ΓΝΩΜΗ: Η επίσκεψη Κουίκ στην Αυστραλία με τα δικά του λόγια

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Η συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Υφυπουργός σε ομογενειακή εφημερίδα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αυστραλία, δίνει την ευκαιρία μιας πρώτης αποτίμησης, με τα λόγια του ίδιου του κ. Κουίκ.

Είπε ο κ. Υφυπουργός απαντώντας σε σχετικό ερώτημα: «Ο σκοπός του ταξιδιού μου ήταν διπλός: αφ’ ενός, βεβαίως, οι επαφές με την ομογένεια που είναι μέσα στα καθήκοντά μου, αλλά και οι διμερείς επαφές». Όπου, φυσικά, «διμερείς» σημαίνει, οι σχέσεις Ελλάδος -Αυστραλίας.

Λίγο πιο κάτω, όμως, στην ίδια συνέντευξή του, ο κ. Υφυπουργός, απαντώντας σε διευκρινιστική ερώτηση κάνει μία αποκάλυψη: «Σε ό,τι αφορά τις διμερείς σχέσεις, πρέπει να σας πω ότι Ελλάδα και Αυστραλία δεν έχουν ιδιαίτερα ζητήματα να επιλύσουν μεταξύ τους». Αυτό, σε απλά ελληνικά σημαίνει ότι οι επίσημες επαφές του κ. Κουίκ με τους Αυστραλούς πολιτικούς είτε σε τοπικό είτε σε ομοσπονδιακό επίπεδο ήταν καθαρά ενημερωτικού χαρακτήρα! Και, μάλιστα, από ελληνικής πλευράς, προς την αυστραλιανή…

Επομένως, ας δούμε τι απέφερε ο πρώτος, τουλάχιστον, «σκοπός» της επίσκεψης, στο νότιο τμήμα του ανατολικού ημισφαιρίου! Οι επαφές με την ομογένεια…

Ένα θετικό στοιχείο είναι η δέσμευση του κ. Κουίκ ότι μέσα στον Ιούνιο θα τελειώσει η νομοθετική εξουσιοδότησης στην Βουλή για να περάσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες το θέμα της Working Holiday Visa για νέους Έλληνες και Αυστραλούς.

Η επόμενη –μόνη- δέσμευση που ανέλαβε ο κ. Κουίκ αφορούσε στην επανασύσταση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ).  Το νομοσχέδιο για το ΣΑΕ, είπε, θα κατατεθεί μέσα στο 2017. Δεν θα σχολιάσουμε εδώ τις απόψεις του κ. Υφυπουργού για το πώς πρέπει ή δεν πρέπει να είναι το ΣΑΕ. Και τούτο, όχι γιατί δεν έχει σημασία (θα το κάνουμε αυτό άλλωστε σύντομα σε άλλο μας σημείωμα) αλλά γιατί επί του προκειμένου θέλουμε να σταθούμε σε ένα μόνο ζήτημα:

Από την απάντηση του κ. Κουίκ συμπεραίνεται ότι η Κυβέρνηση ετοιμάζει νομοσχέδιο για το ΣΑΕ χωρίς να το έχει μιλήσει ούτε με τα άλλα κόμματα της Βουλής μα ούτε καν και με την Ομογένεια!

Αλλά μέχρι τώρα όλα τα κόμματα και όλοι οι υφυπουργοί αρμόδιοι για τον Απόδημο Ελληνισμό, έλεγαν –και σωστά-  πως το νομοσχέδιο για το ΣΑΕ χρειάζεται τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, παρά το ότι δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα αυξημένη πλειοψηφία για το σχετικό νόμο…

Υπενθυμίζεται ότι σχετικό νομοσχέδιο όπως και νομοσχέδιο για την ψήφο των Αποδήμων Ελλήνων Ψηφοφόρων, έχει καταθέσει στη Βουλή η Νέα Δημοκρατία με την κυβέρνηση να τα κρατά σε «διπλοκλειδωμένα» συρτάρια!

Εδώ, λοιπόν, έχουμε τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να ετοιμάζουν (;) ένα νομοσχέδιο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα τους, όπως το αθηνοκεντρικό Κράτος τα νομίζει, το οποίο θα «μοιράσει» η κυβέρνηση την τελευταία ώρα στην αντιπολίτευση, θα το ανεβάσει και στην «Κολυμβήθρα του Σιλωάμ», την «Διαύγεια», για να υφαρπάξει, ως άλλοθι, τη συναίνεση τεσσάρων-πέντε ομογενών (δεν θα το δουν περισσότεροι!) και ει δυνατόν και την ψήφο μερίδας της αντιπολίτευσης! Και όλα αυτά, χωρίς το νομοσχέδιο να έχει συζητηθεί με την οργανωμένη ομογένεια! (Αφήστε που είναι βέβαιο ότι υπάρχουν σοβαρές διαφορές απόψεων ακόμη και μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων επί του θέματος ΣΑΕ!). Δικαιούται, λοιπόν, κανείς να ερωτήσει: Δεν είναι το λιγότερο άκομψο, όταν η κυβέρνηση ακολουθεί την απαράδεκτη αυτή πρακτική, στην ίδια συνέντευξη ο κ. Κουίκ να υποστηρίζει και ότι: “Οι ομογενείς δεν είναι πρόβατα, να τους λες πώς να οργανωθούν και πώς να στελεχώσουν τους οργανισμούς τους“;

Ένα άλλο θέμα που σχολίασε στη συνέντευξή του ο κ. Κουίκ, ήταν, φυσικά η ψήφος των Αποδήμων ψηφοφόρων. Επ αυτού, ουδεμία δέσμευση! Ο κ. Υφυπουργός έκανε «από υποχρέωση» μια απλή αναφορά στο θέμα για να πει ότι ζηλεύει Ιταλούς και Γάλλους που έχουν βουλευτές ομογένειας!

Φρόντισε, πάντως, να βάλει ως «λογική» προϋπόθεση για να μπορούν να ψηφίζουν από το εξωτερικό οι Έλληνες ψηφοφόροι, μαζί με το αυτονόητο, το διαβατήριο, και την ακατανόητη χρονοβόρο απογραφή! Τσιμουδιά για επιστολική ψήφο. «Κιχ» για το πότε να το περιμένουμε  το νομοσχέδιο κλπ.κλπ.  «Ξεκαθάρισε», ωστόσο, ότι «πρέπει να προηγηθεί το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού που είναι συνταγματική επιταγή»… Γιατί,  η ψήφος δεν είναι συνταγματική επιταγή; Για «πλάκα» το Σύνταγμα λέει ότι «νόμος ορίζει…» κλπ.κλπ; (Άρθρο 51).

Για όλα τα άλλα θέματα που απασχολούν τους ομογενείς, φορολογικές ρυθμίσεις, ΕΝΦΙΑ, Συνταξιοδοτικό, Κτηματολόγιο,  Γλώσσα κλπ. ο κ. Υφυπουργός ελάχιστα υπήρξε διαφωτιστικός, δεν έδωσε -και δεν είχε-  λύσεις, υποστηρίζοντας είτε πως κάποια από αυτά τα ζητήματα εμπίπτουν στις ευρωπαϊκές ντιρεκτίβες (π.χ. κίνητρα για επενδύσεις) είτε πως κάποια άλλα πρέπει να τα επιλύσουν οι Ομογενείς μόνοι τους (π.χ. γλώσσα-εκπαιδευτικοί).

Επιμύθιον: Ήλθον, είδον και απήλθον…