Πανηγύρι ελληνικής παράδοσης το 41ο Φεστιβάλ Ελληνικών Χορών FDF

Νέα Υόρκη.- Της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου

Φωτογραφίες: Δημήτρης Πανάγος

Στο πανέμορφο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια, στην πόλη όπου “γεννήθηκε” πριν από 41 χρόνια, επέστρεψε φέτος το Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών και Χορωδιακής Μουσικής (FDF), μια από τις πλέον σημαντικές διακονίες της Ιεράς Μητροπόλεως Αγίου Φραγκίσκου για τη νεολαία, την Ελληνορθόδοξη οικογένεια και τη διαιώνιση της Ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Για τέσσερις μέρες, από τις 16-19 Φεβρουαρίου, οι δύο κεντρικές αίθουσες του “Town and Country Resort & Convention Center” στην κοιλάδα Mission Valley, στο κέντρο ακριβώς της κομητείας Σαν Ντιέγκο, ήταν πλημμυρισμένες από περίπου δυόμισι χιλιάδες Ελληνόπουλα δεύτερης, τρίτης, ακόμα και τέταρτης γενιάς, που γιόρτασαν μέσα σε μια πανδαισία χρωμάτων και ήχων, με παραδοσιακά ακούσματα και χορούς από όλη την Ελλάδα, την καταγωγή τους, την Ελληνική πολιτιστική κληρονομιά τους και την Ορθόδοξη πίστη τους.

Μαζί δε με τους γονείς και κηδεμόνες, τους χοροδιδασκάλους και τους ιερείς που τα συνόδευαν, καθώς και μέλη της τοπικής κοινότητας, αλλά και τους όλους τους συντελεστές της διοργάνωσης, υπολογίζεται ότι το Φεστιβάλ έφερε κοντά περίπου 3,5 – 4 χιλιάδες άτομα.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συνάθροιση Ελληνορθόδοξων νέων στις Ηνωμένες Πολιτείες και ένα από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ Ελληνικών παραδοσιακών χορών στον κόσμο.

Το 41ο FDF διοργανώθηκε με εξαιρετική επιτυχία χάρη στις ακούραστες προσπάθειες μιας δυναμικής οργανωτικής ομάδας εθελοντών με επικεφαλής τον π. Κυριάκο (Γκάρυ) Κυριάκου και με καθοδήγηση και τις ευλογίες του Μητροπολίτη Αγίου Φραγκίσκου κ. Γερασίμου.

Με κεντρικό θέμα “All for One- Ολοι για Εναν”, το FDF συγκέντρωσε φέτος 75 χορευτικά συγκροτήματα και εφτά χορωδίες από 33 κοινότητες από την Καλιφόρνια, την Αριζόνα, τη Νεβάδα, το Ορεγκον, την Ουάσιγκτον και τη Χαβάη, από όλες δηλαδή τις Πολιτείες -πλην της Αλάσκα- στις οποίες εκτείνεται η Μητρόπολη Αγίου Φραγκίσκου.

Μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα το βράδυ της Πέμπτης 16 Φεβρουαρίου έγινε η παρέλαση των συμμετεχόντων και ακολούθησε ο καθιερωμένος Αγιασμός από τον Μητροπολίτη Αγίου Φραγκίσκου, κ. Γεράσιμο, βοηθούμενο από τον Επίσκοπο Μηδείας κ. Απόστολο, πρωτοσυγκελλεύοντα της Ιεράς Μητροπόλεως Αγίου Φραγκίσκου.

Στο διαγωνιστικό μέρος του φεστιβάλ, οι ημιτελικοί σε όλες τις κατηγορίες διεξήχθησαν την Παρασκευή με όλους τους τελικούς να ακολουθούν το Σαββατοκύριακο.

