Βραβεύτηκαν οι τελετάρχες σε δείπνο στο Χίλτον της ΝΥ

Νέα Υόρκη.- Της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου

Photos: GANP/Dimitrios Panagos

πηγή: greeknewsonline.com

Τους τελετάρχες της παρέλασης, Ιβάν Σαββίδη και Δρα Γιώργο Γιανκόπουλο, βράβευσε η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης στη διάρκεια του επίσημου δείπνου που παρέθεσε για την 196η επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας το βράδυ του Σαββάτου 25 Μαρτίου στο ξενοδοχείο Χίλτον στο Μανχάτταν.  

Σε μια κίνηση – έκπληξη, όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Πέτρος Γαλάτουλας, ο κ. Σαββίδης αποφάσισε να καλύψει όλα τα έξοδα της εκδήλωσης στην οποία παρέστησαν περισσότερα από πεντακόσια πενήντα άτομα από την τριπολιτειακή περιοχή, τα οποία ξεπερνούν τις εκατό χιλιάδες δολάρια.

Στο δείπνο παρέστησαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο Αρχιεπίσκοπος Γέρων Αμερικής κ. Δημήτριος, ο πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων για τον Απόδημο Ελληνισμό, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, ο οποίος εκπροσώπησε και την Ελληνική Κυβέρνηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, η ομοσπονδιακή βουλευτής της Νέας Υόρκης, Κάρολιν Μαλόνι, ο πολιτειακός γερουσιαστής της Νέας Υόρκης Μιχάλης Γιάνναρης, η πολιτειακή βουλευτής Αραβέλλα Σιμωτά, ο πολιτειακός γερουσιαστής του Rhode Island, Λεωνίδας Ραπτάκης, ο δημοτικός σύμβουλος της Νέας Υόρκης Κώστας Κωνσταντινίδης και η γενική εισαγγελέας της κομητείας Νάσο, Μαγδαληνή Σίγκα.

Χαιρέτισαν επίσης ο στρατηγός ε.α. Φραγκούλης Φράγκος και  ο επίτιμος πρόεδρος της Επιτροπής Παρέλασης Τζον Κατσιματίδης.

“Εμείς εδώ στην Αμερική κρατούμε το τρίπτυχο “Θρησκεία – Πατρίδα- Οικογένεια””, τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πέτρος Γαλάτουλας, επισημαίνοντας πως “σήμερα δυστυχώς στην Ελλάδα αλλά και σε πολλά άλλα κράτη έχουν χαθεί πολλές αξίες”, ενώ υπογράμμισε και το έμπρακτο ενδιαφέρον που επιδεικνύει για την Ομογένεια ο κ. Τριανταφυλλίδης.

Μιλώντας για τον Δρα Γιανκόπουλο ανέφερε ότι “με τον ιδρώτα του, με τον κόπο του και με το μυαλό του κατόρθωσε να γίνει ένας ευεργέτης της κοινότητας”, ενώ για τον Ιβάν Σαββίδη είπε ότι “είναι ένας άνθρωπος που έχει μέσα του βαθειά την Ελλάδα, ένας μεγάλος φιλάνθρωπος με καρδιά μικρού παιδιού”, προσθέτοντας ότι “στο πρόσωπό του τιμάμε και ολόκληρο τον Πόντο”.

Οι τελετάρχες

Αποδεχόμενος την τιμητική διάκριση ο Δρ Γιανκόπουλος, συνιδρυτής, πρόεδρος και επιστημονικός διευθυντής της φαρμακοβιομηχανίας “Regeneron” αναφέρθηκε στα λόγια που του έλεγε ο πατέρας του Δάμης ότι “ήμουν ο πιο τυχερός άνθρωπος στον κόσμο γιατί είχα Ελληνικό DNA στις φλέβες μου και Ελληνικό πνεύμα να πλημμυρίζει το μυαλό και την ψυχή μου.”

“Τα μεγαλύτερα μυαλά στην ιστορία ήταν Ελληνες. Πρέπει να καταλάβετε πόσο δυνατό είναι το ελληνικό μυαλό”, είπε χαρακτηριστικά και κάλεσε τους ομογενείς να “σπρώξουν” τα παιδιά τους να αποκτήσουν την ελληνική σκέψη και να επιδιώξουν την αριστεία για να πετύχουν να αλλάξουν τον κόσμο και να βελτιώσουν τη ζωή της ανθρωπότητας.

Από την πλευρά του ο Ιβάν Σαββίδης, αφού ευχαρίστησε για την ιδιαίτερη τιμή να είναι τελετάρχης της παρέλασης, επισήμανε ότι “η ανεξαρτησία ήρθε στην Ελλάδα από τη διασπορά που δεν μπορούσε να μένει στην άκρη βλέποντας την ιστορική πατρίδα να ταλαιπωρείται και έκανε τα πάντα προκειμένου να έρθει η μέρα της ελευθερίας”, ενώ τόνισε ότι οι ομογενείς “έχουμε στο γενετικό μας κώδικα διαφορετική αίσθηση της αγάπης και του πατριωτισμού.”

