ΓΝΩΜΗ: Το unfair του ΥΦΥΠΕΞ κ. Τέρενς Κουίκ

ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της AHEPA, η οποία,  με επικεφαλής τον Ύπατο Πρόεδρό της κ Ανδρέα Ζαχαριάδη, πραγματοποιεί αυτές τις ημέρες την καθιερωμένη ετήσια επίσκεψή της στην Ελλάδα.

Ο κ. Υφυπουργός δικαίως επαίνεσε την Οργάνωση για το πράγματι πολύ σημαντικό έργο που επιτελεί. ‘Ένα έργο πολυσχιδές και το οποίο απλώνεται και πέραν της ελληνικής ομογένειας των ΗΠΑ, μέχρι την ελληνική πατρίδα.

Μέχρις εδώ, όλα καλά. Άλλωστε για την πολυετή δράση της ΑΗΕΡΑ όσα να πεις, λίγα θα είναι. Η οργανωτική εξάπλωσή της στην Ευρώπη και σε άλλες Ηπείρους δεν είναι τυχαία. Όπως τυχαίοι δεν ήταν οι φιλόφρονες λόγοι με τους οποίους επέλεξε ο κ. Κουίκ να την επιδαψιλεύσει.

Δυστυχώς, όμως, ορισμένες επισημάνσεις του κ. Υφυπουργού, τουλάχιστον όπως δημοσιεύθηκαν (elliniki-gnomi.eu) έρχονται να αποκαλύψουν τις μύχιες σκέψεις του σε ό,τι αφορά τον τρόπο με τον οποίο ο ίδιος αντιλαμβάνεται το ρόλο, το έργο και την αποστολή της Ομογένειας.

«Η AHEPA, είπε, είναι μία ομογενειακή Οργάνωση – πρότυπο, η οποία μένει μακριά από πολιτική και κόμματα και η μόνη της πολιτική, είναι αυτή που αφορά τον άνθρωπο».

Τι ακριβώς ήθελε να πει ο κ. Κουίκ; Ότι είναι κακό οι ομογενείς να είναι πολιτικοποιημένοι; Η στέρηση των πολιτικών Δικαιωμάτων, κ. Υφυπουργέ, δεν συνιστά, κατά την άποψή μας, «πρότυπο»,  είναι ποινή! Τιμωρημένους τους θέλετε τους ομογενείς; Γι’  αυτό δεν τους δίνετε την ψήφο από τον τόπο όπου ζουν;  Θέλετε να τους κρατήσετε μακριά από την πολιτική ζωή της γενέτειρας; Αλλά και τι είδους πολιτική είναι αυτή «χωρίς κόμματα»; Καλά κάνει η ΑΗΕΡΑ και δεν ασχολείται με την πολιτική, στο βαθμό που δεν ασχολείται. Οι ομογενείς, όμως, συνιστούν πολιτική οντότητα εξ ορισμού. Συμμετέχουν στην πολιτική ζωή της κάθε χώρας στην οποία διαβιούν. Είτε οι ίδιοι ως πολιτευόμενοι, είτε με την ψήφο τους οι υπόλοιποι.

Μάλιστα, μία σοφή πολιτική στρατηγική της γενέτειρας, θα ήταν ακριβώς το να ενθαρρύνει τους ομογενείς να συμμετέχουν μαζικά στα τοπικά πολιτικά δρώμενα. Ώστε να αποτελούν υπολογίσιμη πολιτική δύναμη ανάμεσα στις διάφορες εθνότητες της χώρας διαμονής. Αυτό θα της προσέδιδε επιρροή και δύναμη,  απαραίτητη τόσο για να επιλύει τα θέματα που την απασχολούν, όσο και για να μπορεί να προσφέρει και εθνικές υπηρεσίες στην γενέτειρα.

Άποψή μας είναι ότι ο κ. Υφυπουργός ατύχησε ως προς την τοποθέτησή του αυτή.

