Τριάντα χρόνια προσφοράς μέσα από τις σελίδες του δίγλωσσου «Estiator»

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Με ένα πρόσφατο λιτό άρθρο του, ο γνωστός στην ομογένεια της Αμερικής δημοσιογράφος και εκδότης Παναγιώτης Μακριάς, αναφέρθηκε σε ένα αξιόλογο, για την ομογένεια των ΗΠΑ, αλλά και γενικότερα για τον απόδημο ελληνισμό, γεγονός: Στα 30 χρόνια από την έκδοση του περιοδικού που ο ίδιος ίδρυσε το 1987, το «Estiator».

Η επιτυχία της έκδοσης αντικατοπτρίζεται όχι μόνον στην δίγλωσση ύλη του περιοδικού, ούτε μόνον στο πλήθος των διαφημίσεων και των αγγελιών. Μα και ούτε μοναχά στο ιλουστρασιόν χαρτί των σελίδων του. Η επιτυχία αντικατοπτρίζεται σε όλα αυτά μα κυρίως, στην φιλοσοφία του περιοδικού. Η οποία συμπυκνώνεται σε δύο λέξεις: Χρηστικότητα και χρησιμότητα.

«Η έκδοση του Estiator συμπλήρωσε ένα μεγάλο κενό, ανάλογο µε το καταπληκτικό ανέβασµα των οµογενών στον κλάδο των εστιατορίων. ΄Εφερε σε άµεση επαφή τους εστιάτορες µεταξύ τους αλλά και µε τους προµηθευτές τους. Ταυτόχρονα, έδωσε την δυνατότητα σε ιδιοκτήτες να πουλήσουν καταστήµατά τους µε µια µικρή αγγελία, οικονοµώντας έτσι δεκάδες χιλιάδες δολάρια ο καθένας», γράφει ο Παν. Μακριάς στο επετειακό του άρθρο. Παράλληλα, το περιοδικό ξεκίνησε εκστρατεία  για την προώθηση των ελληνικών προϊόντων στα εστιατόρια των ΗΠΑ με το σύνθημα «αγοράζετε ελληνικά».

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε το περιοδικό στην ανάπτυξη των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και στην προώθηση των εθνικών θεμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου.

Μία φωτογραφία από τα χρόνια της θητείας του Παναγιώτη Μακριά στον “Εθνικό Κήρυκα”. Από αριστερά, Μπάμπης Μαρκέτος, Ελένη Βλάχου, Παναγιώτης Μακριάς (1975).

Ο Παναγιώτης Μακριάς έχει περισσότερο από μισό αιώνα προσφοράς στον χώρο της ομογενειακής δημοσιογραφίας. Με προϋπηρεσία σε αθηναϊκές εφημερίδες, έφθασε στην Νέα Υόρκη το 1960. Για 16 χρόνια εργάστηκε στον «Εθνικό Κήρυκα» όπου ανήλθε σε επιτελικές θέσεις, στη διεύθυνση σύνταξης, επί θητείας του εκδότη-διευθυντή, Μπάμπη Μαρκέτου (1947-1977) ενώ για ένα διάστημα διετέλεσε και ανταποκριτής της «Ελευθεροτυπίας». Μετά την αλλαγή σκυτάλης στον «Ε.Κ» και την μεταβίβαση της ιδιοκτησίας στον Τζιν Ρωσσίδη (Μάρτιος 1977) δοκίμασε τα δικά του φτερά, μερικούς μήνες αργότερα, αγοράζοντας το περιοδικό «Νέα Υόρκη» του Σπύρου Μινώτου. Ακολούθησε η έκδοσή του με την μετονομασία Greek – America Review.

Ιδού πως περιγράφει στο άρθρο του «Τριανταρίσαμε» τη διαδρομή που χάραξε και με ευσυνειδησία ακολούθησε όλα τα χρόνια, ο Παναγιώτης Μακριάς:

ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΚΔΟΤΗ:

«Τριανταρίσαµε…

Με το τεύχος αυτό, το Estiator εισέρχεται στο 30ό έτος της εκδόσεώς του. Είναι για µας ένα πολύ σηµαντικό γεγονός που δεν το εορτάζοµε µε κανένα επίσηµο δείπνο. Δεν θα έχοµε οµιλητές που θα επαινέσουν την διαδροµή µας. Δεν θα παίξουν µπουζούκια και δεν θα χορευτούν ζεϊµπέκικα και καλαµατιανά…Οφείλοµε, όµως, να σηµειώσοµε το γεγονός µε την έκφραση ευγνωµοσύνης και εκτίµησης προς όλους που συνέβαλαν στην ύπαρξη του περιοδικού µας. Στους συνδροµητές. Στους διαφηµίζοντας. Και, βεβαίως, στους συνεργάτες µας.

