Η Ανάσταση του Θεανθρώπου και η Ομογένεια

ΣΧΟΛΙΟ: ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Τα Άγια Πάθη και η Ανάσταση του Θεανθρώπου (που συνέπεσαν φέτος ημερολογιακά σε Ανατολή και Δύση) εν μέσω ενός γενικότερου χαμού που επικρατεί διεθνώς –και όχι μόνον εξαιτίας του ISIS και των «μοναχικών λύκων»- αλλά και με τη χώρα μας, ειδικότερα, να δείχνει ανήμπορη να ξεπεράσει την πολυετή οικονομική κρίση, έδωσε και πάλι μια ανάσα διαφυγής από τη σκληρή καθημερινότητα στους κουρασμένους πολίτες του κόσμου.

Ειδικότερα για την ελληνική ομογένεια των τεσσάρων σημείων του ορίζοντα, τα Άγια Πάθη και η Ανάσταση τους ένωσε στις εκκλησιές όπου παρατηρήθηκε πραγματική κοσμοσυρροή.  Τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, όσο και στην Αυστραλία, αλλά και στην Ευρώπη, η προσέλευση των Ελλήνων Ορθοδόξων πιστών στους Ιερούς Ναούς υπήρξε πρωτοφανής.

Όπως αναμεταδίδουν τα διάφορα ΜΜΕ, στις Ορθόδοξες εκκλησίες του εξωτερικού παρατηρήθηκε το βράδυ της Αναστάσεως το αδιαχώρητο. Σημαίνει αυτό, πως παρά τα κοινοτύπως επαναλαμβανόμενα πως δήθεν «χάνουμε» την ομογένεια, αυτή παραμένει πάντα κοντά στην εκκλησία της, δίπλα στις παραδόσεις και ταυτισμένη με την κοινή ελληνική καταγωγή, αρνούμενη να αφομοιωθεί και να απαλλοτριωθεί από τις τοπικές κοινωνίες στις οποίες, εντούτοις, είναι ενσωματωμένη και με τις οποίες διατηρεί άριστες σχέσεις συμβιώνοντας μαζί τους αρμονικά.

Είναι αυτό ένα στοιχείο του DNA του Έλληνα, που από την αρχαιότητα ακόμη είχε μέσα του το κοσμοπολίτικο, νιώθοντας τον εαυτό του περισσόετρο πολίτη του κόσμου, ταξιδεύοντας, εξερευνώντας, μεταναστεύοντας και δημιουργώντας όπου κι αν βρέθηκε, με το ανήσυχο πνεύμα του.

Η Ομογένεια, ακόμη και με τους μεικτούς γάμους, διατηρεί το ελληνικό κύτταρο ακέραιο στα σπλάχνα της. Οι Έλληνες ή οι ελληνικής καταγωγής γονείς, οι μητέρες -και όπου υπάρχουν οι γιαγιάδες-  θα μεταφέρουν στα παιδιά μια υγιή ελληνικότητα που θα εναρμονισθεί και θα συνυπάρξει με την τοπική κουλτούρα ώστε αρμονικά να τα  εντάξει στο τοπικό σύστημα, δημιουργώντας φιλίες, δεσμούς και έρωτες με τους ντόπιους πληθυσμούς.

Όποιος βρέθηκε το βράδυ του Μ. Σαββάτου στις ελληνορθόδοξες εκκλησίες της Αστόριας και των άλλων περιοχών της Νέας Υόρκης, του Σίδνεϋ , της Μελβούρνης, της Βουδαπέστης αλλά και του Καναδά, της Γερμανίας, της Ιταλίας και άλλων περιοχών, ένιωσε τη ζωντάνια, την ελληνικότητα και την θρησκευτικότητα των Ομογενών μας.

Είναι χρήσιμο να το θυμούνται αυτό οι κυβερνώντες κάθε φορά που αναφέρονται στον Απόδημο Ελληνισμό -συνήθως για να ζητούσουν κάτι.  Η ομογένεια και οι Απόδημοι εν γένει αξίζουν κάθε προσοχής και ενδιαφέροντος από την μητέρα-πατρίδα προς την οποία και αυτοί, άλλωστε, προσβλέπουν ως τον συνεκτικό κρίκο της ύπαρξής τους.

Είναι γι αυτό που θεωρούν αδιανόητο πως γίνεται και το εθνικό Κέντρο δεν τους έχει παραχωρήσει ακόμη το δικαίωμα να συμμετέχουν στις εθνικές εκλογές από εκεί όπου ζουν. Όμοια όπως από τον τόπο κατοικίας τους στέλνουν φόρους στην Ελλάδα, συμμετέχουν σε εράνους, κινητοποιούνται για τα εθνικά μας θέματα.

Για τους ίδιους λόγους εκτιμούν ότι είναι έξω από κάθε διεθνώς παραδεκτό εφτά τώρα χρόνια το εθνικό Κέντρο να μην μπορεί να αποφασίσει για την τύχη του ΣΑΕ.

Να μην μπορεί να υπάρξει μία διακομματική και διαχρονική πολιτική για τον εκτός συνόρων Ελληνισμό σε ζητήματα όπως η ελληνόγλωσση εκπαίδευση κ.α.

Είθε η Ανάσταση του Θεανθρώπου να εμπνεύσει τους πολιτικούς μας ηγέτες προς μία τέτοια κατεύθυνση.