Independent: Η Ελλάδα δανείζει θησαυρούς για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

Λονδίνο.- Η Ελλάδα προσφέρει με τη μορφή δανεισμού, αρχαιολογικά αριστουργήματα σε αντάλλαγμα για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, γράφει η βρετανική εφημερίδα Independent.

Στο θέμα αναφέρεται ότι τα Μουσεία της Ελλάδας φιλοξενούν εκπληκτικά αριστουργήματα, όπως το χρυσό προσωπείο του Αγαμέμνονα ή το άγαλμα του Δία/Ποσειδώνα και η άφιξή τους στη Βρετανία θα προκαλούσε το ίδιο ενδιαφέρον που είχε προκαλέσει η πρώτη άφιξη του Πήλινου Στρατού από την Κίνα, στη δεκαετία του 1980.

Στο θέμα υπενθυμίζεται ότι τα γλυπτά αφαίρεσε ο λόρδος Έλγιν, πριν από 200 και πλέον χρόνια, όταν η Ελλάδα ήταν μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Φιλοξενούνται οι δηλώσεις της υπουργού Πολιτισμού, Λυδίας Κονιόρδου, για τη σημασία που θα είχε η αποκατάσταση του μνημείου, όπως και του καθηγητή Λουι Γκοντάρ, επικεφαλής της Διεθνούς Ένωσης για την Επανένωση των Γλυπτών (IARPS).

Γίνεται επίσης εκτενέστατη αναφορά στην οικονομική και ανθρωπιστική κρίση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, τα μνημόνια αλλά και την άνοδο της Χρυσής Αυγής.

Τέλος, φιλοξενεί την άποψη του Άντριου Τζορτζ, επικεφαλής της Βρετανικής Επιτροπής για την Επανένωση των Γλυπτών, ο οποίος εκτιμά ότι η χώρα του θα έβγαινε κερδισμένη από μια τέτοια συμφωνία για τα Μάρμαρα.

Εκτιμά μάλιστα ότι κάτι τέτοιο θα άλλαζε την εικόνα της Βρετανίας στην εποχή του Brexit, αλλά θα έστελνε και ένα συμβολικό μήνυμα σε όλη την Ευρώπη, όπου κυριαρχούν ξενοφοβικές και ακραίες φωνές.

Newsroom ΔΟΛ