Τηλεοπτικό προεδρικό ντιμπέιτ στο Παρίσι με …κακοφωνία!

Παρίσι.- Έντεκα υποψήφιοι για την προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας εμφανίστηκαν στο τηλεοπτικό ντιμπέιτ και όπως ήταν αναμενόμενο, οι «μικροί» που βρήκαν την ευκαιρία να ακουστούν δημιούργησαν αρκετή ένταση που τελικά όπως παρατηρούν τα ΜΜΕ, έφεραν κακοφωνία.

Στο τηλεοπτικό πλατό βρέθηκαν οι γνωστοί «5»: Εμανουέλ Μακρόν, Μαρίν Λεπέν, Φρανσουά Φιγιόν, Μπενουά Αμόν και Ζαν Λικ Μελανσόν. Όλοι κινήθηκαν στο ίδιο μοτίβο, επαναλαμβάνοντας τις θέσεις τους για την οικονομία, την ΕΕ, την ασφάλεια και το ζήτημα της τρομοκρατίας.

Οι έξι «μικροί» υποψήφιοι, πολλοί από τους οποίους ήταν εντελώς άγνωστοι στο πλατύ κοινό:

Ο Φρανσουά Ασελινό της «Λαϊκής Δημοκρατικής Ένωσης» (UPR) που ζητά την έξοδο της Γαλλίας από το ευρώ και την ΕΕ. Στο ντιμπέιτ τόνισε ότι είναι ο μόνος αυθεντικός για το ζήτημα, ενώ είπε ότι αν γίνει πρόεδρος θα ενεργοποιήσει άμεσα το Άρθρο 50 της ΕΕ.

Ο Νικολά Ντιπόν- Ενιάν, πρόεδρος του κινήματος «Όρθια η Γαλλία» (Debout la France), ο οποίος είναι υπέρ της διαφύλαξης της εθνικής κυριαρχίας και υπέρ της ΕΕ αλλά «αναδιαμορφωμένης».  O ίδιος δεσμεύθηκε να καταργήσει από την πρώτη μέρα τους νόμους που επιτρέπουν σε πολίτες «από τη Ρουμανία, την Πολωνία ή την Ισπανία να έρχονται εδώ και να απολαμβάνουν κοινωνικά προνόμια χωρίς να πληρώνουν».

Ο Ζακ Σεμινάντ, πρόεδρος του κόμματος «Αλληλεγγύη και Πρόοδος» γνωστός για την επιθυμία του να αποικήσει το φεγγάρι και υπέρ της εξόδου από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Η Ναταλί Αρτό του ακροαριστερού κόμματος «Εργατική Μάχη» (Lutte Ouvrière). Στο καυτό ζήτημα της ασφάλειας είπε τι δεν θα κάνει: «Δεν θα δημιουργήσω μετά από κάθε δράμα, ένα αμάγαλμα από μουσουλμάνους, τρομοκράτες και μετανάστες, όπως κάνετε εσείς κ.κ. Λεπέν και Μακρόν» σημείωσε αναφερόμενη ουσιαστικά στην προσπάθεια να μπουν όλοι στο ίδιο σακί μετά από μια τρομοκρατική επίθεση.

Ο Φιλίπ Πουτού, συνδικαλιστής της άκρας αριστεράς και υποψήφιος του Αντικαπιταλιστικού (NPA). Άσκησε δριμύτατη κριτική στους υπόλοιπους με ιδιαίτερη αναφορά στα οικονομικά σκάνδαλα που έρχονται στην  επιφάνεια. Ειρωνεύτηκε, μάλιστα, το «αντισυστημικό» Γαλλικό Μέτωπο της Λεπέν που προστατεύεται από τις διώξεις, χάρη στην ασυλία.

Και ο Ζαν Λασάλ κεντρώος βουλευτής-αντάρτης από το κόμμα του Φρανσουά Μπαϊρού που όμως δεν στηρίζει τον Μακρόν.

Για μια ακόμη φορά στο ντιμπέιτ βρέθηκαν όλοι να ασκούν κριτική στις θέσεις της Μαρίν Λεπέν, έστω και αν στο πλατό υπήρχαν και άλλοι υποψήφιοι που δεν θέλουν την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Η Λεπέν δέχθηκε τα πυρά του Μακρόν (πλέον προηγείται στις δημοσκοπήσεις ακόμα και στον α’ γύρο) για τις θέσεις της σε θέματα οικονομίας: «Λέτε τα ίδια ψέματα που ακούγαμε από τον πατέρα σας εδώ και 40 χρόνια» της απάντησε εκείνος.

«Και εσείς που παριστάνετε το νέο ακούγεστε σαν απολίθωμα τουλάχιστον 50 ετών» του είπε εκείνη.

Τα πυρά γενικεύθηκαν όταν η ίδια είπε ότι η Γαλλία έχει γίνει «πανεπιστήμιο για τζιχαντιστές». Ιδιαίτερα αντέδρασαν οι Ναταλί Αρτό και ο Φιλίπ Πουτού.

Ορισμένοι, όπως παρατηρεί η Le Figaro, μιλούσαν και κανείς δεν έμπαινε στον κόπο να τους απαντήσει ή να ασχοληθεί ιδιαίτερα μαζί τους.

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις ο Ζακ Σεμινάντ και ο Ζαν Λασάλ. Προς το τέλος του ντιμπέιτ, οι διοργανωτές καλούσαν τους υποψηφίους να σεβαστούν το χρόνο και εκείνοι απαντούσαν ότι έπρεπε να ολοκληρώσουν την απάντηση, προτού κοπεί το μικρόφωνο…

O πρώτος γύρος των εκλογών θα γίνει στις 23 Απριλίου.

(Φωτογραφία:  Reuters )

Newsroom ΔΟΛ