Κόμεϊ: Η έρευνα θα κρίνει αν ο Τραμπ συνεργάστηκε με τη Ρωσία

Ουάσιγκτον.- «Τρικυμία» στην Ουάσιγκτον από την πολύκροτη κατάθεση του πρώην διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ ενώπιον της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας, σχετικά με σχέσεις της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ με τη Ρωσία, κι ενώ αναμένεται ανακοίνωση του δικηγόρου του προέδρου.

Ο κ. Κόμεϊ απέφυγε να απαντήσει εάν πιστεύει πως ο ίδιος ο πρόεδρος Τραμπ συνεργάστηκε υπόγεια με τη Ρωσία, λέγοντας πως αυτό θα κριθεί από την έρευνα. Προσέθεσε απλώς ότι όταν υπηρετούσε στο FBI ο Ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας δεν ήταν στόχος της έρευνας.

Υποστήριξε ότι αποπέμφθηκε ώστε να «αλλάξει» ο τρόπος με τον οποίο διεξαγόταν η έρευνα σχετικά με τις στοχευμένες παρεμβάσεις της Μόσχας στις αμερικανικές εκλογές, παρεμβάσεις τις οποίες χαρακτήρισε αδιαμφισβήτητες.

Ο κ. Κόμεϊ επισήμανε πως η κυβέρνηση προσπάθησε να τον «δυσφημίσει» μετά την απόλυσή του, διαδίδοντας «ψέματα» σε βάρος του, με εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου να απαντά: «Ο πρόεδρος δεν είναι ψεύτης».

Ο πρώην επικεφαλής του FBI πάντως αποσαφήνισε ότι ο κ. Τραμπ δεν του ζήτησε να διακόψει την έρευνα πάνω στις παρεμβάσεις της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές.

Προτίμησε να μην τοποθετηθεί για το κατά πόσον η προτροπή του προέδρου να εγκαταλείψει την έρευνα πάνω στις επαφές του πρώην Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας Μάικλ Φλιν με τους Ρώσους αποτελεί παρακώλυση Δικαιοσύνης, αν και είπε πως θορυβήθηκε σοβαρά από την προεδρική παρέμβαση.

Ο κ. Κόμεϊ παραδέχτηκε ότι διέρρευσε
μέσω ενός ακαδημαϊκού «φίλου» του ορισμένες σημειώσεις που είχε κρατήσει από τις συναντήσεις του με τον πρόεδρο Τραμπ, καθώς πίστευε ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο θα πετύχαινε το διορισμό ειδικού συμβούλου που θα αναλάμβανε την έρευνα – όπως και έγινε.

Εξήγησε ότι αποφάσισε να διαρρεύσει τα υπομνήματά του μετά την ανάρτηση Τραμπ στο Twitter που υπονοούσε πως ο Λευκός Οίκος έχει ηχογραφήσει τις συνομιλίες τους. Κάλεσε μάλιστα ανοιχτά τον κ. Τραμπ να δημοσιοποιήσει τις κασέτες, εάν υπάρχουν. «Δεν έχω πρόβλημα», είπε.

Νωρίτερα, ο κ. Κόμεϊ είπε ότι άρχισε να τηρεί σημειώσεις για τις μετεκλογικές επαφές του με τον πρόεδρο επειδή αισθανόταν πως ο κ. Τραμπ θα μπορούσε να πει ψέματα για τη «φύση» των συναντήσεών τους.

Είπε πως κράτησε σημειώσεις για όλες ή σχεδόν όλες τις συναντήσεις και επικοινωνίες που είχε με τον κ. Τραμπ μετά τις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου. καθώς υποπτευόταν πως κάποτε ίσως χρειαζόταν να υπερασπιστεί τον εαυτό του και το FBI.

Αντίθετα, είπε, ποτέ δεν αισθάνθηκε ότι θα χρειαζόταν σημειώσεις κατά τις επαφές του με τους προηγούμενους προέδρους Μπαράκ Ομπάμα και Τζορτζ Μπους τον νεότερο.