Επιστρέφει η Τουρκία στις απειλές ότι θα πλημμυρίσει την ΕΕ με πρόσφυγες

Αγκυρα, Τουρκία.- Νέες απειλές εκτοξεύει η Άγκυρα προς την ΕΕ με αιχμή το Προσφυγικό ενώ σοβεί η κρίση με φόντο το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου. Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Βεϊσί Καϊνάκ δηλώνει ότι η Τουρκία περιμένει νέο προσφυγικό κύμα από το Ιράν· επικαλείται πληροφορίες για άλλα τρία εκατομμύρια πρόσφυγες, κυρίως Αφγανούς, που θέλουν να χρησιμοποιήσουν την Τουρκία ως σημείο διέλευσης προς τη Δύση και καλεί την Ευρώπη «να το σκεφτεί αυτό»…

Οι απειλές Καϊνάκ έρχονται την επομένη των δηλώσεων του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι μετά την ψηφοφορία της 16ης Απριλίου μπορεί να στήσει στην Τουρκία κάλπες για δεύτερο δημοψήφισμα σχετικά με τη συνέχιση των (ούτως ή άλλως τελματωμένων) προενταξιακών συνομιλιών με την Ένωση.

«Θα μπορούσαμε να επιλέξουμε ένα δεύτερο δημοψήφισμα σχετικά με τις συνομιλίες με την ΕΕ και θα ακολουθήσουμε ο,τιδήποτε πει ο λαός μας» είπε το Σάββατο ο Ερντογάν -το «ό,τι πει ο τουρκικός λαός» επικαλείται και για το θέμα της θανατικής ποινής, παρόλο που το ενδεχόμενο επαναφοράς της θα αποτελέσει και την ταφόπλακα της όλης διαδικασίας.

Παράλληλα με τις κορόνες περί «φασιστικής» και «ρατσιστικής» ΕΕ με φόντο την απαγόρευση συμμετοχής Τούρκων υπουργών σε προεκλογικές συγκεντρώσεις σε ευρωπαϊκό έδαφος, ο Ερντογάν διαμήνυσε επίσης την περασμένη εβδομάδα ότι θα «επανεξετάσει τα πάντα» στις σχέσεις με την Ένωση σε πολιτικό και διοικητικό επίπεδο, περιλαμβανομένης της Συμφωνίας για το Προσφυγικό.

Τη σκυτάλη πήρε την Κυριακή ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Βεϊσί Καϊνάκ λέγοντας ότι η συμφωνία πρέπει να επανεξεταστεί και προειδοποιώντας την ΕΕ ότι άλλα τρία εκατομμύρια πρόσφυγες αναμένεται να φθάσουν στην Τουρκία έχοντας ως τελικό προορισμό την Ευρώπη.

«Βάσει των πληροφοριών που διαθέτουμε, υπάρχουν γύρα στα τρία εκατομμύρια πρόσφυγες χωρίς έγγραφα στο Ιράν και κινητοποιούνται προς την Τουρκία. Δυστυχώς, είναι κυρίως Αφγανοί ξανά από τα ανατολικά του Ιράν» δήλωσε σε συνέντευξή του στο δίκτυο CNN Türk.

Και υπογράμμισε ότι οι πρόσφυγες δεν θέλουν να μείνουν στην Τουρκία, αλλά να την χρησιμοποιήσουν ως σημείο διέλευσης προς τη Δύση.

«Η Ευρώπη και ο κόσμος πρέπει να το σκεφτούν αυτό. Θέλουν να έλθουν στην Τουρκία ως σημείο διέλευσης και δεν θέλουν να μείνουν εδώ. Θέλουν να περάσουν στη Δύση και γι’ αυτούς η Τουρκία είναι ένας σημαντικός φραγμός και γι’ αυτό υπομένει ένα διαρκές κόστος» είπε.

Στην Τουρκία έφθασαν από το Ιράν ήδη τρία εκατομμύρια πρόσφυγες το 2017, αναφέρει η τουρκική Hurriyet επικαλούμενη πληροφορίες από τις υπηρεσίες ασφαλείας και τις επαρχίες.

Newsroom ΔΟΛ