Ήταν µια ιδιαίτερα δύσκολη διαδροµή διότι δεν υπήρχε χαραγµένος δρόµος, ούτε καν µονοπάτι για να ακολουθήσοµε. Ανοίξαµε µόνοι, µε πολύ περιορισµένα µέσα τον δρόµο. Με θυσίες. Και µε σκληρή εργασία πετύχαµε την αναγνώριση και την εκτίµηση του κοινού µας.

Η έκδοση του Estiator συµπλήρωσε ένα µεγάλο κενό, ανάλογο µε το καταπληκτικό ανέβασµα των οµογενών στον κλάδο των εστιατορίων. ΄Εφερε σε άµεση επαφή τους εστιάτορες µεταξύ τους αλλά και µε τους προµηθευτές τους. Ταυτόχρονα, έδωσε την δυνατότητα σε ιδιοκτήτες να πουλήσουν καταστήµατά τους µε µια µικρή αγγελία, οικονοµώντας έτσι δεκάδες χιλιάδες δολλάρια ο καθένας.

Στα 29 χρόνια που πέρασαν, στις σελίδες µας καταγράφηκαν τα προσωπικά επιτεύγµατα µεταναστών (πολλών «λαθραίων») που ξεκίνησαν από τις λάντζες για να φθάσουν στα ύψη που βρίσκονται σήµερα. Το Estiator τους έδωσε φωνή και έγινε το όργανό τους. “Στην υπηρεσία των πιατάδων” ήταν ο τίτλος του πρώτου κύριου άρθρου µας, τον Φεβρουάριο του 1988. (Δηµοσιέυεται στην σελ…)

Το περιοδικό έδωσε την ευκαιρία στους εστιάτορες να προτιµήσουν τις οµογενειακές βιοµηχανίες φαγώσιµων και τις κατέστησαν ικανές να ανοιχτούν στην ευρύτερη αµερικανική αγορά µε τον γύρο, την πίτα και άλλα προϊόντα. Στη διάρκεια της τριακονταετίας γιγαντώθηκαν µερικές από αυτές και το ίδιο συµβαίνει µε τις οµογενειακές εισαγωγικές εταιρίες που πολλαπλασίασαν τις πωλήσεις τους από τότε, καθώς ανοίγουν εκατοντάδες ελληνικής κουζίνας µαγαζιά σε ολόκληρη την Αµερική.

Το Estiator πληροφορεί και ενηµερώνει τους εστιάτορες στα θέµατα που τους αφορούν, προβάλλει τα ελληνικά προϊόντα µε το σύνθηµα «Αγοράζουµε Ελληνικά» και µε την διαδικτυακή µας σελίδα.Παρακολουθεί τις πολιτικές και οικονοµικές εξελίξεις στην Ελλάδα, όπου πολλοί Ελληνοαµερικανοί έχασαν σε επενδύσεις και υπέστησαν όλες τις άλλες επιπτώσεις της οικονοµικής κρίσης. Για την καλύτερη δυνατή κάλυψη της ελληνικής σκηνής συνεργαζόµαστε µε κορυφαίους συναδέλφους στην Αθήνα, προσπαθούµε να ανεβάζουµε συνεχώς την ποιότητα και την χρησιµότητα του περιοδικού.

Το επετειακό εξώφυλλο του Estiator.

Οι ετήσιες εκδροµές «Bouzouki Week» στην Καραϊβική άφησαν εποχή. Δηµιούργησαν γνωριµίες που οδήγησαν σε επι-χειρηµατικές συνεργασίες και… συγγένειες. Και τα τρία συνέδριά µας στο Ατλάντικ Σίτυ πρόσφεραν επαγγελµατική επιµόρφωση. Εκεί αρχίσαµε και την πρώτη έκθεση ελληνικών προϊόντων.

Το περιοδικό προσέφερε αρκετά και θα πετύχαινε περισσότερα αν είχε την συµπαράσταση ορισµένων που θα ήταν εύκολο να την προσφέρουν. Είχαµε, δυστυχώς, άρνηση και υπονόµευση από επαγγελµατικούς κύκλους, την ώρα που τους βοηθούσαµε, και διακηρύσσαµε την ανάγκη συσπείρωσης και συνεργασίας βοηθώντας στην δηµιουργία και άλλων Pan Gregorian, θεµελιώνοντας και την τορπιλισθείσαν πρώτη προσπάθεια παναµερικανικής οργανώσεως οµογενών εστιατόρων. Αλλά, παρά τις αντιδράσεις, προχωρήσαµε µόνοι, ανεξάρτητοι, χωρίς καµιά απολύτως κρατική, ή άλλη επιχορήγηση. Είµαστε αποφασισµένη να συνεχίσουµε την προσπάθεια προς το καλύτερο στη υπηρεσία των «πιατάδων».

Παναγιώτης Σ. Μακριάς»

Η Panhellenic Post και ο υπογράφων, εύχονται δημιουργική μακροημέρευση στον Παναγιώτη Μακριά, συνεχείς επιτυχίες στο «Estiator» και δύναμη στους αξιόλογους συνεργάτες του περιοδικού.