Οι Eλληνες dealmakers που διαπρέπουν στο City

Κλείνουν δουλειές δισεκατομμυρίων ενώ απολαμβάνουν μεγάλο σεβασμό αλλά και εμπιστοσύνη στο Λονδίνο

Του Δημήτρη Παφίλα

http://www.msn.com

Με υψηλότατη κατάρτιση επιλέχθηκαν ακόμη και από το πανεπιστήμιο προκειμένου να εργαστούν σε διεθνείς οικονομικούς οίκους. Η Ελλάδα θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί αυτό το ανθρώπινο δυναμικό και να τους καλέσει πίσω, αν το ήθελε φυσικά…

Tα χρήματα που έχουν φέρει κατά καιρούς στην Ελλάδα θα αρκούσαν να στρώσουν τoν δρόμο έως το Λονδίνο. Αντί να τους επιβραβεύσουν, τους κατηγορούν, λανθασμένα, και ως golden boys εξαιτίας των υψηλών μισθών που έπαιρναν οι τραπεζίτες στις ελληνικές τράπεζες.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, όμως, ή καλύτερα στο City του Λονδίνου, τους σέβονται και τους εμπιστεύονται διότι κάνουν μια πραγματικά δύσκολη δουλειά. Στον εξαιρετικά ανταγωνιστικό χώρο της επενδυτικής τραπεζικής, oι άνθρωποί μας, Ελληνες στην καταγωγή, σπούδασαν στην Αγγλία ή στις ΗΠΑ και πολλές φορές επιλέχθηκαν ακόμη και από το πανεπιστήμιο προκειμένου να εργαστούν σε διεθνείς οικονομικούς οίκους. Με την είσοδό τους στην επενδυτική τραπεζική δεν μένουν ποτέ στάσιμοι – εξελίσσονται διαρκώς. Αλλάζουν θέσεις συνεχώς.

Οπως θα δούμε, υπάρχει η παλιά γενιά των bankers -Χάρης Ηλιάδης, Λίνος Λέκκας, Νίκος Σταθόπουλος, Θεμιστοκλής Φιωτάκης, Αθανάσιος Βαμβακίδης κ.ά.- που έχει δώσει δείγματα της δουλειάς της. Υπάρχει όμως και η νέα γενιά των 25-30 χρόνων, που είναι υψηλά καταρτισμένη και κάποια στιγμή θα αναλάβει τα ηνία. Κοινό στοιχείο, η σκληρή δουλειά και οι χαμηλοί τόνοι.

Οι Ελληνες της ιστορίας μας είναι τα πρόσωπα που μπορούν να κινήσουν τις αγορές τηρώντας την εμπιστευτικότητα για όλους. Και ό,τι ισχύει για τους ντόπιους ισχύει δέκα φορές περισσότερο για τους Ελληνες – ιδιαίτερα μετά την κρίση του 2008.

Σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον οι Ελληνες ξεχωρίζουν και δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι υπερέχουν έναντι των υπόλοιπων μειονοτήτων της κοινότητας του City. Ανάμεσα στα βασικά προσόντα που χρειάζεται να επιδεικνύουν είναι η υπομονή τις ατελείωτες ώρες στις παρουσιάσεις ώστε να πείσουν τους πελάτες τους, ακόμη κι όταν η επένδυση δεν φαίνεται να έχει πολλά περιθώρια.

Η κύρια δουλειά των Ελλήνων τραπεζιτών όμως είναι να εξασφαλίζουν κεφάλαια για ολόκληρα κράτη, για πολυεθνικές εταιρείες, ακόμα και για μικρότερες επιχειρήσεις. Σε αυτό το σημείο δοκιμάζεται η ικανότητά τους. Οι επενδυτές, από τη μία, θέλουν πιο υψηλά επιτόκια και, από την άλλη, οι εκδότες χρέους θέλουν φθηνότερη χρηματοδότηση. Οταν επιτυγχάνεται η ισορροπία και είναι ευχαριστημένες και οι δύο πλευρές, τότε τα πρόσωπα της ιστορίας μας προσθέτουν στο μητρώο τους (track record) μία γραμμή όπως οι πιλότοι του πολέμου όταν καταρρίπτουν αεροπλάνα. Οσο περισσότερες γραμμές τόσο το καλύτερο.

