Δεν θα υπάρχει στο νομοσχέδιο με τα μέτρα-αντίμετρα ρήτρα αίρεσης

Αθήνα.- Το πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα και τα αντίμετρα της συμφωνίας δεν θα περιλαμβάνει καμία ρήτρα αίρεσης, που θα επιτρέπει στην Ελλάδα να μην εφαρμόσει τις μειώσεις σε συντάξεις και στο αφορολόγητο αν οι εταίροι δεν ελαφρύνουν το χρέος, είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Δεν θα υπάρχει στο νομοσχέδιο με τα μέτρα-αντίμετρα ρήτρα αίρεσης, ότι δηλαδή αν δεν πάρουμε το χρέος δεν θα εφαρμόσουμε τα μέτρα», ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομιών μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Βουλή.

Η δήλωση του υπουργού Οικονομικών ουσιαστικά «αδειάζει» βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που είχαν ζητήσει σχετική πρόνοια στο πολυνομοσχέδιο. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από την πλευρά του έχει πει πως η κυβέρνηση δικαιούται να μην εφαρμόσει τα δημοσιονομικά μέτρα, ακόμα κι αν έχουν νομοθετηθεί, αν δεν διασφαλιστεί η ελάφρυνση του χρέους.

Η αναφορά Τσακαλώτου πάντως πυροδότησε σχόλια στα πηγαδάκια του κοινοβουλίου, περί «φρένου» στις επικοινωνιακού τύπου δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών ακόμα και του ίδιου του πρωθυπουργού.

Αναφορικά με τις συζητήσεις για την εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, ο κ. Τσακαλώτος, τόνισε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη κι ότι το ζήτημα απασχολεί ακόμη και στην Σύνοδο των G7.

Κράτησε όμως μικρό καλάθι
, δηλώνοντας άγνοια για το εάν θα υπάρχουν συγκεκριμένες αποφάσεις στο προσεχές κρίσιμο Eurogroup της 22ας Μαΐου ή στο επόμενο εντός του Ιουνίου.

Μιλώντας  στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης είχε δηλώσει πως η κυβέρνηση θα είναι ικανοποιημένη με μία περιγραφή των μέτρων ελάφρυνσης του χρέος στο Eurogroup αλλά και για το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής τους.

Όσο για την ψήφιση του επίμαχου πολυνομοσχεδίου, ο υπουργός Οικονομικών, επέμεινε στο τελευταίο χρονοδιάγραμμα που θέλει την ψήφισή του την Πέμπτη 18 Μαΐου.