Μικρή πρόοδος στην προπαρασκευαστική συνάντηση Τσακαλώτου – Θεσμών

Αθήνα.- Ολοκληρώθηκε χωρίς από ό,τι φαίνεται να σημειωθεί αισθητή πρόοδος η προπαρασκευαστική συνάντηση μεταξύ των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και των θεσμών υπό τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε μια ύστατη προσπάθεια να γεφυρωθούν οι μεγάλες διαφορές κυρίως σε ό,τι αφορά εργασιακά, δημοσιονομικό, ενεργειακό, ώστε το Eurogroup να είναι σε θέση να επιβεβαιώσει την επίτευξη προόδου και να δώσει το πράσινο φως για επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα.

«Συζητήσαμε την πρόοδο. Θα αναφέρω το αποτέλεσμα στο Eurogroup και θα σας μιλήσω μετά» αρκέστηκε να πει στους δημοσιογράφους ο Γερούν Ντάισελμπλουμ για τη συνάντηση, τη στιγμή που το ΔΝΤ εμφανίζεται να ζητά ισχυρές δεσμεύσεις από την κυβέρνηση για το κλείσιμο των ανοιχτών θεμάτων, προκειμένου να επιστρέψει η Ντ.Βελκουλέσκου στην Αθήνα.

«Πάντα κάνω συναντήσεις για την προετοιμασία του Eurogroup, το αποτέλεσμα της συγκεκριμένης συνάντησης θα αναλυθεί στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης», αρκέστηκε να δηλώσει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά την συνάντηση με την ελληνική πλευρά, αρνούμενος να δώσει ένα σήμα για το αν άνοιξε ο δρόμος για επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα.

«Συζητήσαμε την πρόοδο. Το αποτέλεσμα θα το γνωστοποιήσω στο Eurogroup και θα σας ενημερώσω αργότερα» περιορίστηκε να πει στους δημοσιογράφους ο Γερούν Ντάισελμπλουμ για τη συνάντηση.

Προηγουμένως ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β.Σόιμπλε, προσερχόμενος στη συνεδρίαση είχε μιλήσει για δυσκολίες στις διαπραγματεύσεις Αθήνας-κουρτέτου, με αποτέλεσμα να σημειώνονται καθυστερήσεις, ενώ θα μπορούσαν να έχουν ολοκληρωθεί. Πάντως, θα προχωρήσουμε προς την κατεύθυνση να υπάρξει λύση και συμφωνία, συμπλήρωσε, αν και προεξόφλησε τη σύντομη διάρκεια του Eurogroup.

«Το θέμα της Ελλάδας δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Μην περιμένετε μια θεαματική συνεδρίαση. Η τρόικα, σε συνεργασία με την Ελλάδα, θα πρέπει να καταλήξουν στο συμπέρασμα εάν τηρούνται οι δεσμεύσεις του προγράμματος. Υπάρχουν σαφείς όροι για το πότε τηρούνται. Στην συνέχεια πιθανώς να υπάρξει συμφωνία. Μεταξύ θεσμών και ελληνικής κυβέρνησης υπάρχει δυσκολία να βρεθεί συμφωνία. Θα μπορούσαμε να έχουμε ολοκληρώσει αυτό το θέμα (της αξιολόγησης) πολύ νωρίτερα, αλλά θα προχωρήσουμε τελικά προς την επίλυσή. Πάντως το ελληνικό θέμα δεν θα μας απασχολήσει πολύ σήμερα», είπε ο Σόιμπλε προσερχόμενος στο Eurogroup.

Ο μεγαλύτερος εχθρός είναι η αβεβαιότητα, και όσο η αξιολόγηση καθυστερεί να κλείσει αυξάνεται, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία και τις επενδύσεις, σημείωσε από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομικών Π.Μοσκοβισί, τονίζοντας ότι η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει σύντομα. Υπογράμμισε την ανάγκη το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα και τόνισε ότι «πρέπει να κινηθούμε γρήγορα. Να δείξουμε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων».

Η εμπιστοσύνη πρέπει να επιστρέψει για να υπάρξουν επενδύσεις και θέσεις εργασίας, είπε ο Π.Μοσκοβισί. Η κυβέρνηση Τσίπρα έκανε τα συμφωνημένα (delivered), συμπλήρωσε. Πρέπει να κάνουμε κάποιες προσπάθειες και το συζητάμε με την κυβέρνηση, τόνισε και πρόσθεσε ότι πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση.

Ερωτηθείς δε εάν η κυβέρνηση Τσίπρα μπορεί να εφαρμόσει το πρόγραμμα, ο Επίτροπος απάντησε ότι δεν θέλει να παρεμβαίνει στην ελληνική πολιτική σκηνή, αλλά «μετά την εφαρμογή του 3ου προγράμματος έγινε μεγάλη πρόοδος. Αυτή η κυβέρνηση (δεν λέω ποιος πρέπει να κυβερνά την Ελλάδα) έκανε πολλές μεταρρυθμίσεις και τις εφάρμοσε».