Οταν η απόδοση των κεφαλαίων των πελατών τους ξεπερνά το συνηθισμένο, τότε παίρνουν υψηλή χρηματική επιβράβευση. Από αυτή την άποψη δεν μοιάζουν με τους συναδέλφους τους στα hedge funds που συνήθως κάνουν πολύ λιγότερα και αμείβονται με χρήματα τα οποία δεν παίρνει ο μέσος εργαζόμενος σε δέκα ζωές. Ολοι οι Ελληνες του City αξίζουν τον ανάλογο σεβασμό διότι διαψεύδουν όλους όσοι διάκεινται εχθρικά προς τη χώρα μας. Η Ελλάδα θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί αυτό το ανθρώπινο δυναμικό και να τους καλέσει πίσω, αν φυσικά έδειχνε τον ίδιο σεβασμό.

Χάρης Ηλιάδης: O αθόρυβος της Goldman Sachs

Εκ των πραγμάτων, ή μάλλον από το γνωστό swap του ελληνικού χρέους, η Goldman Sachs είναι συνδεμένη με άσχημο τρόπο με την Ελλάδα, καθώς ο αμερικανικός επενδυτικός κολοσσός κατηγορήθηκε για απόκρυψη χρέους προκειμένου να εισέλθει η χώρα στη ζώνη του ευρώ. Από αυτό το γεγονός, αλλά και εκ του χαρακτήρα του, ο κ. Χάρης Ηλιάδης λειτουργεί αθόρυβα για τις δουλειές της Goldman Sachs σε Ελλάδα και Ευρώπη. Με έδρα το Λονδίνο, είναι επικεφαλής των αγορών (capital markets και treasury solutions) για Ελλάδα και Κύπρο, αλλά έχει και την ευθύνη εκδόσεων κρατικού και ιδιωτικού χρέους για πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Πρόσφατη επιτυχία του είναι η έκδοση ομολόγου 350 εκατ. ευρώ της Motor Oil, καθώς η Goldman Sachs συμπεριλήφθηκε στους joint book runners υπερσκελίζοντας μια άλλη γνωστή ευρωπαϊκή τράπεζα. Η Goldman Sachs ήταν σύμβουλος της Εθνικής για την πώλησή της, όπως είναι και σύμβουλος της για την Εθνική Ασφαλιστική, μια εξαγορά 700-800 εκατ. ευρώ.

Αυτή είναι άλλωστε η επιτυχία ενός investment banker, να πετυχαίνει εκεί όπου οι άλλοι καταγράφουν αποτυχίες.

Κύρια δουλειά της Goldman Sachs είναι τα κρατικά ομόλογα. Ετσι ο κ. Ηλιάδης πραγματοποιεί συναντήσεις με όλους τους σημαντικούς πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες. Πέρυσι συναντήθηκε στην Ελλάδα τόσο με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά στο Μέγαρο Μαξίμου όσο με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη στο Λονδίνο. Προτού εισέλθει στην Goldman Sachs o κ. Ηλιάδης ήταν υπεύθυνος μετοχών και παραγώγων στη UBS, ενώ το 2010 έγινε partner της εταιρείας στην Ευρώπη.

Νίκος Σταθόπουλος: Στο παγκόσμιο top 10 των dealmakers

Μετά από 20 χρόνια στον κλάδο των private equity funds, ο κ. Νίκος Σταθόπουλος, partner της BC Partners, είναι από τους ελάχιστους Ελληνες που έχουν συμπεριληφθεί στους 10 κορυφαίους dealmakers (Ηall of Fame) των «Financial Times».

