Βγήκε από τη δύσκολη θέση η ομογενής υπουργός Τζένη Μικάκου

Βικτώρια, Αυστραλία.– Η ομογενής υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων και Νέας Γενιάς της Βικτώριας Τζένη Μικάκου, που τον τελευταίο καιρό και με αφορμή τα απανωτά επεισόδια στα κέντρα κράτησης ανηλίκων της Μελβούρνης και τα όσα ακολούθησαν μετά από αυτά, κατάφερε τελικά προχθές να πάρει μία… «ανάσα». Έστω και αν αυτή η ανάσα πάρθηκε μόλις 1,5 χιλ. από την χωματερή του Werribee, ήταν σίγουρα μία ανάσα ανακούφισης όχι μόνο για την ίδια, αλλά και για την κυβέρνηση της Βικτώριας.

Τόσο η ίδια όσο και η κυβέρνηση της Βικτώριας γενικότερα, βρίσκονταν τους τελευταίους μήνες σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση προσπαθώντας, αφενός, να αντιμετωπίσουν την γενική κατακραυγή και, αφετέρου, να κατευνάσουν τα πυρά της αντιπολίτευσης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στο σωφρονιστικό σύστημα ανηλίκων.

Όταν η ομογενής υπουργός και ο προϊστάμενός της κ. Άντριους, ανακοίνωσαν τα μέτρα που θα πάρουν για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, μέτρα που συμπεριελάμβαναν και την κατασκευή ενός νέου σωφρονιστικού ιδρύματος ανηλίκων, στα πυρά που ήδη δέχονταν από τους πολιτικούς τους αντιπάλους, προστέθηκαν και τα πυρά των κατοίκων του Δήμου Wyndham. Ο Δήμος αυτός ανήκει στην έδρα στην οποία εκλέγεται ο υπ. Οικονομίας Τιμ Πάλας, και η μαζική αντίδραση των κατοίκων της περιοχής δεν επιδεχόταν αδιαφορίας.

Η κυβέρνηση Άντριους άρχισε να φοβάται ότι αν προχωρούσε στα αρχικά της σχέδια θα το πλήρωνε πικρά στις επόμενες εκλογές, γι’ αυτό και την Τετάρτη η κ. Μικάκου ανακοίνωσε ότι τα σχέδια της κυβέρνησης άλλαξαν.

Το σωφρονιστικό κέντρο ανηλίκων θα κατασκευαστεί τώρα στην περιοχή Cherry Creek, η οποία βρίσκεται μόλις 15 εκατοντάδες μέτρα από την χωματερή σε έκταση που ανήκει στην δημόσια υπηρεσία Melbourne Water, δεν θα κοστίσει ούτε σεντ παραπάνω από τα $228 εκατ. που είχε αρχικά ανακοινώσει ότι θα κοστίσει και -το σημαντικότερο όλων- τόσο ο δήμαρχος Wyndham όσο και οι δημότες του είναι χαρούμενοι.

Εκείνος, πάντως, που νιώθει τη μεγαλύτερη ανακούφιση και το είπε δημόσια χρησιμοποιώντας τις ίδιες ακριβώς λέξεις είναι ο κ. Πάλας. «Ανακουφίστηκα από την απόφαση μεταφοράς του κέντρου» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Και ενώ όλοι, κυβέρνηση και τοπική κοινωνία, δηλώνουν χαρούμενοι, η αντιπολίτευση είχε πάλι παράπονα. «Ήταν απόφαση που πάρθηκε από μία πανικόβλητη κυβέρνηση που προσπαθεί να αντιμετωπίσει απεγνωσμένα την κρίση που έχει ξεσπάσει στο σωφρονιστικό σύστημα ανηλίκων» δήλωσε ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Μάθιου Γκάι, αποδίδοντας την «κρίση» στην αναποφασιστικότητα της κυβέρνησης.

Τώρα το αν ο κ. Γκάι έχει δίκιο ή απλώς «γκρινιάζει» από συνήθεια, θα φανεί στην πορεία.