Οκτώ ομογενείς υποψήφιοι σε εκλογές-θρίλερ στη Δ. Αυστραλία

Σε πολιτικό θρίλερ με απρόβλεπτο αποτέλεσμα, έστω και αν οι δημοσκοπήσεις δείχνουν καθαρό προβάδισμα του Εργατικού Κόμματος, εξελίσσονται οι πολιτειακές εκλογές της Δυτικής Αυστραλίας, καθώς το ποιος τελικά θα καταφέρει να πάρει την εξουσία στην «Άγρια Δύση» της χώρας, εκτιμάται ότι θα εξαρτηθεί από το ποσοστό ψήφου που θα συγκεντρώσει το κόμμα της Πολίν Χάνσον «Ένα Έθνος».

O Κόλιν Μπαρνέτ με την ομογενή υποψήφια Ελένη Εβάγκελ

Στις εκλογές του Σαββάτου κατέρχονται και οκτώ ομογενείς υποψήφιοι.

Η Ελένη Εβάγκελ διεκδικεί εκ νέου με το Φιλελεύθερο Κόμμα την κεντρική έδρα Περθ, ενώ και ο Πίτερ Κατσαμπάνης -που μέχρι τώρα εκλεγόταν στην Άνω Βουλή με το Φιλελεύθερο Κόμμα-, τώρα διεκδικεί μια θέση στη Βουλή των Αντιπροσώπων θέτοντας υποψηφιότητα στην έδρα Hillarys. Ο Τζιμ Μπιβόλτσης είναι ένας ακόμα ομογενής υποψήφιος που κατεβαίνει ως ανεξάρτητος στην έδρα Chrurchlands, ενώ έντονη είναι η παρουσία των ομογενών στο Κόμμα Μικρών Επιχειρήσεων (Micro Business Party) όπου μεταξύ των 46 συνολικά υποψηφίων οι πέντε είναι ελληνικής καταγωγής.

Οι ομογενείς υποψήφιοι που διεκδικούν την ψήφο των πολιτών της Δυτικής Αυστραλίας με το κόμμα των Μικρών Επιχειρήσεων είναι οι Πολ Μπατσιούδης που θέτει υποψηφιότητα στην έδρα Mandurah, η Ευαγγελία Κολύβα στην έδρα Kalamunda, η Αλεξάνδρα Φαρσάλα στην έδρα Mount Lawley, η Νικόλ Πόππα στην έδρα Cottesloe και ο Άθαν Τσιριγώτης στην έδρα Carine.

Ο Πίτερ Κατσαμπάνης (πρώτος από αριστερά) με τον αρχηγό του Φιλελεύθερου Κόμματος Κόλιν Μπαρνέτ

Ενώ οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν προβάδισμα έντεκα ποσοστιαίων μονάδων για το Εργατικό έναντι του Φιλελεύθερου Κόμματος, ο πρωθυπουργός της Πολιτείας Κόλιν Μπαρνέτ, συνέχιζε προχθές να θεωρεί ότι το κόμμα του έχει αρκετές πιθανότητες να επιστρέψει στην εξουσία λέγοντας ότι στηρίζει την αισιοδοξία του στο γεγονός ότι ο ένας στους πέντε ψηφοφόρους θα αποφασίσει σε ποιο κόμμα θα δώσει την ψήφο του λίγες ώρες πριν ανοίξει η κάλπη.

Εν τω μεταξύ και καθώς η ώρα που οι πολίτες θα καταθέσουν την ετυμηγορία τους πλησιάζει, το μήνυμα ήττας που δόθηκε στον αρχηγό του Φιλελεύθερου Κόμματος την Κυριακή μέσα από δημοσκόπηση της Galaxy φαίνεται να ενισχύεται και από εσωτερική δημοσκόπηση του κόμματος που δίνει ακόμα μεγαλύτερο προβάδισμα στο Εργατικό Κόμμα (14 ποσοστιαίες μονάδες). Αν επαληθευθούν οι δημοσκοπήσεις το Εργατικό Κόμμα που στις προηγούμενες εκλογές κατάφερε να κερδίσει 21 έδρες έναντι 38 που πήγαν στο Φιλελεύθερο Κόμμα αναμένεται να κερδίσει άλλες τόσες και να διοικήσει με απόλυτη πλειοψηφία.

Ο παράγοντας «Χ» σε αυτές τις εκλογές, παράγοντα που παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και οι ομοϊδεάτες συνάδελφοι του Κόλιν Μπαρνέτ σε ομοσπονδιακό επίπεδο, είναι το ποσοστό ψήφου που θα συγκεντρώσει το κόμμα «Ένα Έθνος», ποσοστό που αν επαληθευθούν οι δημοσκοπήσεις που προβλέπουν ότι θα φτάσει το 9% και σε συνάρτηση με την συμφωνία Φιλελεύθερου Κόμματος-«Ενός Έθνους» για ανταλλαγή των δευτέρων προτιμήσεων, θα παίξει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος.

Πάντως, βετεράνοι αναλυτές που παρακολουθούν τις εξελίξεις στη Δ. Αυστραλία, αρνούνται να προβλέψουν μία καθαρή νίκη του Εργατικού Κόμματος, εκτιμώντας ότι οι φετινές εκλογές είναι από τις πιο απρόβλεπτες των τελευταίων 50 χρόνων .

Το «Ένα Έθνος», παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει λόγω των αντιρρήσεων υποψηφίων του να ασπαστούν την συμφωνία της Πολίν Χάνσον για ανταλλαγή των δεύτερων προτιμήσεων με το Φιλελεύθερο Κόμμα έχει επιστρατεύσει όλο τον κομματικό του μηχανισμό για να εξασφαλίσει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Η παρουσία της Πολίν Χάνσον στην Πολιτεία που μετέβη εκεί την Δευτέρα και θα παραμείνει μέχρι τη λήξη της προεκλογικής περιόδου, δείχνει τη σημασία που έχει αυτή η εκλογική αναμέτρηση για το μέλλον του «Ενός Έθνους» στις εκλογές άλλων Πολιτειών που έχει ανακοινώσει ότι προτίθεται να κατεβάσει υποψηφίους.

Οι εξελίξεις στη Δ. Αυστραλία παρακολουθούνται στενά και από την κυβέρνηση του Συνασπισμού για πολλούς και διαφορετικούς λόγους με τον κυριότερο να είναι η επιβεβαίωση ή διάψευση των στελεχών της δεξιάς ιδεολογικής «πτέρυγας» του Φιλελευθέρου Κόμματος που έχουν επανειλημμένως προειδοποιήσει τον πρωθυπουργό Μάλκολμ Τέρνμπουλ, ότι η στροφή του προς το κέντρο δημιουργεί δυσαρέσκεια στους ψηφοφόρους του κόμματός του και ενισχύει το «Ένα Έθνος».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ενώ ο αρχηγός του Εργατικού Κόμματος Μπιλ Σόρτεν, μπήκε στον κόπο να επισκεφθεί το Περθ για να ενισχύσει την προεκλογική εκστρατεία του πολιτειακού αρχηγού του κόμματος Μαρκ Μαγκόoυεν, ο κ. Τέρνμπουλ πρότιμησε να ταξιδέψει στην Ινδονησία και δεν αναμένεται να μπει στον “κόπο” να πάει στην Δ. Αυστραλία.