Στο track record του έχει 91 εξαγορές αξίας 100 δισ. ευρώ, τη διαχείριση των επενδύσεων του fund με αξία πάνω από 20 δισ. ευρώ, δεκάδες εξαγορές που δίνουν ετήσιες αποδόσεις έως 38% και το ρεκόρ συγκέντρωσης κεφαλαίων. Το 2011, σε μια δύσκολη συγκυρία, συγκέντρωσε 6,6 δισ. ευρώ για το fund BC European Capital IX και προχώρησε σε τρεις σημαντικές εξαγορές σε ΗΠΑ και Ευρώπη, συνολικού ύψους 14 δισ. ευρώ. Εξαγόρασε την αμερικανική Suddenlink, τη βιομηχανία Hamilton Sundstrand από κοινού με το Carlyle, ενώ, τέλος, απέκτησε και τη γερμανική Springer Science. Τα προηγούμενα χρόνια έκανε αίσθηση όταν τρεις από τις εξαγορές του εισήλθαν σε χρηματιστήρια καταγράφοντας σημαντικές υπεραξίες. Πρόκειται για τη Migros (Τουρκία), τη Hom Cem (Σουηδία) και την OVS (Ιταλία). Ολα αυτά δεν ήρθαν μονομιάς. Στην Ελλάδα έγραψε τη δική του ιστορία. Στην Apax μετείχε στην εξαγορά της Tim Hellas με την BC Partners, ενώ εξαγόρασε τη Hyatt μαζί με τον χρηματιστή Σπύρο Μπέλλο. Πρόσφατα δημιούργησε πάλι αίσθηση εξαγοράζοντας την εξαγωγική Pharmathen. Μιλά πέντε ξένες γλώσσες και διαθέτει master από το Harvard. Mε πλούσιο φιλανθρωπικό έργο, είναι πρόεδρος του Ιδρύματος BC Partners, μέλος του Harvard Business School στην Ευρώπη, της Hellenic Initiative, του φιλανθρωπικού ιδρύματος Impetus-Private Equity και του Royal Society of Arts. .

Στέφανος Παπαπαναγιώτου: Yπεύθυνος για Ελλάδα- Σκανδιναβία

Αμα δοκιμάσεις να πάρεις τηλέφωνο τον κ. Στέφανο Παπαναγιώτου θα σου απαντήσει ευγενικά, αρκεί να μην τον ρωτήσεις για κάποιο ομόλογο ή αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας όπου εργάζεται. Θέτει από την αρχή τα όρια και είναι δύσκολο να του πάρεις οποιαδήποτε κουβέντα όσον αφορά μια εν εξελίξει εργασία. Για χρόνια εργάστηκε στην Deutsche Bank του Λονδίνου, ενώ αργότερα μεταπήδησε στην Credit Suisse, όταν στην τελευταία είχε τα ηνία ο σημερινός διευθύνων την Τράπεζα Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου. Τα τελευταία χρόνια είναι υπεύθυνος των αγορών για Ελλάδα και Κύπρο, ενώ πρόσφατα ανέλαβε τις σκανδιναβικές χώρες.

Θέμος Φιωτάκης: Από την Goldman Sachs στη UBS  

Οταν ο κ. Θέμος Φιωτάκης ήταν senior global market economist στην Goldman Sachs, οι συνομιλητές του τον συναντούσαν σε ένα βουνό από χαρτιά, αναλύσεις σχετικά με το ελληνικό χρέος ή άλλα διεθνή θέματα. Οι αναλύσεις του για την Ελλάδα ήταν καίριες, καθώς πολλά από τα funds που ήρθαν στη χώρα το 2011-2012 στηρίχθηκαν στις προβλέψεις του. Το 2004 εντάχθηκε στην Goldman Sachs ως οικονομολόγος. Το 2013 έγινε επικεφαλής των αναδυόμενων αγορών για το συνάλλαγμα στην Goldman Sachs. Από τον Μάιο του 2015 μεταπήδησε στην ελβετική τράπεζα UBS ως global επικεφαλής των αγορών FX και rates.

