Οι ΗΠΑ ζητούν την έκδοση υψηλόβαθμων πολιτικών της Γουατεμάλας

Γουατελάμα.-Την έκδοση της πρώην αντιπροέδρου της Γουατεμάλας Ροξάνας Βαλδέτι και του πρώην υπουργού Εσωτερικών Μαουρίτσιο Λόπες θα ζητήσουν οι ΗΠΑ, καθώς τους βαρύνουν κατηγορίες για εμπορία ναρκωτικών, ανακοίνωσε χθες η αμερικανική πρεσβεία.

Η Βαλδέτι οδηγήθηκε στη φυλακή το 2015 από τις αρχές της Γουατεμάλας, καθώς τη βαρύνουν κατηγορίες πως ηγείτο ενός κυκλώματος που υπεξαιρούσε χρήματα του δημοσίου, όπως και ο πρώην πρόεδρος Ότο Πέρες Μολίνα. Αμφότεροι αναμένουν να δικαστούν.

Σε ανακοίνωσή της, η πρεσβεία των ΗΠΑ ανέφερε πως σε βάρος της πρώην αντιπροέδρου και του πρώην υπουργού ασκήθηκαν διώξεις από δικαστήριο της Περιφέρειας Κολούμπια για συνωμοσία με σκοπό τη διακίνηση κοκαΐνης.

Η πρεσβεία ανέφερε ότι αναμένει να λάβει για να επιδώσει στις αρχές της κεντροαμερικανικής χώρας τα επίσημα αιτήματα έκδοσης των δύο προσώπων από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Δεν ήταν διαθέσιμος ο δικηγόρος του Λόπες για να σχολιάσει την εξέλιξη. Ένας δικηγόρος της Βαλδέτι δήλωσε ότι η πρώην αντιπρόεδρος δεν έχει διαπράξει κανένα από τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται.

Η διαφθορά είναι ένα από τα ζητήματα που επικαλούνται πολιτικοί στην Ουάσινγκτον για να δικαιολογήσουν την άρνησή τους να εγκρίνουν τη χορήγηση βοήθειας σε κράτη της Κεντρικής Αμερικής, μιας από τις πιο φτωχές περιοχές του κόσμου με τεράστιο πρόβλημα βίαιης εγκληματικότητας από όπου προέρχονται πολλοί από τους παράτυπους μετανάστες που ζουν στις ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΜΠΕ