Κρις Σπύρου: Τώρα είναι κατάλληλη η ώρα την επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας, ως Χριστιανικής Εκκλησίας.

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Θεσσαλονίκη.- Με ιδιαίτερη επιτυχία και μπροστά σε ακροατήριο 700 και πλέον Αγιασοφητών, πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου 27 Μαΐου 2017 η ομιλία του κ. Κρις Σπύρου, Προέδρου της παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας, στην αίθουσα Ιωάννης Βελλίδης, στο χώρο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης με θέμα: Αγία Σοφία: η ώρα της απελευθέρωσής της ως τόπου λατρείας των απανταχού Ορθοδόξων Χριστιανών».

Μιλώντας, μετά το πέρας της ομιλίας του, στην τηλεόραση της ΕΡΤ ο κ. Κρις Σπύρου τόνισε ότι τώρα οι συγκυρίες είναι πιο κατάλληλες από ποτέ, για τις αρχές της Τουρκίας, να δεχτούν την επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας, ως Χριστιανικής Εκκλησίας.

Αναλυτικότερα, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε δεκαπεντάλεπτο βίντεο με ενημερωτική αφήγηση από τον κ. Κρις Σπύρου του όλου ιστορικού της Αγιάς Σοφιάς, από την Άλωση μέχρι την επίσκεψη Μπαράκ Ομπάμα. Αλλά και επεξήγηση των σκοπών και των επιδιώξεων της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας καθώς και το αίτημα να επαναλειτουργήσει η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη ως χριστιανική εκκλησία.

Ο Πρόεδρος Κρις Σπύρου θύμισε στους Αγιασοφήτες ότι στις 29 Μαΐου 1453 οι Οθωμανοί Τούρκοι κατέκτησαν την πρωτεύουσα του Βυζαντίου, την Κωνσταντινοιύπολη, κατέλαβαν κκαι βεβήλωσαν το Σύμβολο της Ορθοδόξου Χριστιανικής Πίστεως, την Αγία Σοφία, και υποδούλωσαν  το οικουμενικό Πατριαρχείο της Χριστιανικής Εκκλησίας στην Κωνσταντινούπολη.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρός της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας, κ. Κρις Σπύρου, μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου θα κατατεθεί το αίτημα να επαναλειτουργήσει η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη ως χριστιανική εκκλησία και μόλις γίνει αυτό, θα ζητηθεί η συμπαράσταση κάθε ανεξάρτητου φορέα που δραστηριοποιείται στις ΗΠΑ και την Ευρώπη στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του σεβασμού της θρησκευτικής ελευθερίας καθώς και του Αμερικανικού Κογκρέσου.

Σε περίπτωση αρνητικής απάντησης από τις τουρκικές Αρχές, η «παγκόσμια ενορία Αγίας Σοφίας» θα απευθυνθεί στα δικαστήρια της Τουρκίας και αν υπάρξει νέα αρνητική απάντηση, τότε θα απευθυνθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο.

Την ομιλία του Προέδρου της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων και οι: Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος – Ιωάννης Τζιτζικώστας, ο π. Υπουργός κ. Στέλιος Παπαθεμελής, ο Φραγκούλης Φράγκος επίτιμος αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού και πρώην υπηρεσιακός Υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο Κώστας Κιλτίδης, π. Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ.α.

Επίσης, το παρών έδωσαν πολλοί καθηγητές Πανεπιστημίων, Επιχειρηματίες της συμπρωτεύουσας και πλήθος κόσμου.