Γιώργος Τριανταφύλλου: Στην Goldman Sachs από το 2015

Από τον Ιανουάριο του 2015 είναι υπεύθυνος της Goldman Sachs για την Επενδυτική Τραπεζική στην Ελλάδα. Προηγουμένως είχε δουλέψει ως αντιπρόεδρος στο Τμήμα Συγχωνεύσεων και Εξαγορών στη Νέα Υόρκη, ενώ ήταν στο Τμήμα Προώθησης Εταιρειών Καθαρής Ενέργειας. Εντάχθηκε ως συνεργάτης στην Goldman Sachs στο Λονδίνο το καλοκαίρι του 2007. Προηγουμένως είχε δουλέψει ως αναλυτής σε ελεγκτική εταιρεία στη Βοστόνη. Αποφοίτησε με ΜΒΑ στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης.

Γιώργος Γεωργιόπουλος: Director για θεσμικούς επενδυτές  

Στέλεχος της Deutsche Bank, ξεκίνησε ως αναλυτής το 2007. Εκτοτε έγινε συνεργάτης, αντιπρόεδρος για Ελλάδα, Κεντρική Ευρώπη, Ισραήλ, Τουρκία. Από τον Μάρτιο του 2017 είναι director για τους θεσμικούς επενδυτές.

Βασίλης Καραμούζης: Εξειδίκευση στις αγορές ομολόγων

Από τη νέα γενιά των στελεχών, γιος του προέδρου της Eurobank Νίκου Καραμούζη. Σήμερα δουλεύει ως managing director της ΗSBC στο Λονδίνο και είναι υπεύθυνος για τις αγορές σε Ελλάδα και Κύπρο. Δούλεψε αρκετά χρόνια σε τράπεζες στην Ελλάδα και αργότερα ανέλαβε τα ομόλογα στην HSBC Ελλάδας, ενώ για έξι χρόνια βρέθηκε στην Deutsche Bank του Λονδίνου. Είναι πολύ έμπειρος στις αγορές ομολόγων. Αποφοίτησε από το London Business School.

Αριστείδης Βουράκης: Από την JP Morgan στην Bank Audi

Με πάνω από 19 χρόνια εμπειρία στις διεθνείς αγορές με την JP Morgan, ο κ. Αριστείδης Βουράκης κατάφερε αφότου τελείωσε το Πανεπιστήμιο Πειραιά να ενταχθεί μέσα σε έξι μήνες στην JP Morgan Λονδίνου. Ηταν για χρόνια senior country officer για Ελλάδα και Κύπρο. Από θέσεις ευθύνης στην JP Morgan ολοκλήρωσε με επιτυχία τις χρηματοδοτήσεις τραπεζών και εταιρειών στην Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της δουλειάς που πέτυχε για την ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank το 2014. Ως στέλεχος της JP Morgan,  συμμετείχε και στην αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας το 2012 και ήταν από εκείνους που δούλεψαν πολύ για να έρθουν αμερικανικά κεφάλαια στην Ελλάδα για ομόλογα και μετοχές. Σήμερα, στην ηλικία των 41 χρόνων, είναι αναπληρωτής CEO στον μεγάλο αραβικό τραπεζικό όμιλο Audi.

Νικόλας Εξαρχος: Ο αρχηγός της D.B.

