Τηλεφωνικές συνομιλίες Τραμπ με Μέι και Μέρκελ για τη Συρία

Ουάσινγκτον.- Τηλεφωνικές συνομιλίες με θΜέιέμα τα αμερικανικά πυραυλικά πλήγματα στη Συρία είχε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι και την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της προεδρίας των ΗΠΑ, η Μέι και η Μέρκελ εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην ενέργεια των ΗΠΑ και συμφώνησαν με τον Τραμπ ότι έχει μεγάλη «σημασία» να «λογοδοτήσει ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ» για την επίθεση με τοξικό αέριο που είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πάνω από 80 άμαχοι και η οποία αποδίδεται από την Ουάσιγκτον στις δυνάμεις του συριακού στρατού.

Σε ανακοίνωση του γραφείου της Μέι τονίζεται ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν πως υπάρχει ένα «περιθώριο» να πειστεί η Ρωσία να διαρρήξει τους δεσμούς της με τον πρόεδρο Άσαντ.

Εκπρόσωπος της πρωθυπουργού της Βρετανίας ανέφερε πως ο Τραμπ ευχαρίστησε την Μέι για την υποστήριξή της μετά την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον του καθεστώτος Άσαντ.

«Η πρωθυπουργός και ο πρόεδρος συμφώνησαν ότι υπάρχει τώρα ένα περιθώριο για να πειστεί η Ρωσία ότι η συμμαχία της με τον Άσαντ δεν είναι πλέον προς το στρατηγικό της συμφέρον», δήλωσε η εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

«Συμφώνησαν ότι η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών (των ΗΠΑ Ρεξ) Τίλερσον στη Μόσχα αυτή την εβδομάδα προσφέρει μια ευκαιρία για να σημειωθεί πρόοδος προς μια λύση η οποία θα φέρει μια διαρκή πολιτική διευθέτηση» της κρίσης στη Συρία, πρόσθεσε.

Η εκπρόσωπος της Μέι πρόσθεσε πως οι δύο ηγέτες επισήμαναν των ανάγκη η διεθνής κοινότητα και ιδίως η Κίνα να ασκήσουν πιέσεις στη Βόρεια Κορέα για την αποτροπή της απειλής που θέτει.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