Βερολίνο και Παρίσι δείχνουν στον Ερντογάν το διχασμό της κοινωνίας

Βερολίνο.- Η καγκελάριος Μέρκελ κάλεσε τον Ερντογάν να επιδιώξει «διάλογο με σεβασμό» με όλα τα πολιτικά κόμματα μετά την ισχνή νίκη του «Ναι» στο δημοψήφισμα.

«Η κυβέρνηση αναμένει πως η τουρκική κυβέρνηση, έπειτα από μια σκληρή προεκλογική εκστρατεία, θα επιδιώξει τώρα έναν διάλογο με σεβασμό με όλες τις πολιτικές δυνάμεις και μέσα στην κοινωνία» υπογράμμισε η καγκελάριος σε σύντομη κοινή δήλωσή της με τον υπουργό Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Η γερμανική κυβέρνηση «σέβεται το δικαίωμα των Τούρκων να αποφασίσουν για το Σύνταγμά τους», προσθέτει, υπογραμμίζοντας πως το «αποτέλεσμα δείχνει πόσο βαθιά είναι διαιρεμένη η τουρκική κοινωνία».

Αυτό σημαίνει μια μεγάλη ευθύνη για τους Τούρκους ηγέτες και «προσωπικά» για τον πρόεδρο Ερντογάν, συνεχίζει.

Το Βερολίνο κάλεσε επίσης για «πολιτικές συζητήσεις το ταχύτερο δυνατό» με την Άγκυρα, «τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και στην Άγκυρα».

Η Μέρκελ είπε επίσης πως περιμένει τις πρώτες εκτιμήσεις των παρατηρητών του ΟΑΣΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη διαδικασία.

Υπενθύμισε, ωστόσο, τις «σοβαρές αμφιβολίες» που εξέφρασαν το Συμβούλιο της Ευρώπης και ο ΟΑΣΕ σε σχέση με το δημοψήφισμα.

Αντιδράσεις και στο Παρίσι

Σε ανακοίνωσή της η Γαλλική Προεδρία επισημαίνει το πόσο διχασμένη είναι η τουρκική κοινωνία με βάση το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Υπογραμμίζεται επίσης το καυτό ζήτημα της επαναφοράς της θανατικής ποινής, το οποίο έχει υποσχεθεί ο Ερντογάν.

«Αυτή η κίνηση θα σηματοδοτήσει τη ρήξη με αρχές και αξίες που έχει αναλάβει η χώρα στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης» αναφέρει το Παρίσι.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