Με συγκίνηση αναφέρθηκε στα λόγια της μητέρας του “παιδί μου, κοίταξε μπροστά και να είσαι προσεκτικός να μην κρυώσει η καρδιά σου” και κάλεσε τους πάντες σε καμία περίπτωση να μην επιτρέψουν να κρυώσει η καρδιά τους για την πατρίδα. “Για μας τους Ελληνες το πιο σημαντικό είναι η Ορθόδοξη πίστη μας που μας κάνει πιο περήφανους και πιο σημαντικούς και η αντίληψή μας για το μεγαλείο του παρελθόντος”, είπε, τονίζοντας ότι στόχος μας θα πρέπει να είναι “να επιτρέψουμε να υπάρξει ένα μεγαλείο και στο μέλλον.”

Κατέληξε δε λέγοντας ότι θα αναχωρήσει από την Αμερική γεμάτος πολύ θετικά συναισθήματα και με τα λόγια ενός μικρού κοριτσιού ότι “Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει” και δώρισε στην Ομοσπονδία ένα πιστό αντίγραφο της ιστορικής εικόνας της προστάτιδος του Πόντου Παναγίας Σουμελά.

Χαιρετισμοί

Την ανάγκη ενότητας του Ελληνισμού “σα μια γροθιά” υπογράμμισε ο πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, καλώντας παράλληλα τους ομογενείς να μην ξεχάσουν ποτέ τη γλώσσα την Ελληνική.

“Η γλώσσα μας είναι η ταυτότητά μας, μάθετε στα παιδιά σας, στα εγγόνια σας, στους φίλους σας την Ελληνική γλώσσα. Είμαστε η γλώσσα μας, αποτελεί ταυτοτικό στοιχείο της παρουσίας μας, η γλώσσα ανοίγει δρόμους πολιτισμού, δρόμους ανάπτυξης, δρόμους επενδύσεων, μάθετε τα Ελληνικά, διδάξτε τα Ελληνικά, μιλήστε για τα Ελληνικά. Τα Ελληνικά είναι η πατρίδα μας”, είπε.

Ο κ. Τριανταφυλλίδης εξέφρασε ευχαριστίες προς στον αμερικανικό λαό, “γιατί στη δύσκολη τότε στιγμή είχε ξεχωριστή θέση στο διεθνές κίνημα αλληλεγγύης στον επαναστατημένο Ελληνικό λαό.”

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, τόνισε πως “αν κάτι πρέπει να θυμόμαστε από τη σημερινή επέτειο είναι η ανάγκη για ενότητα, απαραίτητη προϋπόθεση άν θέλουμε να πετύχουμε τους στόχους μας” και υπογράμμισε το σημαντικό ρόλο του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου ως “θεματοφύλακα” αυτής της ενότητας.

Στο χαιρετισμό του, τέλος, ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος επισήμανε -μεταξύ άλλων- τα στοιχεία που ενώνουν την Ελλάδα με τις ΗΠΑ που είναι η παραγωγή πολιτισμού και δημοκρατίας και το πάθος τους για την Ελευθερία.

Την εκδήλωση παρουσίασε ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ. Co-chairmen ήταν o ταμίας της Ομοσπονδίας, Αθανάσιος Αρώνης και η εκτελεστική γραμματέας της παρέλασης, Γεωργία Κοτζαμάνη.

Τέλος, στη διάρκεια της βραδιάς αναγνωρίστηκαν και οι χορηγοί : Atlantic Bank, Investors Bank, Alma Bank, Emirates Airlines, Lenox Hill Hospital, Regeneron, Ελληνικός Ιατρικός Σύλλογος Νέας Υόρκης, AHEPA, Ομοσπονδία Κυπρο -Αμερικανικών Σωματείων, οι κοινότητες του Αγίου Δημητρίου στο Μέρρικ και της Μεταμορφώσεως στην Κορώνα και οι επιχειρηματίες Σάββας Κωνσταντινίδης, Μιχάλης και Αλίκη Χαλκιά, Σταύρος Χαβιάρας, Γιώργος Καλλέργιος, Πολ Κοτρώνης, Τομ Κουρκουμέλης, Κώστας Κατσάνος, Δημήτριος και Γεωργία Καλοειδή, Γιάννης και Ελένη Ψαρρά, Δρ. Σπύρος Σπυρέας, Στυλιανός Ζερβούδης, Νίκος Μουγιάρης, Ντένης Mehiel, Φίλιπ Κρίστοφερ και Κώστας Αλμυρούδης.