Κι άλλο ελληνικό Σχολείο αντιμετωπίζει περιπέτειες στην Γερμανία

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Το ένα μετά το άλλο κλείνουν ή μετακινούνται τα ελληνικά σχολεία της ομογένειας. Σειρά έχει τώρα, όπως μας πληροφορεί η ελληνόφωνη εφημερίδα της Νυρεμβέργη “Ενημέρωση”, το 4ο Ελληνικό Δημοτικό Σχολείο Μονάχου.  Η σχολική Επιτροπή καλεί Σήμερα Κυριακή στις 5 το απόγευμα τοπική ώρα σε έκτακτη συνεδρίαση σε αίθουσα του Σχολείου τους γονείς και τους κηδεμόνες για να συζητήσουν γύρω από την  σχεδιαζόμενη μετακίνηση από το ρ\επόμενο Σχολικό Έτος του Δημοτικού στα άλλα 3 εναπομένοντα Δημοτικά Σχολεία.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θεσσαλών Ευρώπης κ. Διαμαντή Γκίκας (αριστερά) και ο εκδότης της Panellenic Post κ. Χρήστος Μαλασπίνας. (Φωτογραφία αρχείου ΡΗΡ)

Η Πρόσκληση του “Αριστοτέλης”

“Βουϊζει” το Facebook

Όπως σημειώνει ο Διαμαντής Γκίκας, Πρόεδρος των Θεσσαλών Εξωτερικού,  τα ελληνικά σχολεία της Νυρεμβέργης κλείνουν σταδιακά ! Θυμάστε ποσά σχολεία είχαμε π.χ. στη Schweinau, Reutersbrunnen, Gabelsberger, Wanderer και πολλά άλλα ! Το ίδιο φαινόμενο έχουμε και στο Μόναχο ! Κλείνει το 4ο Δημοτικό σχολείο Μονάχου ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ! Απομένουν μόνο τρία ακόμη!

Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο διάλογος στο Facebook μεταξύ ομογενών. Τον παραθέτουμε αυτούσιο:

Αρης Σταματακης ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΠΟΝΕΡΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ .ΟΡΓΑΝΩΘΕΙΤΕ ΣΥΣΠΕΙΡΩΘΕΙΤΕ ,ΣΚΥΨΤΕ ΣΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΕΣΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΣΑΣ .Η ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΝΑ ΜΗΝ ΕΞΑΝΤΛΕΙΤΑΙ ΣΕ ΧΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ ,ΟΣΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΡΟΣ ΠΡΙΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΙΟ ΣΟΒΑΡΑ ΟΠΩΣ ΕΔΩ ,ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΕΤΕ …….
Alexia Valioti
Alexia Valioti Η κρίση της Ελλάδος δε έχει καμία σχέση με την μετακίνηση του σχολίου διότι έως τη 9η τάξη εξ ολοκλήρου πληρώνετε από το γερμανικό κράτος. Οπότε εδώ πεζωντε αλλά συμφέροντα. Ητε από το γερμανικο κράτος ητε βάλανε τα χεράκια να βγάλουν οι ίδιοι τα ματάκια τους. Βοήθεια σας.
Giorgos Roupakias
Giorgos Roupakias Ego gt vlepo gia metakinisi kai oxi gia klisimo
Ο χρήστης Giorgos Roupakias απάντησε · 2 απαντήσεις · 6 ώρες
Alexia Valioti
Alexia Valioti Όταν γίνετε μετακίνηση κλείνει το κτίριο. Αυτό εννοούν. Και δυστυχώς την τρίχα την κάναν τριχιά…. κλασικά……
Giorgos Roupakias
Giorgos Roupakias Germaniko kratos thelei na kani ilonomia se afto gt olla afta to germaniko kratos ta plironi kai oxi to eliniko apopsi mou kala kanoun ama theloun i elines ekei na exoun sxolio as to plironou.
Προβληματισμός
Όπως και να έχει το θέμα, βέβαιο είναι ότι στην λήψη της απόφασης “μέτρησε” αρνητικά και η Περιπέτεια ανέγερσης του ελληνικού σχολείου Μονάχου. Στο δημιουργημένο αρνητικό κλίμα που εξ αιτίας του ελληνικού Κράτους να ολοκληρώσει εντός των συμφωνηθέντος χρονοδιαγράμματος το κτίσμα, φαίνεται ότι το γερμανικό κράτος σκέφτεται πως “σαν δεν θέλει η Ελλάδα να φτιάχνει σχολεία, γιατί να πληρούν οι Γερμανοί πολίτες την ελληνόγλωσση εκπαίδευση;”
Είτε ο ισχυρισμός αυτός αποτελεί απλή εικασία είτε ενέχει ψήγματα αληθείας, βέβαιο είναι ότι το μειωμένο ελληνικό ενδιαφέρον δημιουργεί κακό κλίμα.
Όπως συμβαίνει, εξάλλου με το ελληνικό Σχολείο του Μόντρεαλ όπου η ευθύνη της μη διευθέτησης του δανείου της Ελληνικής Κοινότητας Μόντρεαλ, βαρύνει το ελληνικό Κράτος.
Καλές είναι οι παροτρύνσεις του Υφυπουργού για τον Απόδημο Ελληνισμό Τέρενς Κουίκ περί κινδύνου εάν χαθεί η ελληνική Γλώσσα να χαθεί και η Ομογένεια, ωστόσο, δεν αρκούν για να σταματήσουν τον κατήφορο. Χρειάζονται συντονισμένες (με την ομογένεια) ενέργειες για να κερδίσουμε την κρίσιμη μάχη της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό…