Μία συγκλονιστική παράσταση της αρχαίας Τραγωδίας “Αντιγόνη” στην Νέα Υόρκη

Συγκλονιστική Παράσταση!!
Φώτο: Πέτρος Πετρίδης

Φίλες και φίλοι,
παρακολούθησα χθες Κυριακή 9 Απριλίου, στο Queens Theatre της Νέας Υόρκης, τη συγκλονιστική παράσταση της αρχαίας Τραγωδίας «Αντιγόνη» του Σοφοκλή (στα αγγλικά) σε Άψογη Σκηνοθεσία του εκλεκτού συνάδελφου και φίλου Λεωνίδα Λοϊζίδη.

Το κείμενο και ο λόγος του Τραγικού ποιητή, αποτέλεσαν, ως πρέπει, την πιο σπουδαία, από τις παραμέτρους της παράστασης. Ο σκηνοθέτης, ως γεφυροποιός επέτρεψε, χωρίς σκηνικά και περιττά εφέ, την απρόσκοπτη μεταβίβαση των σκέψεων του Σοφοκλή, στον τελικό αποδέκτη τους, το θεατή.
Άριστη επιλογή ηθοποιών και διανομή ρόλων. Οι συγκλονιστικές ερμηνείες των ταλαντούχων ηθοποιών του Εξαίρετου Σκηνοθέτη, καθήλωσαν το Ομογενειακό κοινό που στο τέλος σηκώθηκε όρθιο και χειροκρότησε θερμά για πολλά λεπτά!! Η Ευτυχία Λοϊζίδη, σε έναν μονόλογο, ως Μάντης Τειρεσίας, στα Ελληνικά, ήταν πραγματικά συγκλονιστική!!

Θερμά Συγχαρητήρια στον σκηνοθέτη, τους ηθοποιούς και σε όλους τους συντελεστές αυτής της άψογης από κάθε άποψη παράστασης που ανέβασε το Πολιτιστικό Τμήμα του Παγκυπρίου Συνδέσμου Αμερικής με την υποστήριξη της εταιρίας καλλυντικών ΜΑΝΑ του συμπατριώτη μας Νίκου Μουγιάρη.

Πριν την έναρξη της παράστασης ο Τενόρος Ιωνάς Αρτέμου  Ionas Artemou ερμήνευσε την σύνθεσή του «Η Ρωμιοσύνη» του Βασίλη Μιχαηλίδη και η Άννα Τσουκαλά, τα τραγούδια «Ο Mio Babbino Caro” Giacomo Puccini και «Το Πουλί» του Μάνου Χατζιδάκι, με τον εξαίρετο πιανίστα Γρηγόρη Ποστ Gregory Post να τους συνοδεύει στο πιάνο.


Στο τέλος της συγκλονιστικής παράστασης ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ και του Παγκυπρίου, ευχαρίστησε , επί σκηνής, θερμά τον σκηνοθέτη Leonidas Loizidis , τους ηθοποιούς και το εκλεκτό Ομογενειακό κοινό.
Christos Soteriades

ΧΙΛΙΑ ΕΥΓΕ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!!

Cast: Antigone: Dori Levit Creon: Francesco Andolfi Ismene: Flavia Sgoifo Teiresias: Eftychia Loizides Haemon & Sentry: Lorenzo Lucchetti Messenger: Dori Levit Eurydice: Anna Tsoukala Choragos: Gary Fizer Chorus: Andre Campbell, Julie Gaarskjaer, Anthony Martinez, Lorenzo Possanza,Arianna Wellmoney

Στην Αντιγόνη, αντικρύζουμε τον βασιλιά των Θηβών Κρέοντα να απαγορεύη την ταφή του Πολυνείκη, πού είχε οδηγήσει ξένο στρατό εναντίον της γενέτειράς του. Η αδελφή του νεκρού και νύφη του Κρέοντα, η Αντιγόνη, παραβαίνει την εντολή και καταδικάζεται σε θάνατο. Ο γιος και η γυναίκα του Κρέοντος αυτοκτονούν και ο ίδιος ζητά να βρη τον θάνατο.
Η σύγκρουση του ηθικού νόμου με το κρατικό δίκαιο, όπως βλέπουμε στην τραγωδία του Σοφοκλή, δεν είναι ένα σύνηθες κοινωνικό, αλλά και πολιτικό φαινόμενο των καιρών μας; Σε καθημερινή βάση δεν βλέπουμε πως συγκρούονται αυτά τα δύο στοιχεία, που στιγματίζουν τις σημερινές κοινωνίες;