Εάν, όμως, ο κ. Κουίκ ατύχησε στη συγκεκριμένη αναφορά, με την επόμενη φράση του διέπραξε, φοβόμαστε, κοινωνικό unfair: «Η AHEPA, είπε, είναι μια Οργάνωση που ποτέ δεν ζητάει τίποτα από την Ελλάδα, αλλά μόνο ξέρει πάντα να προσφέρει».

Κύριε Κουίκ, πιστεύουμε ότι η φράση αυτή ήταν και άδικη και άκομψη. Μειώνει την οργανωμένη Ομογένεια. Υποτιμά την πολύχρονη, ανεκτίμητη προσφορά της προς την μητέρα πατρίδα. Και αποκαλύπτει μία, φοβούμεθα παρεξηγήσιμη, διαχρονική μητριαρχική αντίληψη του εθνικού Κέντρου.

Εκτιμούμε ότι στο πίσω μέρος του μυαλού του κ. Υφυπουργού υπήρχε η περίπτωση της κοινότητας του Μόντρεαλ. Αλλά, κ. Κουίκ, μην ξεχνάτε ότι υπάρχει και η αντίθετη εκδοχή, εκείνη της Κοινότητας του Μονάχου…

Κατά κανόνα, οι ομογενειακές οργανώσεις δεν ζητούν τίποτε το υλικό από τη γενέτειρα. (Η τελευταία δεν πληρώνει ούτε τα έξοδα των Ευζώνων που συμμετέχουν στις εθνικές ομογενειακές παρελάσεις…).  Αν το ΣΑΕ (διότι και σ΄ αυτό πιστεύουμε ότι εμμέσως αναφερόταν ο κ. Υφυπουργός) χρηματοδοτείτο από το ελληνικό κράτος, αυτό ήταν σκόπιμη επιλογή των ελληνικών κυβερνήσεων… Δεν ήταν αίτημα της ομογένειας. Η οποία, στο κάτω-κάτω και ποτέ δεν «αγκάλιασε» μαζικά το δημιούργημα των Αθηνών.

Αυτό,  μολονότι το ΣΑΕ είχε και μία αξιοσημείωτη προσφορά προς τον Οικουμενικό Ελληνισμό, και μία γενικότερη εθνωφελή δράση, πριν περάσει σε χέρια ακατάλληλα –και αυτό πάλι με «άνωθεν» μεθοδεύσεις! (Γενική Συνέλευση 2006).

Αντίθετα, κ. Υφυπουργέ, εάν κοιτάξετε το πάνθεο των ομογενειακών ανά τον κόσμο οργανώσεων, θα εκπλαγείτε από το έργο τους το οποίο, ιδιαίτερα στο παρελθόν, σε δύσκολες ώρες για την Ελληνική πατρίδα, υπήρξε ΑΥΘΟΡΜΗΤΟ, ΣΩΤΗΡΙΟ και ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΟ. Από (και πριν)  το Greek war Relief μέχρι τα ιατρικά Κέντρα στη Μαύρη Θάλασσα (και μετέπειτα)…

Οι υποχρεώσεις του εθνικού Κέντρου προς την Ομογένεια, είναι καταχωρημένες στο Σύνταγμα των Ελλήνων. Μέχρι να το αλλάξετε, τα άρθρα 51 και 108 προσδιορίζουν και δεσμεύουν την κάθε Κυβέρνηση. Το να αξιώνει, επομένως, ο Απόδημος Ελληνισμός, από την μητρόπολη, να τηρεί το Σύνταγμα, ούτε «χείρα ζητιανιάς» είναι, ούτε συνιστά αιτία για ψόγο. Είναι, αντίθετα, αυτονόητη υποχρέωση της κάθε ελληνικής κυβέρνησης: Να μεριμνά για την Παιδεία και την προκοπή των Αποδήμων προς τους οποίους οφείλει να αποδώσει και την διευκόλυνση της επιστολικής ψήφου.

Εάν το Κράτος είχε συμπεριλάβει –ως πιστεύουμε ότι όφειλε- την Ιστορία του Απόδημου Ελληνισμού  σε κάποια πανεπιστημιακή Σχολή, δεν θα ήταν ευχερές σε κανέναν να προσποιείται τον ανήξερο.