Να μείνει η ΠαΔΕΕ έξω από το πρόβλημα του προέδρου της

ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Η Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση Ελληνισμού (ΠαΔΕΕ), ως η μεγαλύτερη, σήμερα, παγκόσμια πολιτική ομογενειακή οργάνωση, πρέπει να προστατευθεί από τις επιπτώσεις της υπόθεσης που απασχολεί τον πρόεδρό της, πολιτειακό βουλευτή του Νιού Χαμσάιρ, κ. Θωμά Κατσιαντώνη,  τα φορολογικά στοιχεία του οποίου φαίνεται να έχουν καταστεί αντικείμενο ανακριτικής ερεύνης, από τις αρμόδιες αρχές,  στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Μέχρις ότου ο Γενικός Εισαγγελέας απαγγείλει (ενδεχομένως) συγκεκριμένες κατηγορίες και η υπόθεση φθάσει (αν)  στα Δικαστήρια και τελεσιδικήσει, το τεκμήριο της αθωότητας λειτουργεί υπέρ του κ. Κατσιαντώνη.

Αυτό, όμως, δεν τον απαλλάσσει από την υποχρέωσή του να ζητήσει και να πάρει, κατά την άποψή μας,  ένα «διάλειμμα» (time out) από τα καθήκοντα του Προέδρου της ΠαΔΕΕ. Θα βοηθήσει αυτό στην απρόσκοπτη λειτουργία της οργάνωσης.

Ακόμη και στην περίπτωση που είναι (όπως ευχόμαστε) αθώος, πάλι πρέπει μέχρι να αποδειχθεί νομικά η αθωότητά του να απαλλάξει ιδία βουλήσει την ΠαΔΕΕ από κακόβουλα σχόλια ανεύθυνων ατόμων και από κακοπροαίρετα δημοσιεύματα που, με αφορμή την περιπέτειά του, έχουν βάλει «επί σκοπόν» τόσο την οργάνωση καθ΄εαυτήν όσο και τους θεσμούς γενικότερα στην Πολιτεία του ΝΗ και στη Γενέτειρα.

Τις ημέρες αυτές βρέθηκε το ΔΣ Της ΠαΔΕΕ στην Αθήνα.  Συναντήθηκε με Έλληνες πολιτικούς. Συζήτησαν για θέματα σημαντικά εξωτερικής πολιτικής και ζητήματα που αφορούν την Ομογένεια.

Η προσπάθεια ορισμένων  –ευτυχώς ελαχίστων- να ταυτοποιήσουν την περιπέτεια του κ. Κατσιαντώνη με την ΠαΔΕΕ και τα μέλη της,  στο σύνολό τους, αλλά και με τους Έλληνες πολιτειακούς και πολιτικούς ηγέτες, εκτός από ηθικά καταδικαστέα είναι και εθνικά απαράδεκτη.

Η ΠαΔΕΕ, από συστάσεώς της (1996) και ειδικότερα από όταν απέκτησε νομική υπόσταση ως σωματείο (2005) μέχρι σήμερα,  έχει δώσει δείγματα γραφής πολύ θετικά. Διαθέτει πάνω από 200 μέλη εκλεγμένα σε νομοθετικά σώματα και κοινοβούλια σε 24 χώρες ανά τον κόσμο. Ανάμεσά τους, πρώην και νυν Πρωθυπουργοί, Υπουργοί, Γερουσιαστές και Βουλευτές.

Φυσικό (και απαραίτητο) είναι οι διαβουλεύσεις με το ελληνικό Κράτος να γίνονται στο υψηλότερο επίπεδο και να αφορούν και ευαίσθητα θέματα. Η ΠαΔΕΕ είναι συναισθηματικά ο πολιτικός βραχίωνας της Ελλάδος στο εξωτερικό.  Νοιάζονται για την τύχη της πρώτης πατρίδας (δική τους ή των γονιών τους) όπως ενδιαφέρονται, μεριμνούν και αναλώνονται για την πρόοδο και προκοπή της πατρίδας στην οποία ζουν.

Η αποστολή τους μπορεί να νοηθεί σε συνάρτηση με το υπέρτατο χρέος της σωστής εκπροσώπησης των ψηφοφόρων τους. Παράλληλα, όμως, ενδιαφέρονται και για την πατρίδα  της καταγωγής τους. Ιδιότυπη η αποστολή τους, καθόλα, όμως, πολιτικά έντιμη και ειλικρινής. Και, στο αυστηρό αυτό πλαίσιο κινούμενοι, έχουν βοηθήσει πολλές φορές μέχρι σήμερα τη γενέτειρα.

Το ότι, επομένως, ο νυν πρόεδρος της ΠαΔΕΕ έχει ένα πρόβλημα, που εμφανίζεται σοβαρό, δεν πρέπει να γίνει η αιτία να “καούν” καλές προσπάθειες ετών για τον απόδημο Ελληνισμό και να σπιλωθούν  υπολήψεις και να θίγονται πρόσωπα που δεν έχουν τίποτε να κάνουν με το εγερθέν ζήτημα.