Ορισμένοι ομογενείς από την Αυστραλία επιστρέφουν στην Ελλάδα, σε πείσμα των καιρών!

ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ-ΣΤΕΛΛΑΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

neoskosmos.com

Ο Σπύρος Σούλης είναι αυστραλογεννημένος και αυστραλοθρεμμένος. Ωστόσο, ανήσυχο πνεύμα από μικρός έφυγε (μετά τις σπουδές του στην Αυστραλία) για την Ελλάδα για να επιστρέψει δέκα χρόνια αργότερα, φέρνοντας μαζί του την σύζυγό του Ιωάννα Παπασάββα.

Η Ιωάννα λάτρεψε την Αυστραλία και όλα όσα αυτή της προσέφερε. Υπηρέτησε ως αποσπασμένη εκπαιδευτικός σε σχολεία της ομογένειας, δεκαπέντε στο σύνολό τους, στα οποία «έδωσε» πολλά, αλλά και πήρε επίσης, όπως λέει χαρακτηριστικά, ικανοποιώντας έτσι το όνειρό της να διδάξει κάποτε στο εξωτερικό.

«Είναι πολύ ωραίο έργο να μαθαίνεις στα παιδιά Ελληνικά» εστιάζοντας το μυστικό της επιτυχίας στη δίψα του εκπαιδευτικού για προσφορά.

Ο Σπύρος Σούλης, η Ιωάννα Παπασάββα και τα δυο παιδιά τους, λίγο πριν αναχωρήσουν για μόνιμη επιστροφή στην Ελλάδα

«Πρέπει να δώσεις αγάπη για να πάρεις αγάπη» επισημαίνει και προσθέτει: «Αν δώσεις τον καλύτερο σου εαυτό, τότε τα παιδιά στο επιστρέφουν, αγαπούν και εσένα και τα Ελληνικά, θυμούνται και εσένα και όλα αυτά που έχεις πει».

Δέκα χρόνια μετά και με δύο παιδιά, ο Σπύρος και η Ιωάννα με τα παιδιά τους, τον Ορέστη και τη Μελίνα, επιστρέφουν για να ζήσουν στην Πάτρα. «Είναι η υπόσχεση που είχα δώσει στην Ιωάννα όταν ήρθαμε στη Αυστραλία, ότι σε μερικά χρόνια θα επιστρέψουμε» δηλώνει ο Σπύρος και συμπληρώνει: «Δεν θα αφήσουμε την κρίση και τις όποιες πολιτικές να αναστείλουν την υπόσχεση που έδωσα στην σύζυγό μου και τα όνειρά μας».

Η Ιωάννα θεωρεί την Αυστραλία ιδανική χώρα να μεγαλώνει κανείς παιδιά και νιώθει ιδιαίτερα τυχερή που γέννησε και μεγάλωσε τα παιδιά τους εδώ. Ωστόσο, τώρα που είναι ακόμη τα παιδιά μικρά, όπως σχολιάζει, «μπορούν να εγκλιματιστούν πιο εύκολα στην Ελλάδα, γιατί θέλω τα παιδιά μου να ζήσουν τους γονείς μου και όλη την ευρύτερη οικογένεια».

«Επιστρέφουμε για τον ήλιο, το κλίμα, τη θάλασσα, τα βουνά, τη νοοτροπία ζωής» προσθέτει ο Σπύρος και συνεχίζει: «Εκεί υπάρχουν θέματα να αγωνιστούμε όπως το περιβάλλον. Μια φορά ζούμε, αν δεν αγωνιστούμε τότε τι κάνουμε;» αναρωτιέται ετοιμοπόλεμος.

Ο Σπύρος δηλώνει πολίτης του κόσμου και έτσι θέλει να ζήσουν και τα παιδιά τους. Θεωρεί τις προκλήσεις που έχει η ζωή στην Ελλάδα ευκαιρία για μάθηση, για αγώνες και δραστηριοποίηση. «Η οικογένεια, οι εμπειρίες, τα ταξίδια είναι που κάνουν έναν άνθρωπο ολοκληρωμένο» σχολιάζει.

Σας τρομάζει η οικονομική κρίση; τολμάω να ρωτήσω, για να λάβω την πολύ ψύχραιμη απάντηση, «όχι ιδιαίτερα». Τη λάβαμε υπόψη στην απόφασή μας, αλλά το γυρνάμε είναι μέσα σε εισαγωγικά, σημειώνει η Ιωάννα. «Δεν είναι τώρα όπως όταν έφυγαν οι δικοί μου» αναφέρει ο Σπύρος «που έριξαν μαύρη πέτρα πίσω τους. Εμείς δεν βλέπουμε τοίχους και προβλήματα, βλέπουμε λύσεις και ευκαιρίες» σχολιάζει ο Σπύρος και συμπληρώνει η Ιωάννα: «Είμαστε έτοιμοι για την αλλαγή. Θα το επιδιώξουμε. Δεν έχουμε αυταπάτες ότι όλα θα είναι τέλεια. Προσαρμοζόμαστε, όμως, εύκολα και οι καινούριες συνθήκες θα μας δώσουν καινούριες ευκαιρίες».

«Δεν ξέρουμε», αναφέρει ο Σπύρος, «και αυτό είναι το ωραίο. Για μένα προσωπικά, κοιτάω τα επόμενα είκοσι χρόνια στην Αυστραλία και ξέρω ακριβώς τι θα μου συμβεί και αυτό με τρομάζει. Είναι όλα δρομολογημένα, είναι όλα άνετα, πού θα είμαι, τι θα κάνω και πού θα βρίσκομαι. Πάω στην Ελλάδα και δεν έχω ιδέα τι θα συμβεί, τι θα προκύψει και εκεί είναι η μαγεία. Αυτή είναι η ζωή!» καταλήγει.