«Από το Eurogroup του 2015 μέχρι σήμερα έχει καλυφθεί πάρα πολύς δρόμος, αυτή η κυβέρνηση έχει κάνει πάρα πολλές μεταρρυθμίσεις και τις έχει εφαρμόσει σε πολλούς τομείς, όπως ιδιωτικοποιήσεις αγορά εργασίας και τώρα μιλάμε για ένα success story. Εχουμε λάβει τα βραχυπρόθεσμα για το χρέος και σύντομα θα αποφασίσουμε και τα μεσοπρόθεσμα, κάτι που θα στείλει το μήνυμα ότι η εμπιστοσύνη επιστρέφει. Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα έκανε πράγματα, τώρα χρειάζονται και άλλες προσπάθειες. Η Ελλάδα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις και αυτή η κυβέρνηση με τη φιλική δική μας πίεση, έχει προχωρήσει. Είναι σημαντικό σήμερα να στείλουμε το σήμα ότι προχωράμε στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης», σημείωσε ακόμη.

Αναφορικά με το ΔΝΤ, τόνισε ότι το Ταμείο μετέχει στο πρόγραμμα εξ αρχής και θέλουμε να μείνει. «Δουλεύουμε στενά και κοιτάμε για μια συνολική συμφωνία που θα περιλαμβάνει το ΔΝΤ».

Tην ανάγκη να μπει μία ξεκάθαρη κατεύθυνση στο ελληνικό ζήτημα υπογράμμισε, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, προσερχόμενος στο Eurogroup.

«Πιστεύω για την Ελλάδα και για την Ευρώπη είναι ανάγκη να δώσουμε μία κατεύθυνση, μία σαφή πορεία ότι υπάρχει, προφανώς, λύση, τόσο για το καλό της Ελλάδας, όσο και για τη συνοχή της Ευρώπης», ανέφερε ο κ. Σαπέν, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα είναι το κεντρικό θέμα συζήτησης στο αποψινό Eurogroup.

Εξάλλου, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα δεν έχει καμία σχέση με αυτήν του καλοκαιριού του 2015. «Το δράμα είναι πίσω μας. Μπροστά μας έχουμε λύσεις», σημείωσε και πρόσθεσε ότι το τοπίο πρέπει να ξεκαθαρίσει για την Ελλάδα, προκειμένου να υπάρξει σταθερότητα στη χώρα και να επιστρέψουν οι επενδύσεις.

Ισχυρές δεσμεύσεις για να επιστρέψει ζητά το ΔΝΤ

Ο υπουργός Οικονονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης και η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου προσπάθησαν για άλλη μια φορά να πείσουν τους δανειστές για την ορθότητα των ελληνικών θέσεων και να καταλήξουν σε ένα συμβιβασμό που θα σέβεται τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης.

Η τακτική αυτή της προπαρασκευαστικής συνάντησης πριν το Eurogroup είχε ακολουθηθεί και στο προηγούμενο, με αποτέλεσμα η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης να τελειώσει πολύ γρήγορα αποφασίζοντας την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα. Ωστόσο, τώρα τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα, μετά την αποτυχία ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων για τη β’ αξιολόγηση κατά την παραμονή των θεσμών στην Αθήνα.

Με τρία κρίσιμα ζητήματα -εργασιακό, δημοσιονομικό και ενεργειακά- να παραμένουν ορθάνοιχτα, χωρίς να έχει σημειωθεί η παραμικρή πρόοδος, οι εκπρόσωποι των θεσμών και κυρίως το ΔΝΤ ζητούν τώρα ισχυρές δεσμεύσεις και μεγάλες υποχωρήσεις από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης προκειμένου να επιστρέψουν.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση ειδικά για το ευαίσθητο θέμα των εργασιακών επιδιώκει να υπάρξει πολιτική λύση σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο, εκμεταλλευόμενη ότι για το συγκεκριμένο θέμα υπάρχει διάσταση και μεταξύ των θεσμών, με το ΔΝΤ να μην δέχεται τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές.

Σήμα για λύση στις 7 Απριλίου

Με αυτά τα δεδομένα το καλύτερο πιθανό αποτέλεσμα από το σημερινό Εurogroup είναι, σύμφωνα με αξιωματούχους, η συμφωνία για επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα. Όπως όλα δείχνουν η επιδίωξη της κυβέρνησης για επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) σήμερα, με μετάθεση των εργασιακών στην επόμενη ίσως αξιολόγηση δεν είναι εφικτή. Παρακινδυνευμένος μοιάζει όμως και ο νέος στόχος του Ευ.Τσακαλώτου για συνολική συμφωνία (που θα περιλαμβάνει και το χρέος και το ύψος των πλεονασμάτων) στις 7 Απριλίου. Άλλωστε, ήδη από τις προηγούμενες ημέρες αξιωματούχος των Βρυξελλών είχε προειδοποιήσει ότι ο Απρίλιος, λόγω και της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ, είναι δύσκολος μήνας για αποφάσεις. Οπότε, όλα δείχνουν πια μετάθεση του κρίσιμου οροσήμου τον Μάιο.

 

 

Newsroom ΔΟΛ