Παραδοσιακοί σκοποί και τραγούδια από κάθε γωνιά του Ελληνισμού, ερμηνευμένα από τα ίδια τα παιδιά ακόμα και σε τοπικά ιδιώματα, αντηχούσαν καθώς οι νεαροί χορευτές, ντυμένοι με αυθεντικές τοπικές φορεσιές, ανέβαιναν στη σκηνή και ακολουθούσαν πιστά τα βήματα και τις φιγούρες κάθε χορού. Από τον Πόντο, τη Θράκη, τη Μακεδονία, την Ηπειρο, τη Θεσσαλία, τη Ρούμελη και το Μωριά, από τα Επτάνησα, τα νησιά του Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη. Δεν ήταν λίγες οι φορές που τους συνόδευαν δεξιοτέχνες μουσικοί -που έρχονταν ακόμη και από την Ελλάδα-  με το κλαρίνο, τη λύρα, το λαούτο, την γκάιντα τους.

Πολυμελής κριτική επιτροπή βαθμολογούσε τα χορευτικά με βάση -μεταξύ άλλων- την αυθεντικότητα της παρουσίασης, τη μουσική, την ενδυμασία, την ακρίβεια της εκτέλεσης, την προετοιμασία, την παρουσία επί της σκηνής και τη συνέργεια των χορευτών.

Τα βραβεία στους νικητές όλων των κατηγοριών απονεμήθηκαν το βράδυ της Κυριακής, αφού ολοκληρώθηκε και ο τελικός των προχωρημένων τμημάτων που ξεκίνησε αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου.

Τη σημασία που αποκτά το FDF για τους νέους της Ομογένειας υπογράμμισε μιλώντας στη Greek News ο Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος. “Το FDF αναπτύσσεται σε διαφορετικές κατευθύνσεις τις οποίες η Εκκλησία μας στην Αμερική τις έχει ανάγκη για τη νεολαία σήμερα. Η πρώτη είναι η διδασκαλία της Ελληνικής γλώσσας και κληρονομιάς, όχι μόνο από τις τάξεις των Ελληνικών σχολείων αλλά και μέσα από διάφορες άλλες εκφάνσεις της ελληνικής πραγματικότητας, όπως είναι οι χοροί και τα τραγούδια. Τα παιδιά που έρχονται στο FDF είναι μια παρουσία και μια βεβαιότητα για το μέλλον της Ελληνικής Ορθοδοξίας στην Αμερική για ένα μόνο λόγο, γιατί πραγματικά οι γονείς εκτιμούν τις προσπάθειες της Αρχιεπισκοπής και της Μητρόπολης να διατηρήσουν και να μεγαλώσουν το θέμα της Ελληνικής γλώσσας και Παιδείας”, τόνισε ο Σεβασμιώτατος.

Στη σπουδαιότητα του θεσμού αναφέρθηκε και ο αντιπρόεδρος του Μητροπολιτικού Συμβουλίου του Αγίου Φραγκίσκου, κ. Θεοφάνης Οικονομίδης, τονίζοντας στη Greek News πως “δεν είναι μόνο να έχουμε τα παιδιά μας εδώ να διαγωνίζονται στο χορό, αλλά να γιορτάσουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά και την πίστη μας”. Ο ίδιος θυμάται, όπως λέει, το ξεκίνημα του Φεστιβάλ το 1976 στο Σαν Ντιέγκο με μόλις πέντε χορευτικά και συνολικά 39 χορευτές.

Μέσα σε τέσσερα μόλις χρόνια, το 1980, αυξήθηκε αισθητά ο αριθμός των τμημάτων και οι συμμετέχοντες έφτασαν τους 300 !

Το FDF στηρίχθηκε σε μια ιδέα του Πίτερ Πριόβουλου από την τοπική κοινότητα του Αγίου Σπυρίδωνα που αγκαλιάστηκε από τους ενορίτες και έλαβε τις ευλογίες του τότε ποιμενάρχη της Τέταρτης Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, Επίσκοπο Χριστιανουπόλεως Μελέτιο (1968-1979), τον οποίο το 1979 διαδέχθηκε ως Επίσκοπος Αγίου Φραγκίσκου ο αείμνηστος Μητροπολίτης Αντώνιος.

