ΓΝΩΜΗ: Τι δηλώνουν οι διαφορετικές απόψεις στην κυβέρνηση

ΓΝΩΜΗ: ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Μετά το ναυάγιο του Μαΐου και ενόψει του νέου Eurogroup στις 15 Ιουνίου, πιστέψαμε –για την ακρίβεια, θέλαμε να πιστέψουμε- ότι η Κυβέρνηση έβγαλε τα σωστά συμπεράσματα, συγκρότησε μία κοινή γραμμή πλεύσης και οδεύει στο ραντεβού με την Ιστορία γνωρίζοντας τι θέλει, τι πρέπει και τι μπορεί να πάρει.

Είναι, όμως, έτσι; Συλλέξαμε ορισμένες δηλώσεις υπουργών, που έκαναν σήμερα Κυριακή.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Στο Eurogroup στις 15 Ιουνίου όλοι θα επιδείξουν την αναγκαία βούληση για να έχουμε συμφωνία». Σκεφθήκαμε: καλό αυτό, Μέσα στο όλοι προφανώς, σκεφτήκαμε, βάζει και την Κυβέρνηση…

Λίγο πιο κάτω, πάλι στο ΑΠΕ, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Ν. Παππάς, δήλωνε: «Στις 15 Ιουνίου θέλουμε να έχουμε καθαρή λύση για το χρέος»!

Ωραία, σκεφθήκαμε. «Όλοι την αναγκαία βούληση», ό ένας υπουργός, «θέλουμε καθαρή λύση για το χρέος», ο άλλος. Επομένως, συμπεράναμε, θέλουμε «αναγκαία βούληση για καθαρή λύση».

Όμως, ο κ. Παππάς πρόσθεσε στη δήλωσή του μία ακόμα φράση:  «Οι Εταίροι μας, οφείλουν να πράξουν όσα τους αναλογούν και προκύπτουν από το πνεύμα της Ευρωπαϊκής Αλληλεγγύης». Όπαλα! Όχι «όλοι», αλλά «οι εταίροι»! Όχι εμείς, αλλά οι άλλοι! Αυτοί πρέπει να επιδείξουν την αναγκαία βούληση!..

Πάνω στον προβληματισμό μου το μάτι πέφτει σε άλλη δήλωση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου . Αυτός δηλώνει αισιόδοξος στην ιστοσελίδα «PrevezaBest». Λέει, με τα …δικά του ελληνικά: «Νομίζω ότι οι εξελίξεις μετά από το Eurogroup τις 22/5 που ειδικά σε εφημερίδες εκτός Ελλάδας και σε συζητήσεις που γίνονται από τους πολιτικούς των χωρών μελών της Ευρωζώνης, φαίνεται ότι ήταν σωστή η απόφασή μας να μην δεχτούμε αυτή τη συμφωνία και νομίζω – ευελπιστούμε με καλούς όρους για μια καλύτερη συμφωνία».

Αυτή τη συμφωνία όλοι την βλέπουν για 15 Ιουνίου. Όλοι; Όχι! Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής την τοποθετεί, αορίστως, στο «επόμενο διάστημα θα υπάρξει τελική απόφαση για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους». Όπως σημειώνει, η πολιτική συμφωνία με τους θεσμούς ήταν να υπάρξει μια συμφωνία-πακέτο, «αυτό που εμείς θεωρούμε έντιμο συμβιβασμό, στο οποίο περιλαμβάνονται προφανώς και τα ζητήματα του χρέους». Καλά κάνει, δικηγόρος γαρ, και κρατάει επιφύλαξη: στο συμβιβασμό περιλαμβάνεται «προφανώς», και το χρέος, λέει! Όχι ότι το συμφωνήσαμε!..

Ίσως γι αυτό η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφη Αχτσιόγλου «πετάει» πάνω από τα εφήμερα: «και σε συνθήκες επιτροπείας –λέει- μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα που βελτιώνουν την καθημερινότητα όλων των πολιτών και ιδίως των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων»… Και το χρέος; Ή με νέο χρέος;

Και επειδή άποψη δικαιούται να έχει ο καθένας, ο αντιπρόεδρος του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke) και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπός του για οικονομικά θέματα, ‘Αξελ Τρόοστ, έτεινε …χείρα βοηθείας προς τον Τσίπρα δηλώνοντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Ο κ. Σόιμπλε πρέπει να συμβιβαστεί με την ιδέα ότι δεν είναι πρωθυπουργός της Ελλάδας»!

Τώρα τι ακριβώς εννοεί; Πως, δηλαδή, ενεργεί ο Σόιμπλε ως πρωθυπουργός της Ελλάδας; Μήπως υπονοεί κάτι για τον δικό μας Πρωθυπουργό;

Η ΟΥΣΙΑ του όλου θέματος: Η αξιολόγηση δεν έχει, ακόμη, ολοκληρωθεί αφού δεν έχουμε υλοποιήσει μια σειρά από τα προαπαιτούμενα που εμπεριέχονται στη συμφωνία με τους δανειστές. Άρα, θεωρητικά κινδυνεύουμε να μην λάβουμε καν τη δόση. Σε αντίθεση, το Χρέος έχει δύο φορές δηλωθεί επισήμως και υπογραφεί ότι θα αντιμετωπισθεί «εάν υπάρχει ανάγκη» μετά το 2018.

Το πρόβλημα είναι ότι το Μαξίμου αυτοπαγιδεύτηκε με το χρέος και πλέον ίσως δεν το σώσει μία ακόμη “αναδίπλωση” της τελευταίας στιγμής! Η δε θεωρία της μη εφαρμογής των ήδη ψηφισθέντων μέτρων (εκτός του ότι θα συμπαρασύρει και τα αντίμετρα που τόσο διαφημίζει η κυβέρνηση) ούτε εύκολη υπόθεση θα είναι, μήτε θα αφήσει δίχως περαιτέρω επιβάρυνση την ελληνική οικονομία.

Δυστυχώς, έτσι όπως “διαπραγματεύεται” η κυβέρνηση, και εάν ακόμη ήθελε συμβεί ένα “πολιτικό” θαύμα στο θέμα του χρέους, και πάλι αυτό δεν θα επέλυε οριστικά τα προβλήματα της (αν)οικονομίας μας! Θα βυθιζόμαστε στην ύφεση για πολλά ακόμη χρόνια, με ή χωρίς γραβάτα…