Τριήμερη επίσκεψη Κουίκ στην Ουκρανία

Μαριούπολη.- Επίσκεψη στην Ουκρανία πραγματοποίησε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού Τέρενς Κουίκ σε συνέχεια της προηγηθείσης επίσκεψης του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Κίεβο και τη συνάντηση που είχε εκεί ο κ. Τσίπρας  με Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας.

Ο υφυπουργός έφτασε στη Μαριούπολη με ελικόπτερο του ουκρανικού στρατού από τη Ζαπορίτσα, όπου διανυκτέρευσε φτάνοντας από την Ελλάδα στην Ουκρανία.

Στην «πόλη της Παναγιάς» τον υποδέχθηκαν η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας, Αλεξάνδρα Προτσένκο, καθώς και εκπρόσωποι του ελληνικού προξενείου της Μαριούπολης – το οποίο αποτελεί και τη μοναδική διπλωματική αρχή δυτικής χώρας στην πόλη – και μαζί αναχώρησαν για τους επόμενους σταθμούς, το Τσερμαλίκ, το Γρανίτνοε και τη Σταροϊγνάτιβκα, στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψης που πραγματοποίησε ο υφυπουργός στην αζοφική περιφέρεια.

Όπως δήλωσε τηλεφωνικά στην Panhellenic Post η κυρία Αλεξάνδρα Προτσένκο, ο υφυπουργός έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εκπαίδευση των μικρών ομογενών, επισκεπτόμενος σχολεία και το Κρατικό Πανεπιστήμιο. Μάλιστα, η κυρία Προτσένκο υπογράμμισε πως ο κ. Κουίκ εντυπωσιάστηκε από το βλέμμα των μαθητών και δήλωσε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να στηρίξει και να βοηθήσει η ελληνική κυβέρνηση τον ελληνισμό στην Ουκρανία. Ο ελληνισμός εδώ, φέρεται να δήλωσε ο κ. υφυπουργός, δεν μπορεί να ζήσει δίχως υποστήριξη από την πατρίδα. Δεσμεύτηκε, μάλιστα, να αποσταλούν ποσότητες φαρμάκων για την κάλυψη των αναγκών των χειμαζόμενων ομογενών της Ουκρανίας.

Ακόμη, παρείχε παρείχε τη διαβεβαίωσή του σχετικά με τη διάθεση στο ελληνικό ιατρικό κέντρο «Ιπποκράτης» στη Μαριούπολη ενός οχήματος, με τη συνδρομή ιδιωτικών χορηγιών. Επίσης, έκανε γνωστό πως μαζί με τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού εξετάζουν και τη διάθεση δύο ιατρικών μηχανημάτων που έχει ζητήσει η διοίκηση του «Ιπποκράτη» και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η λύση θα βρεθεί.

Η Πρόεδρος της ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας κυρία Προτσένκο, πρόσθεσε ακόμη στην ΡΗΡ, ότι συζήτησε με τον ΥΦΥΠΕΞ κ. Κουίκ το ζήτημα της Ταυτότητας Ομογενούς το οποίο έχουν ανάγκη δεδομένου ότι σύμφωνα με τον Ουκρανικό νόμο ούτε οι τοπικές ταυτότητες ούτε τα διαβατήρια αναγράφουν την εθνικότητα. «Σε λίγο ο ελληνισμός θα χαθεί εδώ, εάν δεν αποκτήσουμε ταυτότητα ομογενούς», είπε.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών δεν έκρυψε πως υπάρχει ένα ζήτημα συνεννόησης μεταξύ των ομοσπονδιών των παλιννοστούντων και των Ποντίων για το ποιος θα ορίσει εκπροσώπους στις 4 επιτροπές της Θεσσαλονίκης και τις 4 στην Αθήνα, υπογράμμισε πως «δεν μπορούμε για τους δικούς τους λόγους να καθυστερούμε άλλο σε βάρος εκατοντάδων αδελφών μας μιας εμπόλεμης περιοχής που ζητούν λύση στο πρόβλημα της ιθαγένειας ή της ταυτότητας». Πάντως, ο κ. Κουίκ φέρεται να επιφυλάχθηκε να εξετάσει το θέμα αυτό.

Όπως προανήγγειλε, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση προγραμματίζονται δύο προγράμματα φιλοξενίας νεαρών ομογενών από την Ουκρανία: Το πρώτο που αφορά 80 έως 100 παιδιά, ηλικίας 8-13 ετών που θα φιλοξενηθούν σε κατασκηνώσεις. Το δεύτερο πρόγραμμα φιλοξενίας θα αφορά για πρώτη φορά και άτομα τρίτης ηλικίας.

Τέλος, ο κ. Κουίκ επισκέφθηκε ορισμένα  σπίτια ομογενών  στα οποία είναι εμφανείς οι ζημιές που έχουν προκαλέσει οβίδες.