Οπως ανέφερε ο κ. Οικονομίδης, στο St. Nicholas Ranch & Retreat Center στο Dunlap της Καλιφόρνια δημιουργήθηκε με δωρεά του οργανισμού “Elios Society” που βασικό σκοπό έχει τη διατήρηση και προβολή της Ελληνικής κληρονομιάς στις ΗΠΑ, η αίθουσα “Εlios Cultural Room” στην οποία θα  εκτεθούν παραδοσιακές στολές από την Ελλάδα, διατηρώντας έτσι ζωντανή και διαιωνίζοντας την κληρονομιά και τις παραδόσεις μας.

 

Εντυπωσιασμένος από την εμφάνιση των παιδιών δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Γέρων Αμερικής κ. Δημήτριος ο οποίος παρακολούθησε ολόκληρο το διαγωνιστικό μέρος και τις τρεις ημέρες του φεστιβάλ.

“Επειδή οι πειρασμοί, τα προβλήματα και οι καταστάσεις που αντιμετωπίζει η σημερινή νεολαία είναι πάρα πολλά και δύσκολα, λέμε ότι πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλα τα δυνατά μέσα για να κρατήσουμε τα παιδιά κοντά στην Εκκλησία και κοντά στο Θεό”, δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος στη Greek News, τονίζοντας πως η διακονία αυτή που καλλιεργείται και στις άλλες Μητροπόλεις, αποτελεί ένα από τα ισχυρά μέσα που θα μας βοηθήσουν στην προσπάθεια αυτή.

Η Φιλόπτωχος

Το απόγευμα της Πέμπτης πριν την επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ διοργανώθηκε σε συνεργασία με τη Φιλόπτωχο της Ιεράς Μητροπόλεως Αγίου Φραγκίσκου το πρώτο “Diakonia Project” του FDF, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας “Feed the Hungry” της Εθνικής Φιλοπτώχου για την καταπολέμηση της πείνας

Μέσα σε μιάμιση ώρα, όλοι οι συμμετέχοντες στο FDF, παιδιά, γονείς και κηδεμόνες, ιερείς και φίλοι, μαζί με τις κυρίες της Φιλοπτώχου κατάφεραν να συσκευάσουν και να πακετάρουν συνολικά 41 χιλιάδες γεύματα οσπρίων, ιδιαίτερα θρεπτικών για τα παιδιά.

“Εμείς ως Φιλόπτωχος είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε αυτούς που έχουν ανάγκη και τι καλύτερο από το να γιορτάσουμε τα 41 χρόνια του FDF προσφέροντας 41 χιλιάδες γεύματα στα παιδιά που πεινούν  στην περιοχή του Σαν Ντιέγκο αλλά και εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών”, δήλωσε στη Greek News η πρόεδρος της Μητροπολιτικής Φιλοπτώχου του Αγίου Φραγκίσκου, Τζίνη Ράγκλας.

Ακούραστες η κ. Ράγκλας και οι κυρίες της Μητροπολιτικής Φιλοπτώχου αναλαμβάνουν κάθε χρόνο να υποστηρίξουν με κάθε τρόπο το FDF. Φέτος προσέφεραν ακόμα το επίσημο γεύμα το Σάββατο προς τιμήν των μελών της οργανωτικής επιτροπής στο οποίο παρέστησαν επίσης ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος και ο Μητροπολίτης Αγίου Φραγκίσκου, Γεράσιμος, καθώς και το brunch για τους ιερείς και τις οικογένειές τους την Κυριακή.

Η Φιλόπτωχος της Μητροπόλεως του Αγίου Φραγκίσκου αποτελείται από 58 τμήματα με περίπου τέσσερις χιλιάδες μέλη και αναπτύσσει έντονο φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο. Εχει δε προσφέρει τα τελευταία 25 χρόνια μόνο για την υποστήριξη των φοιτητών της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού στη Βοστώνη ποσό ύψους 1,5 εκατομμυρίων δολαρίων για υποτροφίες.

greeknewsonline.com