Οταν αναφέρεσαι στην Deutsche Bank στην Ελλάδα, το όνομα που θα ψάξεις είναι Νικόλας Εξαρχος. Επικεφαλής των Capital Markets και Treasury Solutions για Ελλάδα και Κύπρο, ο κ. Εξαρχος κάνει 19 χρόνια καριέρα στην επενδυτική τραπεζική. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η Deutsche Bank της Γερμανίας (2010-2011) ενεπλάκη ενεργά στο χρέος. Η Deutsche συμμετείχε σε πολλά ομόλογα και στην ανακεφαλαιοποίηση της Πειραιώς το 2015. Πριν από την Deutsche Bank ο κ. Εξαρχος ήταν επικεφαλής για Ελλάδα και Κύπρο στην ελβετική Credit Suisse και στην J. Henry Schroder. Εχει πάρει master στο Management Science από το Ιmperial College.

Λίνος Λέκκας: O dealmaker της Citi

Ακριβώς πριν από 5 χρόνια, ο κ. Λίνος Λέκκας συμπεριλήφθηκε στη λίστα των «Financial Times» ως ένας από τους 40 πλέον ανερχόμενους investment bankers κάτω των 40 ετών. Πρόσφατα το όνομά του ενεπλάκη για τη διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς. Ο κ. Λέκκας είναι επικεφαλής του Τομέα Επιχειρηματικής και Επενδυτικής Τραπεζικής (Corporate and Investment Banking) της Citigroup από την  Κεντρική Ευρώπη έως τη Ρωσία. Εντάχθηκε στη Citi το 2011. Προηγουμένως είχε εργαστεί στην Credit Suisse και την Bank of America Merrill Lynch.

Αθανάσιος Βαμβακίδης: Από το ΔΝΤ στην ΒofA

Είναι managing director και επικεφαλής για το ξένο συνάλλαγμα της Merrill Lynch στο Λονδίνο. Απ’ αυτή τη θέση είναι υπεύθυνος ανάλυσης για το συνάλλαγμα. Εντάχθηκε στην εταιρεία το 2010, αφού προηγουμένως είχε δουλέψει για το ΔΝΤ (IMF) 13 χρόνια σε πολύ υψηλές θέσεις. Μέχρι πρόσφατα ήταν αναπληρωτής επικεφαλής του τμήματος αναπτυγμένων οικονομιών του ΙMF-FSB. H καριέρα του στο  ΔΝΤ συμπεριλαμβάνει και αποστολές σε Ευρώπη και Ασία, ενώ διετέλεσε και εκπρόσωπός του στην Κροατία.

H νέα γενιά των City boys

Δημήτρης Κοφίτσας (32 ετών)

Εργάζεται ως στέλεχος της Επενδυτικής Τραπεζικής της Goldman Sachs από το 2015. Προηγουμένως, είχε εργαστεί για έναν χρόνο στην Blackstone και για μερικούς μήνες στην JP Morgan στο Λονδίνο μετά το MBA που εκπόνησε στο London Business School το 2014. Εχει master στα Οικονομικά Μαθηματικά από το ΕΜΠ και σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Λέανδρος Κατσούρης (27 ετών)

Ξεκίνησε την καριέρα του ως στέλεχος της Citigroup το 2014 καλύπτοντας την Ελλάδα και την Κεντρική-Δυτική Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική (CEEMEA). Ως φοιτητής απέκτησε εργασιακή εμπειρία στο Boston Consulting Group, στην Credit Lyonnais, στην Credit Agricole και στο Delhaize Group – AB Βασιλόπουλος. Αποφοίτησε το 2012 από το Babson College των ΗΠΑ έχοντας σπουδάσει Χρηματοοικονομικά. Αποφοίτησε από το Κολλέγιο Ψυχικού το 2008.

Γρηγόρης  Χατζηγρηγοριάδης (25 ετών)

Ξεκίνησε την καριέρα του ως στέλεχος της Επενδυτικής Τραπεζικής για την Credit Suisse το 2015, καλύπτοντας την Ελλάδα και την Κύπρο. Ως φοιτητής είχε αποκτήσει εργασιακή εμπειρία στην Blackstone, στη Citigroup, στη Rothschild, στην Τράπεζα Πειραιώς και την Alpha Bank. Αποφοίτησε από το London School of Economics με master στη Λογιστική και τα Χρηματοοικονομικά το 2014. Το πρώτο πτυχίο του στις Επενδύσεις και στη Διαχείριση Χρηματο-

οικονομικών Κινδύνων στο Cass Business School το πήρε το 2013 ύστερα από σπουδές με υποτροφία λόγω της άριστης ακαδημαϊκής του επίδοσης. Αποφοίτησε από το Κολλέγιο Ψυχικού το 2010.

