρούν το γεγονός αυτό «ασήμαντο». Ίσως κάποιοι άλλοι να “στενοχωρήθηκαν” για την επιτυχία των εκδηλώσεων.  Ίσως και να πείσμωσαν. Θα τους περάσει.

Ό,τι έγινε στην Νάπολη και σπουδαίο ήταν και ανεκτίμητο σε περίοδο εθνικής καθίζησης! Αρκεί να σκεφθούν την πιθανότητα Έλληνες μαθητές να διοργανώνουν ανάλογες καλαίσθητες και με φιλοσοφικό υπόβαθρο εκδηλώσεις, για να τιμήσουν μια άλλη γλώσσα π.χ. Τη γερμανική! Καμία πιθανότητα!

Θα όφειλε, επομένως, το Υπουργείο Παιδείας να εστιάσει στο σημείο αυτό. Και η Ακαδημία Αθηνών θα έπρεπε να το επισημάνει ως ένα αξιόλογο γεγονός που δίνει την παγκόσμια διάσταση και τη διαχρονικότητα της ελληνικής Γλώσσας. Που εξηγεί τη δυναμική γοητεία που εκπέμπει και που τόσα πολλά σημαίνει για τον πολιτισμό, τη δημοκρατία και τις υψηλόφρονες ιδέες!  Και δεν το έπραξαν, μέχρι σήμερα τουλάχιστον!

Πρυτάνευσαν, ίσως, μικρο-κομματικές, μικρο-εγωιστικές και μικρό-νοες αντιλήψεις περιτυλιγμένες με τη …λαδόκολλα της  ελληνικής γραφειοκρατίας που όλα τα ισοπεδώνει και όλα τα κόβει και τα ράβει στα μέτρα της!

Για σκεφθείτε, έτσι ως υπόθεση εργασίας, την επομένη της εκδήλωσης στην Νάπολη, οι καθηγητές των 14ρων Κλασικών Λυκείων που πήραν μέρος,  να διάβαζαν στους μαθητές τους μία θερμή ευχαριστήρια επίσημη επιστολή της ελληνικής Κυβέρνησης για την  συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις!

Η υπερηφάνεια που θα ένιωθαν θα αντανακλούσε στον φιλελληνισμό που θα αναπτύσσονταν μέσα τους και τον οποίο θα αναμετέδιδαν στους συγγενείς και στους φίλους καθώς θα εξιστορούσαν το  περιεχόμενο της ευχαριστήριας επιστολής. Αντ’  αυτού, η Κυβέρνηση και η Βουλή επέλεξαν να τους αγνοήσουν…

Σαν να μας χρωστούσαν τον Εθνικό Ύμνο στα ελληνικά, τις αναπαραστάσεις της αρχαίας κλασικής Ελλάδας, τις χλαμύδες, τους ολυμπιακούς κύκλους και τις ασπίδες…

Ακόμη χειρότερα, ο ΥΦΥΠΕΞ προανήγγειλε «επίσημες» ετεροχρονισμένες τελετές στη Μπολόνια, εάν και όταν έχουμε την ΚΥΑ με την παρουσία του ιδίου, λες και αυτές στην Νάπολη ήταν ανεπίσημες… Ίσως γιατί παρίστατο …μόνον ο Ιταλός Δήμαρχος της Νάπολη, ο Έλληνας Πρέσβης στη Ρώμη, ο Αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας, ο Γερμανός Διευθυντής του Αρχαιολογικού Πάρκου του Paestum – Αρχαίας Ποσειδωνίας και ο Πρόεδρος Ελληνικής Κοινότητας Νεαπόλεως και Καμπανίας…

Κανείς δεν μπήκε στον κόπο να αναλογιστεί ότι κοντά 22.000 άνθρωποι “δίψαγαν” να δουν φωτογραφίες και να διαβάσουν λεπτομέρειες της εκδήλωσης, και κατέκλυσαν την Ιστοσελίδα της Panhellenic Post!

Η όλη ιστορία θυμίζει από την ανάποδη, εκείνη την καταπληκτική διαφήμιση με το γαλλικό ρολόι που είχε «δυσκολοπρόφερτο» όνομα. Και έλεγε: “Εκείνοι που το φορούν ξέρουν και να το προφέρουν”! Εμείς, έχουμε την χρυσή παρακαταθήκη των προγόνων μας, αλλά δεν ξέρουμε και δεν μπορούμε όχι μόνον να την πάμε παραπέρα μα και ούτε καν  να την αξιοποιήσουμε. Δυστυχώς.