Αλέξανδρος Κουρουπάκης  (30 ετών)

Ξεκίνησε την καριέρα του ως στέλεχος στην ομάδα Ανάλυσης Ρίσκου στην Deutsche Bank το 2010, ενώ μεταπήδησε στην ελληνική όμαδα το 2013. Εργάστηκε στην Εθνική Asset Management και στην Kantor Management Consultants. Αποφοίτησε από το London School of Economics με master στα Οικονομικά και τα Χρηματοοικονομικά το 2010.

Μάικ Μάτσας (29 ετών)

Ξεκίνησε να δουλεύει ως στέλεχος της Bank of America Merrill Lynch το 2014, καλύπτοντας την Ελλάδα και την Κύπρο. Προηγουμένως δούλευε στην Επενδυτική Τραπεζική της Societe Generale. Ως φοιτητής είχε αποκτήσει εργασιακή εμπειρία στη Eurobank και στην EFG Asset Management. Εχει master στα Χρηματοοικονομικά από το Πανεπιστήμιο HEC του Παρισιού και πτυχίο από το ΕΜΠ.

Τέο Γιατράκος (35 ετών)

Υπεύθυνος για Ελλάδα και Κύπρο στη Citigroup. Ασχολείται με ομόλογα και συμμετείχε στο deal της Yioula.

Ιωσήφ Κιουρούκογλου

Συναλλαγές αξίας 38 δισ. €

Πάνω από 10 χρόνια εμπειρίας στην επενδυτική τραπεζική διαθέτει ο κ. Ιωσήφ Κιουρούκογλου. Πριν από την Bank of America εργαζόταν στην Credit Suisse. To 2014 ορίστηκε προϊστάμενος της Επενδυτικής Τραπεζικής για Ελλάδα και Κύπρο. Στo track record του  συμπεριλαμβάνονται πάνω από 35 συναλλαγές σε Ελλάδα και Ευρώπη αξίας άνω των 38 δισ. Πήρε master ως μηχανολόγος από το Imperial College.

Σπύρος Τσίλογλου: Σε όλα τα ομόλογα

Εργάστηκε για 8 χρόνια στην Goldman Sachs και ανέλαβε επικεφαλής Επενδυτικής Τραπεζικής της Credit Suisse στο Λονδίνο το 2014. Η τελευταία με την παρουσία του κ. Στέλιου Τσίλογλου βρίσκεται σε όλες τις πρόσφατες μεγάλες εκδόσεις ομολόγων (ΕΛ.ΠΕ., Motor Oil, Τιτάν). Η Credit Suisse ήταν παρούσα σε όλες τις τράπεζες, όπως την Πειραιώς, αλλά και στην πώληση της θυγατρικής

της Εθνικής UBB.

Πέτρος  Μυλωνάς – LXM: Νέος παίκτης  

Η LXM Group (όμιλος Λογοθέτη) είναι η ελληνική επενδυτική τράπεζα. Ο επικεφαλής Πέτρος Μυλωνάς, ως υπεύθυνος για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ηγείται μιας ομάδας Ελλήνων. Για 10 χρόνια δούλεψε στις θεσμικές πωλήσεις της IBG στην Ελλάδα και αργότερα βρέθηκε στην ελβετική τράπεζα Mirabaud. Η Extel Survey κατατάσσει τον κ. Μυλωνά στις πρώτες θέσεις στην αγορά των μετοχών. Σήμερα η LXM διαθέτει τους μεγαλύτερους διεθνείς οίκους.